Beclenari, vi se pregăteşte ceva: cinema şi cluburi cultural-educativ-sportive!

O nouă ofertă de recreaţie pentru locuitorii oraşului Beclean se conturează în zona bazinului didactic de înot, într-un proiect pe care Primăria îl pregăteşte de pe acum, în ideea diversificării activităţilor cultural-educativ-sportive disponibile în centru. Ideea constă în edificarea în apropierea pieţei mari (târgul va funcţiona, miercurea, în acelaşi loc) a unui centru multifuncţional, cun spaţii de proiecţie film şi alte activităţi recreative menite să ocupe în mod plăcut timpul liber al localnicilor şi – de ce nu? – al turiştilor care ne trec pragul, atraşi fiind de distracţiile din parcul balnear, cu una dintre cele mai mari herghelii din ţară, pe traseu. Construcţia amplasată pe spaţiul unde funcţionează scena “Zilelor oraşului” va găzdui şi Casa de Cultură a oraşului, după mutarea acesteia din clădirea revendicată şi retrocedată a castelului Bethlen.
Dorinţa unui cinema care să anime oraşul a fost, în trecut, subiect de campanie electorală la Beclean, nostalgicii filmelor vizionate odinioară în imobilul de pe strada Mihial Kogălniceanu, ajuns între timp ruină, reproşând administraţiei publice locale tocmai lipsa unui proiect pe această temă, care să transforme visul în realitate. Toate la momentul lor, a subliniat atunci primarul Nicolae Moldovan, avertizând că, pe de o parte, subiectul nu era la acea vreme o prioritate a oraşului care avea poiecte de dezvoltat pe alte paliere, iar pe de altă parte, că edilii nu exclud posibilitatea ca înfăptuirea să vină cîndva, într-o ordine aministrativă firească. Rândul i-a sosit acum, când viziunea celor care administrează oraşul a inclus obiectivul într-un plan început în 2015, ca să fie dus la bun sfârşit în anii următori.
Sub presiunea tendinţelor care au evoluat în aşa fel că i-au adus pe actorii marelui ecran acasă la fiecare, cinematografele au rezistat cu greu sau chiar deloc în oraşele mici, supravieţuind doar în municipii sau dezvoltându-se cu precădere în marile centre comerciale. Becleanul nu putea face excepţie de la context. Deţinută pentru o vreme de Cooperativa de Consum Beclean, clădirea sălii unde au rulat în vremuri de mult apuse filme celebre a ajuns în paragină, pentru ca de curând să fie vândută unei firme din Bistriţa sub presiunea datoriilor pe care le aveau de acoperit foştii proprietari. În prezent, există la nivelul oraşului de pe Someş în jur de 400 membri “cooperatişti”, care mai păstrează o brutărie la Chiochiş, mai multe spaţii comerciale date în chirie, hotelul „Someș”, magazinele „Fierul” şi “Complexul”, mărturii – iată! – încă vii, aproape neclintite, ale regimului ceauşist.

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]