BADEA GAVRILĂ ILOVAN, CU CARTEA „AMINTIRI DE PESTE RÂU”

Badea Gavrilă Ilovan, de la nr. 7 din cartierul  Lușa, a auzit vestea apariției unei cărți cu povestiri din sat, scrisă de un consătean al său, Ioan Mititean, care a scos în față oameni și fapte, obiceiuri străbune, întâmplări petrecute în satul copilăriei sale, povestiri, peisaje. Desigur, spune cititorul, personajul central al cărții este chiar autorul, cărturarul cu o bună memorie, care a redat povestiri adevărate ca și Ion Creangă.

,,Îmi place să citesc. De o vreme bună sunt singur, soția coborâtă din comuna Șanț, m-a părăsit, plecând în lumea drepților, la fel și feciorul, iar cele două fete au plecat în lumea largă, făurindu-și o altă soartă. Eu am rămas singur, am o mică pensie și mă consolez citind, deoarece Bunul Dumnezeu mă ajută cu o vedere bună. În cartea satului, mă regăsesc și eu, cu întreaga familie a lui LION, cum era porecla noastră, care derivă de la numele tatălui Leon. În carte, găsesc multe amănunte despre familia mea. Tata a mai avut o soră Aurica, căsătorită în  Lunca Morii, comuna Salva, peste Someș, iar mama, pe nume Onița, a fost din Năsăud, din familia Sandului. Sunt prezenți în carte și cei patru copii din familia  noastră, doi băieți, respectiv George, cel mai mare căsătorit în Nepos, intrând în familia lui Ani și eu, care am rămas în casa părintească și am avut grijă de părinți. Sora Saveta a plecat noră la Măriuța lui Anton, iar  o altă soră s-a căsătorit cu feciorul mai mic, George, a lui Nicolae a lui Pavăl, construindu-și casă pe Pod  la Ștesăl. Mă bucur că domnul Ioan Mititean ne-a făcut nemuritori și a amintit de activitatea noastră pe linie culturală. Toți cei patru frați am făcut parte din formația corală  și am fost la București pentru prima dată, la festivalul formațiilor de amatori, unde am luat locul I, pe țară. O mare bucurie pentru noi și întregul sat. Mă bucur că toți ne regăsim în viața tineretului sătesc de ieri - la scăldat, la păstorirea mieilor și cornutelor, la fotbal, la casa berii, la clacă, la hora de lângă vale, la școală, la Căminul cultural, la biserică sau la târgul de joia, din Năsăud.”

Cititorul de la nr. 7 mă roagă să mai scot un volum care să cuprindă viața satului de azi în lumina modernismului și a unor noi îndeletniciri,alte vremuri, alți oameni, cu alte idei, cu alte principii și reguli de conduită moral-cetățenească.

“Cartea amintirilor din satul natal Lușca, cu 826 poze alb-negru și color este o COMOARĂ (spune cititorul), și merită să se afle pe masa fiecărei familii, alături de biblie. Domnul Mititean a făcut pentru sat mai mult decât toți cărturarii satului la un loc”, spune cu zâmbetul pe buze badea Gavrilă Ilovan, care se angajează că va fi alături de mine pentru scrierea noului volum.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5