Biblioteca va deschide filială în Spitalul Judeţean

Consilierii judeţeni au aprobat planul de activităţi al Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud, dintre evenimentele ce s-au derulat până acum amintind Colocviile „Mişcarea literară”, Ateliere critice – Teohar Mihadaş; aniversarea a 80 de ani de la naşterea marelui poet Nichita Stănescu, Eroii cărţilor citite – concurs de desene prilejuit de Ziua Mondială a Cărţii pentru Copii; Identităţi şi confluenţe - Octavian Goga şi Ady Endre; Colocviile de la Gledin; Medicii și Biserica. Simpozion. Expozitie de icoane; Zilele operei “Constantin Pavel”, totul culminând cu deschiderea oficială a Bibliotecii Judeţene.
Printre proiectele ce se vor derula în luna iunie, propuse de managerul instituţiei, Ioan Pintea, se află “Mari folclorişti români: Ion Pop-Reteganul – „Copiii scriu poveşti” – concurs de creaţie literară şi simpozion la aniversarea a 160 de ani de la naşterea folcloristului Ion Pop Reteganul; „Cu gândiri şi cu imagini” – expoziţie - Caietele Eminescu. Medalion Mihai Eminescu; Academicienii Năsăudului „Chipuri şi opere”. Dintre manifestările din luna iulie amintim: Curente muzicale: Serghei Rahmaninov, manifestare prilejuită de aniversarea a 140 de ani de la naşterea marelui compozitor rus, xpoziţie cu albume de artă “Giorgio de Chirico”, la aniversarea a 125 de ani de la naşterea marelui pictor suprarealist Italian; ” Punţi”- Amprente culturale româno-germane; Valori identitare comunitare - Zilele Bistriţei; expozitie de fotografie, lansări de carte; ” Punţi”- Interferenţe culturale româno-maghiare; Serile de la casa Poetului - lecturi publice și dezbateri; Ziua Imnului Naţional al României: „Deşteaptă-te, Române”; Elemente de identitate locală - evocarea unor personalităţi ale istoriei şi spiritualităţii bistriţene- Radu Săplăcan. În luna august va fi lansarea operei integrale Lucian Valea. Comemorarea scriitorului la Bistriţa, Şanţ şi Botoşani; „Rondul de noapte” - nopţile poeţilor.
În luna septembrie va fi marcat Centenarul Şt. O. Iosif, la 100 de ani de la trecerea în veşnicie a poetului, va fi o expoziţie cu albume de artă Horia Bernea, prilejuită de aniversarea a 75 de ani de la naşterea pictorului; urmează Pagini din istoria literaturii romane - Ioan Alexandru; Bartolomeu Anania - ierarh și cărturar; Ateliere critice: Augustin Buzura, la aniversarea a 75 de ani de la naşterea romancierului; Colocviile “ George Coşbuc”. Luna octombrie va veni cu Centenarul Maria Tănase; Poet al Cetăţii: Andrei Mureşanu – 150, manifestare prilejuită de comemorarea a 150 de ani de la trecerea în veşnicie a poetului; Dimitrie Cantemir – 340 de ani de la naştere. În noiembrie sub genericul Mari cărturari români - Dumitru Stăniloae va fi sărbătorit la 110 de ani de la naştere. Memorie locală şi naţională: Martiriu şi sfinţenie: 250 -” Sfinţii martiri năsăudeni”, Spre Polul Sud cu Emil Racoviţă, expoziţia cu albume de artă Dimitrie Paciurea, prilejuită de aniversarea a 140 de ani de la naşterea pictorului, Ateliere critice – Vasile Voiculescu la 50 de ani de la trecerea în veşnicie a scriitorului şi Colocviile “Liviu Rebreanu” sunt pe agenda lunii. Anul se va încheia cu Marea Unire a românilor - ideal naţional şi şansă istorică- aniversarea a 95 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri; Tristan Tzara şi avangarda europeană, comemorarea a 50 de ani de la trecerea în veşnicie a poetului avangardist; Semnificaţia Sărbătorii Sfântului Nicolae; Actualizarea marilor procese literare-George Coşbuc şi acuzaţiile de plagiat; „Cer deschis”- Timp de Sărbătoare-prezentarea semnificaţiei Sărbătorii Crăciunului. În programul editorial al Bibliotecii Judeţene pe acest an se află Ana-Maria Neniţoiu - Promotorii bibliotecilor publice în Bistriţa-Năsăud, Ioan Seni - Academicienii năsăudeni, Iuliu Moisil - Figuri grănicereşti năsăudene, George Coşbuc - Opere vol VI, Cleopatra Lorinţiu – Pălăria de pai proză, Cornel Cotuţiu – Douăzeci proză. “Cartea de lângă tine” este genericul sub care se doreşte deschiderea unei filiale în Spitalul Judeţean şi reluarea parteneriatului cu penitenciarul Bistriţa.

Comentarii

06/06/13 12:36
toni

In urma cu un an se vehicula ideia mutarii Bibliotecii Judetene in pavilioanele Spitalului Judetean de pe bulevardul Independentei. In acest sens, prin mansardarea cladirii spitalului Judetean managerul, dr. Mircea Gelu Buta, intentiona sa mute sectiile situate pe strada Independentei, eliberand cladirile in care urma sa fie mutata Biblioteca Judeteana. Intre timp, biblioteca s-a mutat in cladirea fostei filiale a BNR, proaspat restaurata si pregatita sa gazduiasaca un muzeu de arta religioasa. Asa ca spitalul care putea sa aiba in gazduire toata biblioteca se va multumi cu o filiala.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5