În Bistriţa-Năsăud, peste 100 de aleşi locali şi judeţeni riscă să îşi piardă mandatele. Soarta primarilor traseişti, la mâna Parlamentului

*Diana Morar, avocat: În ceea ce îi priveşte pe consilierii locali şi judeţeni, decizia CCR spune foarte clar că îşi pierd mandatele. În ceea ce îi priveşte pe primari, CCR spune foarte clar că dă gir Parlamentului să decidă ce se întâmplă în cazul lor.

 În judeţul Bistriţa-Năsăud, peste 100 de consilieri locali şi judeţeni care au profitat de OUG 55 şi au migrat către alte formaţiuni politici sau au ales statutul de „independent”, riscă să îşi piardă mandatele. Asta rezultă din motivarea Curţii Constituţionale a României (CCR) care a decis că OUG 55 privind migraţia politică este neconstituţională.

Judecătorii CCR susţin că toţi aleşii locali care au trecut la alt partid în cele 45 de zile de „migraţie” politică trebuie să-şi piardă mandatul. Acest lucru reiese din motivarea deciziei CCR, potrivit căreia legea care aprobă ordonanţa privind migraţia aleşilor locali este neconstituţională. Magistraţii motivează că OUG 55/2014, pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală, încalcă o serie de articole din Constituţie, întrucât nu exista nicio situaţie extraordinară şi de urgenţă a cărei reglementare să nu poată fi amânată, afectează funcţionarea administraţiei publice locale şi are caracter discriminatoriu.

Soarta celor 22 de primari traseişti, la mâna Parlamentului

Magistraţii CCR sunt de părere că primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene care au trecut la alte partide nu sunt neapărat în pericol de a-şi pierde mandatul, pentru că ei au fost aleşi uninominal de către cetăţeni.

Judecătorii arată în motivare că Parlamentul trebuie să decidă, printr-o lege, ce se întâmplă cu mandatele aleşilor locali care au migrat în timp ce ordonanţa era în vigoare.

Astfel că, cei 22 de primari din judeţul Bistriţa –Năsăud care au profitat de OUG 55, respectiv Alexandru Horea, primarul comunei Ilva Mică (PDL-PSD), Valer Avram, primarul comunei Măgura Ilvei (PDL-PSD), Ioan Strugari, primarul comunei Parva (PDL-PSD), Ioan Szabo, primarul comunei Şanţ (PDL-PSD), Vlăduţ Purja, primarul comunei Târlişua (PDL-PSD), Dumitru Buşcoiu, primarul comunei Zagra (PDL-PSD), Ioan Bob, primarul comunei Şintereag (PDL-PSD), Vasile Laba, primarul comunei Bistriţa-Bârgăului (PDL-PSD), Doru Crişan, primarul comunei Prundu Bârgăului (PDL-PSD), Paul Ştir, primarul comunei Căianu Mic (PPDD- PSD), primarii Traian Simionca ( Livezile), Ioan Dedean (Şieuţ), Dumitru Tomşa (Urmeniş), Dumitru Bendean (Miceştii de Câmpie), Ioan Cămărăşan (Silivaşul de Câmpie), Ioan Mate (Sânmihaiu de Câmpie), Ioan Moniţă (Romuli), Eugen Benţa (Poiana Ilvei), Vasile Dologa (Tiha Bârgăului), care au trecut de la PNL la partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, alături de Gheorghe Bălăjan (Dumitra) şi Toma Someşan (Mărişelu) care au părăsit PDL pentru PLR şi Sever Mureşan (Telciu) care a ales să devină independent, pot răsufla uşuraţi pentru moment.

Soarta  primarilor este în mâinile Parlamentului. Acesta va decide măsurile care vor fi luate în acest caz.

"În ceea ce îi priveşte pe primari, CCR spune foarte clar că dă gir Parlamentului să decidă ce se întâmplă în cazul primarilor. În cazul lor, nu e vorba de un vot pe listă, ci de un vot uninominal, practic oameni au ales persoana şi programul ei. CCR vine şi ne spune că rămâne în sarcina Parlamentului ca în termenul legal de 45 de zile să vină cu un proiect de lege care să spună ce se întâmplă cu primarii.

În ceea ce îi priveşte pe consilierii locali şi judeţeni, decizia CCR spune foarte clar că îşi pierd mandatele. Deci, Parlamentul nu e mandatat să se pronunţe cu privire la soarta consilierilor locali şi judeţeni”, a declarat pentru cotidianul Răsunetul, avocatul Diana Morar.

