BISTRIŢA LA CONCURENŢĂ CU VIENA

La Bistriţa, ca şi la Viena şi aproape oriunde în lume, nu se mai poate începe Noul An fără tradiţionalul concert vienez, cu muzica familiei Strauss. Primul concert vienez de Anul Nou a avut loc în 31 decembrie 1939 şi a fost dirijat de Clemens Krauss, iar cel din 2011 de către Franz Welser-Möst, Concertul este televizat, începând din anul 1959, ajungând să fie vizionat în 44 de ţări, de peste un miliard de telespectatori.

Concertul de Anul Nou de la Bistriţa, un frate mult mai tânăr al celui de la Viena, a devenit o mare bucurie pentru tot mai mulţi bistriţeni, al căror număr a crescut vertiginos în cele 12 ediţii anterioare, ajungându-se ca în 2011 să aibă loc două spectacole identice, care au umplut la refuz frumoasa sală a Centrului Municipal de Cultură “George Coşbuc”, devenită mult prea mică pentru actualele cerinţe culturale.

Cea de a 13 ediţie a Concertului de Anul Nou, organizată de Fundaţia Culturală Societatea de Concerte Bistriţa, s-a desfăşurat sâmbătă 8 ianuarie 2011 şi a fost deschisă la ora 17, de către Gavril Ţărmure, preşedintele fundaţiei, primul spectacol fiind pentru publicul larg, urmat de un al doilea, la ora 20, cu invitaţii, ambele spectacole, oferite bistriţenilor de către Primăria Municipiului Bistriţa şi SC "Teraplast" SA, bucurându-se de săli arhipline.

Concertul de Anul Nou, care a devenit o tradiţie la Bistriţa, a fost susţinut şi în acest an, de către Noua Orchestră Transilvană a Fundaţiei Culturale Societatea de Concerte Bistriţa, înfiinţată în 1999 şi alcătuită din cei mai viguroşi instrumentişti ai Transilvaniei, titulari ai filarmonicilor din Cluj, Târgu-Mureş, Oradea, Satu-Mare, Opera Română şi Opera Maghiară din Cluj, alături de profesori ai Liceului de Muzică “Tudor Jarda” din Bistriţa, uniţi sub bagheta magică a lui. Romeo Rîmbu.

La concert au participat tineri artişti foarte talentaţi, precum soprana Dana Păcurar, tenorul Florin Ormenişan, virtuosul violonist Remus Rîmbu, alături de soprana Patricia Brady-Danzig din SUA, care cântat, în variantă englezească, colindul "Noapte liniştită", aducând la sfârşit mulţumiri publicului bistriţean, lăudând România şi afirmând că aceasta este ca şi casa sa, în limba română.

Concertele extraordinare de Anul Nou, din acest an de la Bistriţa, au cuprins arii celebre, care sunt prezentate şi la Viena, precum uverturi, valsuri, marşuri şi polci. În program au fost prezentate: "Uvertura la Liliacul", "Tunete şi fulgere", "Perpetuum mobile", "Vals imperial", "Sânge vienez", valsuri, marşuri şi polci, nelipsind tradiţionalele "Dunărea albastră" de Joseph Strauss şi "Marşul Radetzky" de Johann Strauss tatăl.

O mare şi plăcută surpriză a bistriţenilor a fost prestaţia corpului de balet al Operei Române din Cluj, în ambianţa de vis a orchestrei şi în originala dublare cu balerini a marşului Radetzky, care au adus ovaţii şi aplauze furtunoase ale melomanilor bistriţeni care au părăsit cu mare greu sala.

Succesul concertelor bistriţene de Anul Nou este o dovadă că muzica familiei Strauss se simte acasă şi la Bistriţa, unde melomanii, urmaşi ai grănicerilor năsăudeni ai împeriului austriac, sunt la concurenţă cu cei de la Viena.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5