Binecuvântare arhierească la Telciu. Episcopul-vicar Benedict Bistriţeanul s-a rugat la mormântul regretatei artiste Valeria Peter Predescu

În Duminica a 17-a după Rusalii (a Cananeencei), Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din Telciu. Cu acest prilej, în biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Din sobor au făcut parte protopopul de Năsăud, preotul Ioan Dâmbu, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, secretar de cabinet al ierarhului, diaconul Sergiu-Iustin Pop, preoții parohiei, Dănuț Părăscan și Anton Pop, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură.
La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Marius Ionuț Souca. Acesta urmează să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Frata, din Protopopiatul Turda.
Sfânta Liturghie a fost oficiată cu respectarea măsurilor igienico-sanitare prevăzute în reglementările aflate în vigoare, în prezența oficialităților locale, județene și centrale, a credincioșilor și a fiilor satului, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei. Primarul Sever Mureşan, deputatul Bogdan Ivan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean-Camelia Tabără şi fostul vicepreşedinte CJ, Vasile Puica.
Tot astăzi, ierarhul s-a rugat pentru sufletul regretatei artiste de muzică populară, Valeria Peter Predescu, la mormântul acesteia, aflat în curtea bisericii.
Scurt istoric
Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Telciu a fost construită între anii 1900-1913, cu ajutorul fondurilor grănicerești, în stil neoromanic, fiind una dintre cele mai mari biserici rurale din țară.
În perioada 2000-2013, lăcașul de cult a fost renovat și înfrumusețat, atât la exterior, cât și la interior, iar pictura a fost restaurată în totalitate. Biserica a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, la data de 22 septembrie 2013, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la zidire.
În cadrul lăcașului de cult își desfășoară activitatea două parohii: Parohia Telciu I, avându-l ca paroh pe preotul Ioan-Dănuț Părăscan, și Parohia Telciu II, avându-l ca paroh pe preotul Anton-Viorel Pop.
Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5