Bârgăuanii, conştientizaţi despre poluarea cu nitriţi

Ministerul Mediului şi Pădurilor a organizat miercuri, în sala de consiliul al Primăriei Bistriţa Bârgăului, un seminar dedicat reducerii poluării cu nutrienţi a surselor de apă. Evenimentul, derulat în cadrul Campaniei de sensibilizare şi conştientizare a proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, a adus pe Valea Bârgăului specialişti.
„Rolul acestor întâlniri cu cetăţenii este de informare şi educare a omului de rând pentru schimbarea obiceiurilor pe care acesta le practică în gospodărie şi care au dus la poluarea surselor de apă. Experţii de mediu identifică şi transmit fermierilor, agricultorilor, localnicilor şi autorităţilor locale cele mai la îndemână şi simple metode de prevenire a poluării, de la depozitarea gunoiului de grajd din gospodărie pe platforme betonate, amplasarea latrinelor la distanţă de fântâni, construcţia corectă a fântânilor şi protejarea apei, până la practicarea rotaţiei culturilor şi a culturilor succesive şi măsuri de igienizare în cadrul gospodăriilor”, explică promotorii acestui proiect.
Preocuparea pentru păstrarea surselor de apă este o prioritate în contextul în care peste 1.900 de localităţi din România sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi. Nitraţii sunt periculoşi pentru că apa infestată, odată consumată, scade rezistenţa generală a organismului, iar sugarii şi copiii pot chiar să moară. Nitraţii pot provoca, de asemenea, avorturi spontane şi infertilitate masculină.
Proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” are ca scop reducerea poluării apei şi solului cu nutrienţi prin investiţii pentru depozitarea gunoiului de grajd şi informarea publicului pentru păstrarea surselor de apă curate. Investitiţiile se derulează în 69 de localităţi din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienţi. Campania de promovare a Proiectului urmăreşte conştientizarea oamenilor la riscul poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]