Bistriţeni, în Renaşterea

Numărul pe aprilie al revistei „Renaşterea”, editată de Arhiepiscopia Ortodoxă a Clujului, debutează cu un editorial semnat de Mitropolitul Andrei, în care vorbeşte despre puterea luminii şi a biruinţei crucii asupra morţii. Printre cei care semnează în acest număr se află Alexandru Nemoianu, Benedict Vesa, Cezar Login.
Mare parte a materialelor sunt semnate de bistriţeni sau vorbesc despre cărţile acestora. Astfel, ieromohanul Maxim Morariu scrie despre volumul de Convorbiri duhovniceşti cu Mitropolitul Ioan al Banatului, semnate de prof. dr. Luminţa Cornea.
Prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta are un material interesant despre vizita ministrului Ionel I. C. Brătianu la Bistriţa în septembrie 1907. La rândul lui, Zorin Diaconescu scrie despre volumul „Bioetică şi slujire creştină”, apărut la Editura Renaşterea sub semnătura lui Mircea Gelu Buta, în care spune, printre altele: „Cumpătarea recomandată de autor se bazează atât pe experienţă, cât şi pe aprofundarea teoretică a subiectului abordat cu un aparat referenţial foarte bogat. Mircea Gelu Buta îşi scrie cartea în speranţa că vom înţelege, în cele din urmă, că medicina, oricât ar fi ea de tehnologizată, nu ne poate transforma în nemuritori, nu poate să producă o dispariţie magică a suferinţei din lumea noastră, chiar dacă unele reclame comerciale pretind aşa ceva, ea ne poate doar împăca cu condiţia umană, ne poate ajuta să acceptăm ceea ce nu putem schimba, să schimbăm ce este în putinţa noastră, dar mai ales să facem deosebirea dintre ceea ce putem şi ceea ce nu putem schimba, iar această deosebire ţine mai mult de etică, de credinţă, decât de tehnologie.
În acelaşi număr, ieromonahul Maxim Moraru scrie despre volumul „ Sărbătorile ciclului social şi calendaristic sau Munci şi zile în Ţinutul Bistriţei şi Năsăudului” ( de Vasile V. Filip și Menuț Maximinian), Editura Şcoala Ardeleană, că este „o cercetare recentă, amplă şi bine documentată cu privire la patrimoniul tradiţional imaterial”. După analiza cărţii, Maxim Morariu concluzionează „Lucrarea frumos realizată, cu explicaţii dense şi transdisciplinare, beneficiind de condiţii grafice excepţionale, bogate în referinţe bibliografice, explicaţii, comparaţii şi texte folclorice se constituie într-o frumoasă monografică etnografico-filologică utilă atât cercetătorilor ce se vor preocupa de arealul cultural de aici, cât şi de relefarea opulenţei folclorice a spaţiului românesc. Autorii Vasile V. Filip și Menuț Maximinian oferă o analiză competentă întocmită cu rigurozitate, ce se va impune apodictic între lucrările genului şi va deveni referenţială în domeniul pomenit, fapt pentru care nu putem decât să-i felicităm şi să recomandăm iubitorilor etnografiei acest amplu şi interesant volum”.
Acest număr din ”Renaşterea” este o oglindă a faptului că bistriţenii sunt apropiaţi de biserică, aşa cum spunea Mircea Gelu Buta în cartea lui, sunt „Intelectuali îmbisericiţi”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5