Bistriţa – Gaudeamus Jubiliar – Bucureşti

Pavilionul Central „Romexpo” din Bucureşti a găzduit, ediţia cu numărul XX a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, realizată de către Radio România. O manifestare inedită, prin patronare, la nivel planetar, ajunsă la un fericit jubileu. Şi nu doar atât. Gaudeamus 2013 a înseamnat mai mult de 600 de evenimente, la standurile celor aproximativ 400 de expozanţi. Edituri româneşti şi din străinătate, instituţii de învăţământ, difuzori de carte şi publicaţii, asociaţii profesionale şi organizaţii active în domeniile cultură şi educaţie. Alte capete de afiş: Nouă autori nordici au fost în România cu ocazia Târgului Gaudeamus, aceştia fiind invitaţi de ambasadele Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei şi Suediei la Bucureşti. Cele cinci ţări nordice au participat la Gaudeamus 2013 în calitate de invitat de onoare, sub sloganul "Cool Nordic Bucureşti".
În acest furnicar de spiritualitate, la numai 5 ceasuri de la gongul inaugural, municipiul Bistriţa a intrat în flux, pe porţile Editurii TRITONIC şi pe seama volumului: CORPORAŢIILE ŞI SOCIETATEA – Responsabilitatea socială corporativă între act voluntar şi obligaţie. Autoarea – bistriţeanca noastră Camelia Crişan, doctor în sociologie şi lector universitar la SNSPA, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din Capitală. Chiar dacă se află doar în preajma tinereţii mature, ea a mai publicat lucrări academice şi la alte edituri ori reviste de prestigiu şi a participat la conferinţe pe tema Responsabilităţii Sociale Corporative în România şi străinătate.
Dintr-o expeditivă fişe biblio-biografică a Cameliei mai sunt de reţinut: expertiza de peste 14 ani, atât în domeniul corporativ, cât şi în cel non-guvernamental. Ca director executiv al Fundaţiei Progress Bistriţa a administrat peste 50 de proiecte cu finanţare externă, iar în calitate de, consultant în formare şi dezvoltare organizaţională, a lucrat cu IMM-uri şi corporaţii care au dorit să-şi eficientizeze activitatea, să-şi menţină motivaţi salariaţii şi să se angajeze plenar în dezvoltare sustenabilă. În ultimii 5 ani, a condus departamentul de formare a Programului naţional BIBLIONET, implementat de Fundaţia IREX şi finanţat de iniţiativa Global Libraries al Fundaţiei Bill & Melinda Gates.
Sub asemenea auspicii a opinat despre autor şi operă mai întâi amfitrionul manifestării, directorul editurii bucureştene, Drd. Bogdan Hrib. Apoi a fost invitat să „susţină ostilităţile” Conf. dr. Dumitru Borţun, mentorul, iar în prezent, colegul universitar şi colaboratorul de nădejde al Cameliei, preşedinte al Juriului de Onoare al Asociaţiei Române de Relaţii Publice, pe drept cuvânt considerat numărul unu în confreria PIA-riştilor ţării. Din amplul său expozeu, numerosul auditoriu compus din cadre didactice, studenţi, prieteni, admiratori şi membri ai familiei, a putut reţine că, acei care acceptă responsabilitatea socială corporativă doar ca „politică de brand, o strategie de marketing mai subtilă, nu înţeleg două lucruri simple: 1) paradigma Şcolii de la Chicago este depăşită de evoluţia societăţii capitaliste, datorită apariţiei unui nou tip de probleme pe care capitalismul clasic nu le poate rezolva; 2) paradigma RSC răspunde acestor probleme absolut noi, generate de globalizare şi de Marea Tranziţie de la civilizaţia industrială la cea postindustrială.
Cele două realităţi sunt descrise şi ilustrate, argumentate şi analizate de Camelia Crişan. Corporaţiile şi societatea este o carte extrem de utilă celor care lucrează în domeniu, precum şi celor care se pregătesc în amfiteatrele universitare să intre în acest domeniu fascinant, cu adevărat „un domeniu de viitor”. Pentru că viitorul ori nu va exista, ori va aparţine oamenilor morali, corecţi şi generoşi, care vor forma adevărata elită a societăţii viitoare.
Cartea Corporaţiile şi societatea se adresează acestor oameni ai viitorului. Oricum ei sunt mai aproape de viitor decât cei care tratează ideea de Responsabilitate Socială Corporativă, ca nişte negustori veroşi, care n-au învăţat de la viaţă decât cum să-i păcălească pe semenii lor. Cartea Cameliei Crişan nu vorbeşte despre prezentul – care se consumă, ci despre prezentul – care se naşte”.
În asemenea termeni elogioşi, sub aspectul ineditului, lucrarea „recenzată” la modul verbal este, numeric, cea de-al 7 tom dedicat mecenatului modern, care a văzut lumina tiparului la noi. Şi au nuanţat: Dr. mat. Nicuşor Dan, Preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”, (primul director administrativ al Şcolii Normale Superioare din cadrul Institutului de Matematică al Academiei Române, fost candidat la funcţia de Primar General al Capitalei), Alin Stancu, Lect. dr. la Facultatea de Marketing de la ASE, Cristian Ducu, de la Centrul de Cercetare pentru Etică Aplicată al Facultăţii de Filozofie din Universitatea Bucureşti.