Consilierii locali şi judeţeni traseişti îşi vor pierde mandatele

În schimb, consilierii, atât cei locali, cât şi cei judeţeni, ar trebui să rămână fără mandate din cauza interpretării ca atare a unui paragraf din Constituţie.

La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, nu puţin au fost cei care nu s-au mai regăsit în partidele pe listele cărora au fost aleşi. PSD a fost partidul care au reuşit să atragă cei mai mulţi traseişti. Potrivit vicepreşedintelui PSD BN, Daniel Suciu, citat de Agerpres, filiala Bistriţa-Năsăud a Partidului Social Democrat (PSD) s-a ales cu 10 primari, 10 viceprimari şi 85 de consilieri locali în plus, în urma aplicării OUG 55/2014. Aleşi pe minus a înregistrat şi PNL, iar PP-DD a rămas fără primar, fără consilieri municipal şi judeţeni.

Astfel, în mediul urban, la nivelul Consiliului Local al municipiului Bistriţa sunt patru consilieri care au profitat de OUG 55 (Gelu Muthi şi Marius Armean au trecut de la PNL la partidul lui Călin Popescu Tăriceanu), viceprimarul Kiss Laszlo (de la PP-DD la PSD) şi Florin Taloş (a renunţat la PP-DD pentru a fi independent ).

În Consiliul Judeţean, Mircea Mereuţă (PNL) şi-a schimbat partidul, Vasile Negruşeri (PDL), Ramona Bugnar, Ciprian Breşfelean (PP-DD) şi Iulian Stroe (PC) au ales să rămână îndependenţi.

Nu la fel stau lucrurile în cazul vicepreşedintelui CJ, dar şi al Mirelei Cârcu, cei doi pierzându-şi calitatea de membru PNL înainte de intrarea în vigoare a OUG 55.

Ce se va întâmpla în perioada viitoare în consiliile locale şi judeţene, luând un exemplu concret - Consiliu Local al municipiului Bistriţa?

,,În cazul foştilor colegi de partid, consilierii Gelu Muthi şi Marius Armean, am avut termen de judecată recent şi am depus decizia CCR pentru a se pronunţa instanţa în conformitate cu ceea ce spune Curtea Constituţională. Vor face şi colegii noştri din PNL un demers în sensul acesta de a cere Consiliului Local să se conformeze cu privire la decizia CCR în cazul celor 4 consilieri care au profitat de OUG 55.

Într-adevăr, decizia CCR nu spune că obligă Consiliul Local sau Judeţean să ia act că ei nu mai au calitate de consilieri, pentru că nu e în măsură, nu e o instanţă de judecată, dar tu ca şi autoritate locală, judeţeană eşti obligată să respecţi legile ţării şi să le pui în aplicare.

Aş mai ridica o problemă: ce se întâmplă cu hotărârile adoptate în acest cvorum? La un moment dat se va constata că acei consilieri nu mai au calitatea de aleşi locali şi atunci se vor anula toate hotărârile adoptate? În această perioadă se adoptă bugetele, se iau decizii importante pentru comunitate”, a precizat Diana Morar.

La întrebarea cât vor putea “închide ochii” consiliile locale şi judeţene la decizia CCR, avocatul Diana Morar a răspuns:

 " E clar că se va încerca tărăgănarea lucrurilor, se va încerca a nu se pune proiectul pe ordinea de zi din lipsă de cvorum sau respingerea lui, dar în 30 de zile poţi să te adresezi instanţei de judecată să oblige autorităţile locale şi judeţene să pună în aplicare decizia CCR. Şi va urma un proces, care în mod normal nu ar trebui să dureze mult, undeva într-o jumătate de an ar trebui să fie luată o hotărâre irevocabilă”.

Reamintim că, înaintea alegerilor prezidenţiale, Guvernul Ponta a adoptat o ordonanţă de urgenţă care, în timp de 45 de zile, le permitea aleşilor locali să se se transfere la o altă formaţiune politică fără a pierde mandatul. Actul normativ adoptat de Guvern a fost declarat neconstituţional de către CCR.

Urmează ca Parlamentul să adopte o lege de respingere a OUG 55, după care să adopte o lege referitoare la situaţia primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene care au migrat. În cazul în care în 45 de zile nu se rezolvă în Parlament aceste situaţii, automat OUG 55/2014 nu va mai exista şi în acest caz primarii migratori sunt la mâna fostelor partide.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5