Bistriţa-Năsăud încă mai are spor natural pozitiv

 

Bistriţa-Năsăud este printre puţinele judeţe cu spor natural pozitiv, cu o valoare de 0,27 %o, rata natalităţii fiind de peste 10%o, în timp ce rata mortalităţii generale a ajuns la 9,73%o. Potrivit directorului Anca Andriţoiu de la Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, principalele cauze de deces în judeţul nostru, similare cu cele de la nivel naţional, sunt bolile aparatului cardiovascular (aproape 65% din cazuri), tumorile maligne (15%) şi accidentele (5%).

          Principalele boli ca incidenţă în Bistriţa-Năsăud, anul trecut, au fost cele ale aparatului respirator, cele digestive şi ale sistemului osteo-articular. „Incidenţa crescută a afecţiunilor respiratorii şi a celor ale sistemului osteo-articular se justifică şi prin prisma climatului umed al judeţului, cu temperaturi reduse în anotimpul rece. În ceea ce priveşte tuberculoza şi bolile cu transmitere sexuală, deşi incidenţa lor a crescut în ultimii ani, judeţul se află sub media pe ţară la aceste îmbolnăviri”, a precizat dr. Anca Andriţoiu, în cadrul unei conferinţe de presă.

          În anul 2011 s-au înregistrat, în medie, câte 600 cazuri noi de diabet zaharat, de cancer sau de bolnavi psihici. În prezent, în judeţul nostru sunt înregistraţi 7138 pacienţi cu diabet, 4689 bolnavi de cancer şi 3059 pacienţi cu boli psihice.

 

Unitate medico-socială cu profil psihiatric, la Beclean

 

          Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud îşi propune, pentru 2012, creşterea capacităţii rezidenţiale pentru unităţile medico-sociale din judeţ, dar şi înfiinţarea unor unităţi noi. Extinderea numărului de paturi la UMS Teaca rămâne o prioritate, a anunţat dr. Anca Andriţoiu, instituţia propunându-şi, în colaborare cu Primăria Beclean şi Consiliul Judeţean, înfiinţarea unei unităţi medico-sociale cu profil de psihiatrie, care să determine degrevarea Secţiei de psihiatrie cronici de la Beclean, mai ales în cazurile sociale.

          În plus, DSP BN şi Primăria Bistriţa caută soluţii „locative” pentru un Centru de Permanenţă în municipiu, astfel de centre funcţionând la teaca, Josenii Bârgăului şi Năsăud, dar şi un punct de urgenţe pentru zona de Câmpie. În prezent, cu excepţia comunei Ciceu Mihăieşti, nu există localitate fără medic de familie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5