Astrişti năsăudeni la Șomcuta Mare

Sâmbătă, 1 octombrie, un grup de astriști din Țara Năsăudului și-au unit gândurile spre fapte de cultură și caractere frumoase cu cei din Țara Chioarului, din vestita fortăreață situată pe cursul mijlociu al râului Lăpuș, unde a avut loc o minunată sărbătoare a spiritualității românești, că doar ne-am născut cu harta Daciei în palmă și împreună am rezistat acelui viscol trecător.
La Șomcuta Mare, întâmpinați de primarul Gheorghe Ioan Buda și președinta Astrei, Alina Talpoș, a sosit și președintele Astrei Centrale, prof. univ. dr. Dumitru Acu, la origine tot din Țara Năsăudului, alături de academicianul Mihai Porumb de la Cluj și oameni de cultură din conducerea a cinci Despărțăminte vecine - Șomcuta Mare, Dej, Năsăud, Tg. Lăpuș și Carei, delegați ai sufletului românesc într-un climat cald încărcat de cultură, credință și fidelitate.
Năsăudul a fost reprezentat de Ioan Boțan, Floarea Pleș, Lucreția și Ioan Mititean, scriitori ce au în inimă cuvintele Culture Semper In Virtute Dei, adică - Întotdeauna pentru cultură sub puterea lui Dumnezeu, deviza Asociației Scriitoricești din care fac parte, adică Liga Scriitorilor Români. După conferința susținută de academicianul Porumb, ce a făcut un scurt istoric al Țării Chioarului, o zonă istorică plină de farmec, care atrage, captivează și încântă, s-a desfășurat Adunarea anuală a Despărțământului gazdă și s-a ales noul consiliu de conducere. În funcția de președinte a fost realeasă profesoara Alina Talpoș, directorul Liceului “Ioan Buteanu” din orașul Șomcuta Mare, ce valorifică esența problemelor umane printr-o vastă activitate culturală cu implicarea directă a întregului colectiv didactic care prin programul prezentat ne-au oferit un binemeritat grad de relaxare, dovadă că tradiția culturală în această zonă încă este vie și se acumulează zi de zi noi straturi de istorie.
Activitatea astrită de la Șomcuta Mare a fost un mijloc de comunicare umană desfășurată într-un mediu calm și inteligent, o speranță a reînvierii culturii prin Astra.
Ioan Mititean

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5