BEJ: Îndemnul de a participa la referendum sau de a nu participa nu este ilegal

Mobilizarea oamenilor la vot, fără a le spune ce să voteze, nu este sancţionabilă, la fel nici îndemnarea oamenilor de a nu participa. Întrebat dacă mesajele preoţilor de orice confesiune, transmise enoriaşilor la slujba de duminică, de a participa la vot, sunt legale sau ilegale, judecătorul Alexandru Petrişor a menţionat că acestea nu pot fi calificate ca o încălcare de lege.

„Nu este ilegal. Sincer vă spun mie mi se pare firesc să îndemni, fie să voteze, fie să nu voteze, ca prezenţă. Nu poate fi calificată ca o încălcare de lege. Când discutăm deja de „votează într-un fel sau altul”...”, a explicat preşedintele BEJ BN.

Acesta a menţionat că nu este nimic ilegal nici ca enoriaşii să se încoloneze şi să meargă cu preotul la vot. Aceste chestiuni nu ţin de legalitate, ci pot fi judecate eventual dacă e „moral, echitabil”.

         Într-o altă ordine de idei, preşedintele BEJ BN a menţionat că alegătorii suspicioşi nu pot cere listele electorale pentru a vedea dacă a votat cineva în locul lui.

„Nu poți merge la secție, doar pentru că ești curios să vezi dacă a votat cineva în locul tău. Se poate face contestaţie dacă există suspiciuni că ar fi votat persoane în locul altora. Se pot face plângeri penale pentru că e vorba de o infracţiune.

Cetăţeanul are dreptul să voteze. Are dreptul, în egală măsută, ca în momentul în care este găsit pe listă să spună”domnule, m-am răzgândit, nu vreau să votez”, şi în acel interval poate face verificarea dacă a semnat cineva sau nu în locul său.

Birourile electorale ale secţiilor de votare nu sunt îndrituite să satisfacă curiozităţi ale unora sau altora.  Faci plângere, se dă soluţie”, a precizat judecătorul Alexandru Petrişor.  

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5