Azi, sărbătoare a cântecului năsăudean. Menuţ Maximinian: De 30 de ani, Domnica Dologa îmbracă ţinuta de gală a tradiţiilor noastre

Suntem în ceas de sărbătoare a cântecului năsăudean. În 30 de ani de carieră Domnica Dologa a reuşit să transforme clipa în nemurire, îmbrăcând ţinuta de gală a tradiţiilor noastre, creionând un portret al folclorului românesc ce va rămâne în cartea de aur a spiritualităţii acestor plaiuri.

Omul culturii tradiţionale este prin excelenţă trăitor în orizontul satului. Domnica nu a părăsit niciodată această lume a strămoşilor, pe care a purtat-o în sufletul şi cântecele ei. Ţinutul Bistriţei şi Năsăudului, unde doinesc a jale şi frunzele codrilor, unde Someşul duce la vale dorurile, unde Rebreanu, Mureşanu şi Coşbuc au zugrãvit în operã durabilã ţãranul este universul artistei.

Este o mare responsabilitate de a transmite mai departe bogăţiile folclorice care reprezintă identitatea noastră. Domnica Dologa este printre puţinii artişti care au reuşit să facă, cu adevărat, acest lucru.   Nici măcar cu gândul nu s-a abătut de la drumul cântecului tradiţional, deşi este uşor să aluneci pe cărări unde succesul efemer vine imediat, însă la fel de repede dispare. Este adepta de neclintit a păstrării originalităţii în conţinut şi formă, în ceea ce priveşte cântecele pe care le-a cules direct de la izvoarele lor, din popor,  şi le transmite mai departe ca o sfântă îndatorire faţă de ţară. Cântece interpretate în maniera ei personală, fără alterare, şi redate poporului prin spectacole şi înregistrări audio sau video, contribuie la continuitatea, conservarea şi perpetuarea valorii artei populare.

Domnica oglindeşte prin cântecul ei ceea ce puţini artişti reuşesc să facă: sensibilitatea, spiritul creativ şi dragostea pentru vatra străbună, şi o face din toată inima.  Acest lucru nu are cum să nu fie observat de cei care ştiu ce înseamnă tradiţie şi calitate.

Ascultaţi cele două albume lansate acum în care vocea artistei este însoţită de instrumentiştii conduşi de maeştrii Ştefan Cigu şi Anghel Urs. Veţi descoperi cântecul aşa cum îi stă lui cel mai bine. O alegere bună şi o colaborare de succes cu cei doi colegi de la Ansamblul Profesionist „Dor Românesc”.

Prin tematica abordată artista croieşte poteci pe care gândul se opreşte îndelung, căzut pradă frumosului ce respiră în fiecare doină, baladă, cântec de joc, iar apoi se întoarce fremătând de înţelesuri pe care ochiul şi inima le descifrează, bucurându-se.

 Prin repertoriul de-o frumuseţe de netăgăduit, prin costumele parcă pictate de ţărăncile de pe Sălăuţa, prin frumuseţea vocii şi prestanţa scenică, Domnica Dologa este artista reprezentativă a Ţării Năsăudului.  

Astăzi, la 30 de ani de cântec, Domnica vă aşteaptă la un concert extraordinar de muzică populară, la Centrul Cultural Dacia, de la ora 18:00.  Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Centrul Județean pentru Cultură, în spectacol fiind invitați să cânte  Alexandru Pugna, Felicia Stoian, Florentina și Petre Giurgi, Nina Predescu, Marinela Zegrean Istici, Pamfil Roată, Cristina Livia Scurtu, Macedon Botârlă și Anamaria Marti, acompaniați de Orchestra „Dor Românesc” dirijată de maestrul Ștefan Cigu. Cu acest prilej, de la ora 17, în foaierul instituţiei vor fi lansate albumele “Din Năsăud, de la noi” şi “Am venit cu drag la voi”. Intrarea este liberă şi sunt aşteptaţi toţi bistriţenii ce iubesc folclorul adevărat să aplaudăm şi să îi oferim o floare şi un gând bun artiste ice poartă ţinuturile noastre de 30 de ani pe scenele lumii.

Felicitări Domnica Dologa !

Cu respect şi sinceră preţuire,

Menuţ Maximinian

Scriitor, etnolog, realizator emisiuni radio-tv

Director ziarul „Răsunetul” Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]