Bistriţa-Năsăud este, timp de o săptămână, „acasă” pentru un grup de români din Cerrnăuţi

Un grup de 50 de români din Regiunea Cernăuţi (Ucraina) sunt oaspeţii Centrului de Tineret „Pr. prof. Ioan Bunea” din Sângeorz Băi, timp de o săptămână, la invitaţia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud prin Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud. Promotori de suflet ai acestui proiect cultural sunt preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan şi Excelenţa Sa Eleonora Moldovan, consulul României la Cernăuţi.
Delegaţia a fost primită la Palatul Administrativ de preşedintele Radu Moldovan, subprefectul Ovidiu Frenţ şi secretarul judeţului, Mica Oprea, reprezentanţii comunităţii româneşti din Ucraina fiind însoţiţi de chiar consulul Eleonora Moldovan.
“Suntem foart bucuroşi să vă avem oaspeţi. Acest proiect a luat viaţă la iniţiativa doamnei consul Eleonora Moldovan. Excelenţa Sa a fost cea care ne-a anunţat de această intenţie, ne-a solicitat sprijinul pentru o asemenea tabără, o tabără care are sprijinul Consiliului Judeţean, prin Centrul Judeţean pentru Cultură, în parteneriat cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. Sunteţi printre primii beneficiari ai proiectului pe care, tot în parteneriat cu Mitropolia Clujui, l-am făcut, şi anume acel Centru pentru tineret”, a precizat preşedintele Radu Moldovan.
De cealaltă parte, consul României la Cernăuţi, Excelenţa Sa Eleonora Moldovan, a precizat că acest proiect a fost posibil datorită capacităţilor administraţiei judeţene şi deschiderii preşedintelui Radu Moldovan.
“Vă salut şi aici, la Bistriţa, oraşul Imnului Naţional şi, nu întâmplător, o tabără special organizată pentru comunitatea românească din Cernăuţi şi-a început activitatea în urmă cu câteva zile, datorită capacităţilor şi deschiderii domnului preşedinte Moldovan pentru Cernăuţi, pentru Ucraina şi pentru ceea ce înseamnă relaţia româno-ucraineană.
Permiteţi-mi, înainte de toate, din partea grupului din Cernăuţi să vă mulţumesc. (...) Este un proiect de bun augur care ar trebui să se bucure de o continuitate firească”, a declarat consulul României la Cernăuţi, Eleonora Moldovan
Cei 50 de oaspeţi – nu mai puţin de 11 copii şi elevi, medici, profesori, academicieni, ziarişti etc. - au fost primiţi marţi, la Sângeorz Băi, de primarul Roland Venig şi secretarul eparhial Benedict Vesa. Până în prezent, românii din Cernăuţi au vizitat casele memoriale Liviu Rebreanu şi George Coşbuc, Casa Virginia Linul, Complexul Muzeal Bistriţa, Biserica Evanghelică din Herina, Mănăstirea Nuşeni, Herghelia Beclean. Ieri, oaspeţii au făcut un tur al Bistriţei (Biserica Evanghelică, Biserica Coroana, zona Sugălete etc.), seara fiind programată o întâlnire cu scriitorii din cele două ţări, la Casa Argintarului.
Astăzi, pe agendă figurează vizite la Mănăstirea Cormaia, Mănăstirea Parva-Rebra, Mănăstirea Salva, Muzeul de Artă Comparată Sângeorz Băi şi Muzeul „Cuibul Visurilor” din Maieru, iar luni, aceştia vor vizita zonele Piatra Fântânele şi Colibiţa.
„Seara şi dimineaţa avem program de rugăciune, de meditaţie. De asemenea, atât duminică, cât şi luni, de Înălţarea Sfintei Cruci, vom participa la Sfânta Liturghie, la Sângeorz Băi, respectiv Mănăstirea Piatra Fântânele.
În fiecare seară organizăm activităţi sportive, dar şi activităţi culturale, fie în sensul vizionării unor filme, precum Ciuleandra, cântăm la chitară, totul pentru a-i face pe invitaţi să se simtă bine, ca acasă”, ne-a declarat preot Tudor Mudure, coordonatorul Centrului Misionar pentru Tineret din Sângeorz Băi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5