Biserica din Șirioara, resfințită de Mitropolitul Andrei. Lacrimi la pomenirea preotesei Anamaria Petri, ce a trecut pragul veşniciei, la doar 37 de ani, lăsând durere în sufletul părintelui Radu şi a copiilor Matei şi Ştefan

În Duminica a 12-a după Rusalii (a Tânărului bogat), Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Șirioara, Protopopiatul Beclean, județul Bistrița-Năsăud.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a resfințit Biserica cu hramul „Sfântul Ioan Gură de Aur” din localitatea Șirioara, care, în ultimii ani, a trecut prin ample lucrări de renovare și înfrumusețare. Apoi, a binecuvântat noul altar de vară, construit în curtea lăcașului de cult, și a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Mitropolitul a fost aşteptat de părinte şi copii, pentru că la doar 37 de ani, preoteasa Anamaria Petri a trecut, dfe curând, pragul veşniciei, lăsând durere în sufletul părintelui Radu şi a copiilor Matei şi Ştefan. De altfel, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei la finalul Liturghiei a oficiat slujba parastasului pentru preoteasa Anamaria Silvia (soția preotului paroh), pentru academicianul Emilian Popescu si pentru toți cei care au murit, au fost închiși și expulzați sau au suferit în urma Dictatului de la Viena, de la a cărui punere în aplicare se împlinesc astăzi 80 de ani.
Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean, preotul Vicențiu Doru Zinveliu, preotul paroh Radu Viorel Petri, secretarul Protopopiatului Beclean, preotul Lucian Badale, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, Mitropolitul Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, intitulat „Bogăția care rămâne”. La chinonic, Cristina Fechete, absolventă a Colegiului Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița, fiică a satului, a interpetat mai multe pricesne.
Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Radu Viorel Petri, cu dreptul de a purta crucea pectorală. Epitropul parohiei, Lucian Coman, a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. De asemenea, membrii comitetului și consiliului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și toți ceilalți binefăcători.
Slujba a fost oficiată în prezența a sute de credincioși, a fiilor satului și a autorităților locale și județene, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul s-a rugat pentru încetarea noii pandemii, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.
Tot astăzi, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat slujba sfeștaniei la casă parohială din Șirioara și a sfințit troița amplasată în fața casei.

Sursa: Darius Echim, Mitropolia Clujului

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5