Biserica din Jelna, târnosită de Mitropolitul Andrei. Crucea Transilvană pentru părintele Vasile Sămărtean și primarul Florin Sandu Simionca

sursa Radio Renaşterea

Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului a sfințit duminică biserica ortodoxă din localitatea Jelna.

Momentul a avut loc înainte de oficierea Sfintei Liturghii și a presupus, așa cum prevede ritualul, ungerea bisericii cu Sfântul și Marele Mir, în exterior, cât și în interior și stropirea ei cu apă sfințită. În cadrul slujbei de sfințire au fost așezate în piciorul sfintei mese sfinte moaște.

La finalul slujbei a fost oficiată Sfânta Liturghie, pe altarul de vară construit în curtea bisericii, la slujbă fiind prezenți președintele CJ-Radu Moldovan, viceprimarul Bistriței - George Avram, directorul AJFP BN - Cristian Parasca, administratorul județului Florin Moldovan, primarul Dumitriței - Ioan Moga, consilierul județean Eugen Curtean. A slujit alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei un sobor de peste 30 de preoți, veniți împreună cu credincioșii lor din satele și localitățile învecinate.

"Ziua de astăzi a fost una de mare sărbătoare pentru oamenii din satul Jelna, comuna Budacu de Jos: a fost resfințită biserica din localitate și a fost sfințit altarul de vară și noua casă parohială.
Sunt niște edificii cu adevărat frumoase, care confirmă statutul de gospodari ai oamenilor din Jelna. Îl felicit pe prietenul și colegul meu Sandu Simionca, primarul comunei Budacu de Jos pentru aceste frumoase realizări și îl felicit și pentru primirea ”Crucii Transilvane”, cea mai importantă distincție oferită mirenilor, de către Mitropolia Clujului!",a declarat preşedintele CJ, Radu Moldovan.

De altfel, pentru implicarea în zidirea locașului de cult, părintele paroh Vasile Sămărtean și primarul din localitate Florin Sandu Simionca au primit din partea Mitropolitului Andrei, Crucea transilvană. Au fost acordate și diplome de aleasă cinstire consiliului și comitetului parohial.

La finalul Sfintei Liturghii, cu toții au putut trece prin sfântul altar să se închine și să înconjoare sfânta masă. Acesta este un ritual care are loc doar în cazul sfințirii unei bisericii.

Biserica ortodoxă din Jelna a fost construită în ultimii 9 ani. Piatra de temelie a fost pusă în 2006, an în care au început și lucrările de ridicare și amenajare a ei. Arhitectura sa a fost realizată în stil grecesc, iar pictura a fost făcută de artistul iconar Gheorghe Croitoru.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5