Bistriţenii asistaţi social, forţaţi prin lege să-şi asigure locuinţele

Guvernul intenţionează ca asigurarea obligatorie a locuinţelor să fei reţinută din cuantumul sumelor cuvenite ca ajutor social în baza Legii privind venitul minim garantat. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost postat pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, în dezbatere publică, eventualee sugestii putând fi transmise până în 31 iulie.

Astfel, bistriţenii beneficiari de venit minim garantat îşi vor putea plăti prima de asigurare obligatorie a locuinţelor prin deducere din cuantumul ajutorului social - operaţiune care va fi realizată de Agenţia Naţională de Pestaţii Sociale.

“Plata primelor de asigurare se face de către Agenţia Naţională de Prestaţii Sociale direct în contul Societăţii Comerciale "Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale” - S.A., care pe baza listei cuprinzând persoanele beneficiare de ajutor social va emite poliţele de asigurare aferente acestora. Sumele aferente plăţii primelor de asigurare vor fi achitate integral de către Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale şi vor fi calculate la cursul valutar stabilit de BNR pentru ziua în care Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale realizează fundamentarea de credite bugetare, aceasta fiind și data de la care se încheie și devin valabile polițele de asigurare. Prima de asigurare se deduce din suma cuvenită ca ajutor social. Suma dedusă nu poate fi mai mare de o treime din ajutorul social. În situaţia în care din prima plata a drepturilor de ajutor social nu se poate constitui suma integrală reprezentând prima de asigurare, atunci deducerea se reportează şi asupra drepturilor ulterioare, până la concurenţa valorii integrale a primei de asigurare”, se arată în proiectul de act normative.

În situaţia în care dreptul la ajutorul social încetează înainte de recuperarea integrală a sumelor reprezentând prima de asigurare, familia, respectiv persoana singură care a beneficiat de ajutorul social are obligația de a achita diferenţa rămasă în termen de maximum trei luni de la încetarea dreptului.

În Bistriţa-Năsăud, la începutul anului beneficiau de acest sprijin peste 3200 de familii sau persoane singure, situaţia fluctuând lunar.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5