Băncile preiau şi activitatea agenţiilor imobiliare

La nivel naţional, aproape 8.000 de agenţii imobiliare şi-au suspendat activitatea în ultimii doi ani, potrivit datelor de la Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Pe timp de criză, piaţa imobiliară avut cel mai mult de suferit, singurle agenţii care au supravieţuit fiind cele care nu practicau doar “ciupeala” dintr-un sediu de apartament. Potrivit specialiştilor din domeniu, o agenţie imobiliară ar trebui să existe la fiecare 15.000 de locuitori, iar în oraşele cu sub 40.000 de locuitori nu ar fi necesară, pentru că acolo toată lumea se ştie cu toată lumea.

Pentru acest an, datele până la data de 30 septembrie 2010 arată că din cele 12.918 de firme care au ca scop intermedierea tranzacţiilor imobiliare, 3.288 şi-au suspendat activitatea, 727 au fost radiate şi 88 au intrat în faliment. Cele mai multe agenţii radiate au fost din Bucureşti (236), urmat de Cluj (51), Arad (45) şi Braşov (34). Î Bistriţa-Năsăud, doar două firme care s eocupau cu tranzacţii imobiliare au fost închise, la fel ca în Sălaj, Teleorman sau Gorj.

În tot acest timp, băncile se transformă în agenţii imobiliare. Pe site-urile acestora sunt publicate, pe lângă lista licitaţiilor cu proprietăţi executate silit, şi anunţuri ale clienţilor care nu au ajuns încă să aibă întârzieri la plată, dar care vor să vândă garanţiile pentru a rambursa anticipat creditele. Astfel, în loc să se preocupe de credite şi depozite, bancherii au devenit şi agenţi imobiliari.

Numai în septembrie, CEC Bank a organizat licitaţii pentru vânzarea a 25 de proprietăţi executate silit, în mare parte apartamente în municipiul Bistriţa. Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, a explicat în trecut că situaţia creditelor neperformante din Bistriţa-Năsăud a fost agravată şi de neglijenţa angajaţilor în verficarea adeverinţelor de venit aduse de clienţi, motiv pentru care a fost schimbată anul trecut conducerea filialei Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5