Din fericire,

Bistriţa-Năsăud, la coada clasamentului după numărul avorturilor

Cu ocazia Zilei Mondiale a Contracepţiei, Institutul pentru Politici Publice (IPP) a lansat studiul naţional privind Fenomenul întreruperilor sarcinilor nedorite în România - Radiografie şi soluţii.
Potrivit acestui sudiu, între 350 şi 400 de femei recurg la întreruperi de sarcină în fiecare zi în România, dintr-un total de peste 5 milioane de femei fertile. România ocupă un îngrijorător loc 4 la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte numărul anual al întreruperilor de sarcină nedorite, fiind pe poziţia a 6-a la nivel global, cu un număr total al întreruperilor de aproximativ 100.000 - 128.000 pe an.

În clasamentul general al numărului de întreruperi de sarcină (în care sunt incluse avorturile la cerere dar şi avorturile la sarcini incomplete), pe primul loc se clasează Bucureşti, urmat de județele Timiş şi de Brăila, iar pe ultimele poziții se află judeţele Sălaj, Ilfov și Mehedinți.

Bistriţa-Năsăud ocupă locul 38 în acest clasament al judeţeler în funcţie de numărul total al întreruperilor de sracină, în 2011, fiinf înregistrate 677 cazuri.

Cea mai mare rată a avorturilor raportată la numărul total de femei fertile se înregistrează, însă, în județul Olt - 9%. Pentru Bistriţa-Năsăud, rata avorturilor raportată la numărul de femei fertile este de 1%.

Institutul de Politici Publice atrage atenţia că “fondurile alocate de statul român pentru programele de achiziţie de mijloace contraceptive sunt insuficiente şi neadecvat stabilite”, în condiţiile în care “aproximativ 500,000 de euro este bugetul anual din care se achiziţionează anticoncepţionale în România în timp ce suma anuală totală aferentă numărului total de întreruperi de sarcini incomplete (avorturi spontane) este de 5 milioane euro”.

Oricum, nici Ministerul Sănătăţii şi Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică nu ţin o evidenţă corectă a numărului oficial de întreruperi de sarcini nedorite. « IPP recomandă continuarea şi chiar intensificarea programelor de training pentru medicii de familie, valorificând expertiza deja existentă în rândul ONGurilor (Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală, SECS este un exemplu elocvent de competenţă în furnizarea de module de pregătire pentru medicii de familie ce ar putea acoperi acest serviciu). Statul nu poate ignora faptul că în prezent, după cifrele medicilor implicaţi în Programul naţional pentru sănătatea mamei şi copilului care tratează aceste aspecte în toată ţara, rezultă că un medic se adresează unui număr de aproximativ 1,800 potenţiale paciente, ceea ce nu poate fi în niciun caz eficient şi tolerat pe termen lung dar Ministerul trebuie să vrea să vadă această realitate”, se arată în comunicat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5