Becleanul, cu un pas înaintea vremurilor

O nouă ofertă de divertisment pentru locuitorii oraşului Beclean se conturează în zona bazinului didactic de înot, într-un proiect pe care Primăria îl pregăteşte de pe acum, în ideea diversificării activităţilor cultural-educativ-sportive disponibile în centru. Ideea constă în edificarea în apropierea pieţei mari (târgul va funcţiona, miercurea, în acelaşi loc) a unui centru multifuncţional, cu spaţii de proiecţie film şi alte activităţi recreative menite să ocupe în mod plăcut timpul liber al localnicilor şi – de ce nu? – al turiştilor care ne trec pragul, atraşi fiind de distracţiile din parcul balnear, cu una dintre cele mai mari herghelii din ţară, pe traseu. Construcţia va găzdui o sală de cinema, una de biliard, una pentru pensionari, una cu scenă, pentru spectacole.
Necesitatea unei noi Case de Cultură, dar și dorinţa unui cinema care să anime oraşul, dincolo de nostalgiile filmelor vizionate odinioară în imobilul de pe strada Mihial Kogălniceanu, ajuns între timp ruină, au dus la conceperea unui proiect pe această temă, care să transforme visul în realitate. Toate la momentul lor, a subliniat in repetate rânduri primarul Nicolae Moldovan ordinea administrative firească, în care prioritățile s-au rezolvat rând pe rând, lăsând loc altora. Timpul i-a sosit acum, când viziunea celor care administrează oraşul a inclus demersurile construirii acestui obiectiv pe agenda de lucru a anului 2016.
Sub presiunea tendinţelor care au evoluat în aşa fel că i-au adus pe actorii marelui ecran acasă la fiecare, cinematografele au rezistat cu greu sau chiar deloc în oraşele mici, supravieţuind doar în municipiile importante ale țării sau dezvoltându-se cu precădere în marile centre comerciale. Pentru o bucată de vreme, Becleanul nu putea face excepţie de la context, dar o va face de acum.
Deţinută pentru o vreme de Cooperativa de Consum Beclean, clădirea sălii unde au rulat în vremuri de mult apuse filme celebre a ajuns în paragină, pentru ca anul trecut foștii proprietari să o vândă unei firme private. În prezent, există la nivelul oraşului de pe Someş câteva sute de membri “cooperatişti”, care dețin mai multe spaţii comerciale date în chirie, între care hotelul „Someș”, magazinele „Fierul” și “Complexul”.

Comentarii

20/01/16 13:10
Vizitator

"Becleanul, cu un pas înaintea Bistritei" ar fi un titlu mai potrivit al articolului. Banii vorbesc. La sfarsitul anului trecut primarul Cretu se lauda ca bilanțul proiectelor cu fonduri europene derulate la Bistrița în ultimii opt ani, se ridica la 48 milioane de euro. Recent, primarul Becleanului, Nicolae Moldovan declara cu mai multa modestie: „cred că am atras 100 de milioane de euro prin toate proiectele derulate în acești ani”. In incercarea (nereusita) de a face din Bistrita un oras turistic, o mare parte din banii europeni s-au cheltuit aiurea pe „axe turistice” prin pavarea pasajelor cu piatra nefinisata pe care abia poti umbla sau pe fantani arteziene in locuri din cele mai ciudate. In schimb, orasul Beclean se apropie tot mai mult de statutul de statiune turistica si balneara, datorita unui primar cu viziune si vointa care a reusit sa faca din lacurile sarate de la Figa o adevarata minune. Cu toate ca si orasul Bistriţa dispune în apropiere de locaţii cu izvoare sărate (Saratel, Sărata şi Slătiniţa) primarul Cretu nu s-a gandit să se valorifice aceste facilităţi prin amenajarea unor staţiuni balneare locale. El a ramas incremenit in tampenia numita pompos Wonderland, un proiect fara perspectiva situat pe pasunea din Unirea unde a inceput o partie de schi pe bani din imprumuturi bancare, pentru ca nici un investitor nu se incumeta sa dezvolte aici o afacere.
Pe de alta parte , in timp ce la Bistrita dupa lupte seculare, se incearca reabilitarea strandului Codrisor, pe banii contribuabililor, la Beclean a fost inaugurat anul trecut un bazin de inot acoperit construit cu fonduri europene.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5