Seria alocuţiunilor a încheiat-o autoarea cărţii, care după salutul adresat celor de faţă a spus: „Distinşi invitaţi, vă mulţumesc că aţi venit în număr atât de mare, iar prezenţa dvs. mă onorează. Îmi cer scuze pentru voce - e o ironie a sorţii să fii atât de răguşit la lansarea propriei tale cărţi. Probabil că e un semn prin care universul îţi sugerează că e mai bine să scrii, decât să vorbeşti despre asta. Vă mărturisesc că am dorit să văd această carte tipărită din momentul în care cineva mi-a spus că responsabilitatea socială a corporaţiilor nu există, că cercetez o himeră şi că singurul rost al unei companii este să facă profit pentru acţionarii săi, indiferent de consecinţele sociale ale acţiunilor sale.
Cred că dezbaterea din această seară a arătat că RSC-ul este un fenomen economic, dar şi social, cât se poate de real. Altfel n-am fi atâţia oameni serioşi la o dezbatere academică, ci ne-am strânge la un sabat al vrăjitoarelor, întrebându-ne cum arată năluca.
Vă mulţumesc pentru aprecieri, pentru comentarii şi pentru ideile interesante pe care le-aţi exprimat în această seară.
Totodată o să vă rog să-mi permiteţi să am şi eu un mic moment tip Oscar.
Finalizarea tezei de doctorat, şi, subsecvent, a acestei cărţi n-ar fi fost posibilă fără suportul decisiv şi încurajările dlui. profesor Dumitru Borţun. Vă mulţumesc pentru încrederea pe care mi-aţi arătat-o în mod constant. Sunteţi nu doar mentorul meu, ci al întregii generaţii care doreşte o societate a viitorului având ca punct central, dezvoltarea durabilă a României.
Mulţumesc familiei mele, mamei, tatălui meu care mi-a deschis apetitul pentru Marx şi soţului meu, care a aşteptat cu răbdare să finalizez doctoratul pentru ca să mă poată cere de nevastă. Îi urez succes surorii mele în susţinerea tezei ei de doctorat, acum în decembrie.
Le mulţumesc colegilor de la Facultatea de Comunicare de la SNSPA care mi-au pus întrebări grele şi care m-au provocat cu argumente, prietenilor de la D&D Research care mi-au oferit mereu perspectiva cuiva ce vine din mediul business, colegilor din Biblionet împreună cu care am construit în ultimii 5 ani un program naţional de schimbare sistemică, pornind de la cea mai mare iniţiativă filantropică de la noi în ţară, şi anume 26,9 milioane de dolari oferiţi bibliotecilor publice româneşti de către Fundaţia Bill şi Melinda Gates.
Când porneşti în aventura de a fi apostol într-ale RSC-ului e bine să nu te simţi singur, pentru că, nutresc convingerea sinceră că doar printr-o mişcare largă, împreună, a tuturor stakeholderilor putem reuşi. Aşa că le mulţumesc celorlalţi apostoli care au pus umărul pentru a vedea o mişcare pro-RSC în România: dna. profesor Adela Rogojinaru, Luminiţa Oprea, Dragoş Dehelean, Raul Pop, Cristina Bălan, Cristi Ducu, Alexandra Zbuchea, Alin Stancu, colegii de la Asociaţia Reper 21, Steliana Moraru.
Mulţumesc editurii Tritonic şi în special lui Bogdan Hrib, le mulţumesc studenţilor mei şi voluntarilor de la Fundaţia Progress din Bistriţa, tineri care mă inspiră cu deschiderea şi entuziasmul lor, reprezentanţi ai noii generaţii care, în ciuda aparenţelor, nu-şi concep dezvoltarea decât după principiile paradigmei responsabilităţii faţă de viitor.
Mă apropii de încheiere cu o speranţă, ce se regăseşte scrisă şi la finalul cărţii: Poate că o lucrare ca aceasta se va materializa în viitor, nu doar într-o analiză transversală a unui fenomen, utilă în special mediului academic, ci, în spiritul sociologiei militans, va fi promovată pentru a avea impact asupra modului în care educăm viitorii angajaţi ai companiilor româneşti, viitorii manageri sau viitorii politicieni, astfel încât, să construim o cultură a responsabilităţii pentru binele nostru comun.
În fine, aş dori să-i dedic această carte fiicei mele, Ecaterina, care are deja un anişor, cu promisiunea că mami va face tot ce e posibil să păstreze această planetă la fel de frumoasă şi curată precum aceea în care generaţia ei şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa”.

Senatorul Mircea Geoană, dr. ec., directorul Institutului Aspen Romania (fost ambasador al României în SUA şi Preşedinte al Senatului României), a sosit după începutul sesiunii autografelor, care, evident a fost întreruptă, dându-se astfel posibilitatea ca, invitatul să poată împărtăşi din propria experienţă, confirmând astfel, odată mai mult că, economia românească, în context naţional şi global, nu are doar nevoie de cunoscători ai fenomenului RSC, ci, cu predilecţie, de specialişti capabili să asigure implementarea practică a unei activităţi fără de care evoluţia societăţii actuale nu are viitor.
Chiar dacă sesiunea de autografe a avut două secvenţe, ele s-au dovedit dense, cu flori pe de-oparte şi amabilităţi de cealaltă parte, pe tronsonul orar al târgului, standul editurii fiind realmente cel mai aglomerat. Ca atare lansarea cărţii Cameliei Crişan poate fi considerată un success al spiritualităţii bistriţene, într-un templu al spiritualtăţii româneşti, pe un boulevard al lecturii bucuteştean, aglomerat, care va avea replici faptice similare şi la Bistriţa, ca şi la Cluj-Napoca.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5