AUREL CLEJA, CETAŢEAN DE ONOARE AL NĂSĂUDULUI, VĂZUT DE SEVER URSA

Printre cei patru noi cetăţeni de onoare ai Năsăudului, se numără şi marele om de cultură al Văii Someşului, prof. univ.dr. Aurel Cleja care, la cei peste 92 de ani ai săi continuă truda scriitoricească. La sedinţa extraordinară a Consiliului Local al oraşului academicienilor, Năsăud, din 27 mai 2009, reputatul profesor Sever Ursa, dânsul însuşi cetăţean de onoare al istoricului Năsăud, cu parfum rebrenian, a prezentat, într-o remarcabilă intervenţie, aspecte din viaţa domnului Aurel Cleja, iar noua ne face plăcere să cităm câteva pasaje din acest „Laudatio”, care adună în câteva pagini, viaţa unui om aşa cum a fost.

„Acest bărbat minunat şi-a câştigat un binemeritat loc între făclierii de frunte ai dragului nostru Năsăud. Fiul dascălului de renume, Ilie Cleja, şi al admirabilei sătence, Ioana Tăpălagă, a străbătut în lunga lui viaţă, un itinerar sinuos, adunându-şi o mare încărcătură de experienţă. Un veritabil peregrin care şi-a străbătut ţara în lung şi în lat, ascultându-i pulsul şi evaluându-i valorile, măsurându-i durerile şi izbânzile.

De la Rodna natală, în Bârsana Maramureşului, apoi la Năsăud, Bistriţa, la Maieru, în veşminte de subofiţer, la Monor şi Seini-Satu Mare, Odobeşti, Panciu, Sfântul Gheorghe, Ploieşti, din nou la Năsăud, ca învăţător suplinitor, apoi la Ilva Mare, cătunul Ivăneasa, unde l-am văzut pentru prima oară, pe plaiul meu natal, eram şcolar în clasa a doua, la cumpăna anilor 1939-1940. Au urmat apoi anii durerosului refugiu la Vatra Dornei, în Velţa Târnavei Mici, lângă Blaj, titularizat în comuna Spinus-Pomezl Bihorului, unde este numit director de şcoală. Aici o întâlneşte pe aleasa inimii, pe aceea care-i va deveni soţia credincioasă-Eugenia Străuţ. Va fi mutat la Ploieşti-trăieşte din plin războiul de Răsărit la Odessa, la Cotu Donului,prizonier de război, deţinut în lagărele de la Huşi şi Bălţi. Va continua să trăiască şi în alte lagăre, tocmai la marginea Cercului polar. Urmează o şcoală de ofiţeri de rezervă la Moscova. Întors în ţară, îşi reia catedra într-o altă şcoală bihoreană. Va deveni apoi un reputat gazetar la Scânteia-Bucureşti şi membru în conducerea Comitetului de Radio. În cărţile şi în scrisorile sale va detesta comunismul. A se vedea volumele, Golgota unui îndoctrinat [2004] şi Dărâmarea statuilor din noi[2006], în care se dezice public de erorile făcute sub regimul comunist, trăind din plin drama intelectualului din epoca amintită. Începând cu anul 1974 suntem în permanentă corespondenţă…Năsăudul l-a fascinat întotdeauna. Îi păstrează un cult special…Domnul Aurel Cleja a scris mult încă din adolescenţă. Din capul locului a preţuit folclorul, primul său volum publicat, în colaborare, şi intitulat Culegeri de folclor din Bihor, 1974 îi dă mai târziu prilejul să se confeseze într-un interviu, Am rămas tributar oralului folcloric axat în exclusivitate pe coordonatele majore ale umanului…Într-un adevărat tur de forţă, în ultimii 6-7 ani a publicat prin aceeaşi editură, Napoca Star din Cluj Napoca…15 cărţi….De la volumul Corole de vremelnicii,[2002] şi până la Gânditorul de la Hamangia[2008], cărţile domniei sale, romane, poezie, proză scurtă, pamflete, anecdote, aforisme şi altele. Toate fac dovada devoţiunii şi respectului profund pentru fiinţa umană…E locul aici să mărturisim că Profesorul a donat bibliotecii Muzeului din Maieru peste 420 de volume cărţi din biblioteca lui, în colete poştale trimise pe bani proprii, aşa cum din banii proprii şi-a tipărit şi cărţile…În casa Cleja se practica un familism desăvârşit. De fapt, volumul De mână cu a doua copilărie [2008] este dedicat acestei căsnicii exemplare. Pentru nepoţelul Vlad Tigoiu, bunicul Aurel a scris şi un jurnal în exclusivitate pentru el [între 2.02.1971-16.04.1995].

Cititorii judeţului nostru îl întâlnesc des prin fărâma aceea de zâmbet din pilulele sale strecurate în pagina Cuiul lui Pepelea. Călit în lupta vieţii şi nu în răsfăţul ei, în pofida unei părelnice fragilităţi trupeşti, scriitorul Aurel Cleja ne uimeşte pe toţi prin rezistenţa şi luciditatea sa. A îndurat umilinţe şi suferinţe de tot felul, fără să se plângă de osteneli, întocmai ca ţăranii din Carpaţi”-Prof. Sever Ursa.

Adresăm felicitările noastre noului cetăţean de onoare al Năsăudului, prof. univ. dr. Aurel Cleja, dorindu-i în continuare să calce vioi şi zâmbitor peste valurile acestui timp atât de capricios.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5