ATENTIE APICULTORI!

Semnele din stupi si alte indicii ale naturii prevestesc o iarna grea-Lasand suficienta miere in stupi,evitam riscul de-a ne muri albinele de foame la iarna.

Un vechi proverb romanesc spune ca: “Intelept e acela ce poate invata de la oricine”

Inca din anii cand eram invatacel in frumoasa indeletnicire a cresterii albinelor am invatat de la buni apicultori care din pacate nu mai sunt astazi printre noi cum au fost Banciu Ion, Iuliu Moldovan,Vartic Costan din Bistrita ,ori Prof. Dr. Muresan Eugen din Cluj si Gherman Iacob din Stolna-jud Cluj,anumite semne ale comportamentului albinelor,care prevestesc cu mult timp inainte cum va fi iarna care va urma.

Ulterior ,studiind aveam sa gasesc o parte dintre aceste semne consemnate

in lucrari de specialitate ale unor autori romani ori straini cum au fost romanii

C. Hristea si T.Bogdan , nemtii A. Maurizio si F. Leuenberger, francezul J. Loveaux,

sau rusul A. Climentov ,ca sa-i citez doar pe cativa.Iata care sunt cele mai importante

dintre ele:

1)Comparativ cu anii trecuti albinele propoliseaza mult mai puternic toate fisurile

si crapaturile stupilor. Asta prevesteste o iarna deosebit de geroasa.,si daca tinem cont ca

propolisarea a inceput cam cu vreo doua-trei saptamani mai devreme,s-ar putea ca si

iarna sa se instaleze devreme.

2)Albinele depun coroane cu miere capacita mult mai mari si mai bogate decat in anii anteriori in partile superioare si laterale ale ramelor,imprejurul puietului,ajungandu-se astfel mult mai repede decat in alti ani la fenomenul cunoscut de apicultori sub denumirea de blocarea cuibului.In stupina personala in cativa stupi apartinatori la doua linii genetice materne de albine care provin una din Lesu si una din Runcu Salvei, desi la primul cules albinele au urcat si au umplut magazia stupului, la cea de-a doua extractie a mierii am gasit corpurile stupilor pline ochi cu miere,blocand astfel spatiul de ouat al matcilor,dar magaziile goale.Intreband depre asta apicultori cu multa experienta cum sunt prof. Stejerean Voicu din Bistrita,Avram George din Lesu,Oltean Iacob din Sebis si Androne Caliman din Runcu Salvei, toti mi-au confirmat ca asta e un semn ca iarna va fi mai lunga decat de obicei.

3) In vara al carei sfarsit se apropie ,sunt mult mai multe viespi decat in anii normali.Comentand aspectul cu apicultorii din satul Ciresoaia,mi-au confirmat ca si asta e un semn de iarna lunga si grea.Ulterior avem sa aflu de la prietenul meu dr. Vedeanu Florin ca si-n Bucovina lui natala verile cu multe viespi prevestesc ierni grele si lungi.

Fac prin acest articol atenti mai ales apicultorii incepatori ca ar fi bine sa lase in stupi cand vor fi impachetati pentru iernare cel putin 15….18 kg de miere,functie si de puterea fiecarei colonii.Rog de asemenea apicultorii cu experienta sa observe daca in stupinele lor exista sau nu aceste semne de comportament ale albinelor si sa-i indrume corect si pe incepatorii care se afla in curs de formare pe langa dumnealor.O vom face si noi asociatia apicultorilor,intre altele chiar si cu ajutorul ziarului Rasunetul,in masura spatiului disponibil .

Apicultura pe meleagurile bistritene n-a inceput cu noi ,am invatat-o la inceput din generatie in generatie,completand-o apoi din carti si mai nou de pe internet, si avem datoria morala sa facem de asa natura ca ea sa se transmita si generatiilor ce vor urma.

Tocmai din acest motiv usa asociatiei noastre este oricand deschisa tuturor celor ce indragesc albinele si le place mierea, tineri si varstnici deopotriva, indiferent ca sunt deja membri ai asociatiei sau ca vor deveni in viitor.

Cu cea mai distinsa consideratie pentru toti cei care indragesc albina melifera.

Ing . zootehnist si licentiat in drept

Andron Traian Ioan-Presedintele Filialei Jud Bistrita –Nasaud a ACA din Romania.

Comentarii

29/06/11 15:56
Vizitator Danu...

Sunt un apicultor din Moldova din primavara 2011 si va multumesc pentru informatiile pentru incepatori.Multumesc.

17/11/10 13:30
Vizitatorgabi

Frumos, intradevar un adevarat OM care doreste sa ajute si pe altii.Dumnezeu sa-l binecuvanteze.

05/02/10 18:18
Vlad

multumesc foarte mult pentru aceste sfaturi domnule!!!deosebite, pacat ca nu sunt foarte multi apicultori cu experienta care vor sa impartaseasca mai departe altora toate micile secrete!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5