Atenţie la noul statut al poliţistului. Oamenii legii primesc mai multe drepturi şi o serie de contravenţii se transformă în infracţiuni la codul penal

Ministerul Afacerilor  Interne a lansat în dezbatere publică un pachet legislativ care are rolul să întărească siguranţa poliţiştilor şi a cetăţenilor. Nevoia acestor schimbări legislative vine în urma numeroaselor agresiuni la care au fost supuși oamenii legii, aflați în timpul serviciului. În acest context, astăzi la sediul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Bistriţa-Năsăud, comisarul şef de poliţie Lupşa Mihai-Ovidiu,  şeful inspectoratului, comisar şef de poliţie Jurcan Claudiu-Petru, adjunctul şefului inspectoratului pe linie de investigaţii criminale, comisar şef de poliţie Iacobescu Paul, şeful Serviciului de Ordine Publică şi  subcomisarul Prodan Claudiu, şeful Biroului Rutier au prezentat şi comentat respectivele modificări.

Conform proiectului, cele mai frecvente proceduri care privesc direct interacțiunea cu cetățenii – legitimarea, încătușarea, conducerea la sediul Poliției – se introduc în Legea privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, pentru a fi cunoscute de toți cetățenii și pentru a elimina arbitrariul, subiectivismul și comportamentul abuziv. Cetățeanul va cunoaște care îi sunt drepturile, căror obligații trebuie să se conformeze, precum și care sunt limitele de acțiune ale polițistului. Prin proiectul de lege supus dezbaterii publice se stabilește și dreptul polițistului de a solicita oricărei persoane care face obiectul unor măsuri polițienești să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, să țină mâinile la vedere şi/sau să adopte o poziție inofensivă care exclude săvârșirea unei acțiuni violente. „Modificările legislative au ca scop principal asigurarea unui echilibru real între ceea ce înseamnă consolidarea autorității și a protecției polițistului și drepturile și libertățile cetățenești, fapt pentru care, în proiect, sunt menționate explicit drepturile cetățenilor în timpul acestor interacțiuni cu Poliția”, se arată într-un comunicat emis de IPJ Hunedoara. Acest pachet legislativ vizează şi mai multe modificări, menite să întărească respectarea legii. De exemplu, refuzul unui cetăţean de a se legitima sau de a se prezenta la sediul Poliţiei, atunci când există o solicitare legală va fi sancţionat cu amendă cuprinsă între 500 şi 1.500 de lei, faţă de maximul de 500 de lei, din prezent.

Trei infracțiuni noi

Potrivit comisarului  şef de poliţie  Paul Iacobescu , şeful Serviciului de Ordine Publică în proiectul de lege se introduc trei noi infracțiuni pentru „împiedicarea omului legii să-și exercite obligațiile de serviciu”, asta pentru că se întâmplă frecvent ca în timp ce polițistul interacționează cu o persoană în cadrul unei proceduri polițienești, alte persoane de pe margine intervin și obstrucționează acțiunea polițistului în aplicarea legii. Aceste persoane vor putea fi sancționate în registrul penal. De asemenea, dacă o persoană adresează expresii ori gesturi jignitoare sau obscene polițistului aceasta va fi pedepsită penal. Totodată, cei care vor continua săvârșirea unor fapte, prin care se tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil, și ignoră măsurile pe care le iau polițiștii în aceste cazuri, vor răspunde penal. „Se întâmplă ca în cazul scandalurilor sau petrecerilor din blocuri sau din proximitatea imobilelor polițiștii să intervină la cererea vecinilor/locatarilor, iar măsura pe care o iau – avertisment sau amendă contravențională – să fie ignorată după plecarea acestora de la fața locului. Dacă acțiunea care a impus intervenția polițiștilor continuă, la o a doua sesizare a cetățenilor trebuie să intervină o răspundere mai drastică, din sfera penală față de cei care au provocat respectiva tulburare a folosinței imobilului”, se mai arată în comunicat.

Drepturi mai multe pentru polițiști

 

Noul proiect de act normativ prevede faptul că persoanele care nu au fost legitimate pot fi reţinute pentru 24 de ore. „După verificarea situaţiei persoanei şi luarea măsurilor legale, poliţistul are obligaţia de a permite acesteia să părăsească sediul Poliţiei. La expirarea termenului, persoana are dreptul de a părăsi sediul Poliţiei, chiar dacă identitatea sa nu a putut fi stabilită”, se arată în documentul menţionat.

Tot aici, este prevăzut că poliţistul are dreptul de a pătrunde într-o locuinţă, fără acceptul proprietarului, dacă există indicii potrivit cărora sunt persoane în pericol, victime ale unor atacuri. În această situaţie, înainte de a pătrunde într-un spaţiu privat, poliţistul are obligaţia de a raporta că urmează să facă acest lucru şi nu are voie să efectueze percheziţii.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5