Bistriţenii au înfruntat frigul pentru a-şi lua leacul tămăduitor

O înălţătoare slujbă de sfinţire a apelor – Aghiazma Mare – tămăduitoare pentru corpul şi sufletul credincioşilor, pentru case, animale etc., a fost săvârşită la Biserica Ortodoxă „Coroana” din Bistriţa, în ziua de Bobotează, când prăznuim Botezul Domnului, de către soborul de preoţi al acestei frumoase şi liniştitoare catedrale, conduşi de PC preot protopop de Bistriţa – Alexandru Vidican, PC preot paroh prof. Nicolae Feier, PC preot paroh Vasile Beni şi PC preot paroh Emanuel Vidican, în prezenţa unui număr mare de credincioşi, care au înfruntat frigul pentru a-şi lua „leacul tămăduitor şi bun la toate” – Aghiazma Mare.
După oficierea slujbei specifice de sfinţire a apei, aceasta a fost sfinţită, pe rând, de către cei patru preoţi, prin pogorârea Duhului Sfânt asupra vaselor numeroase şi frumos aranjate în curtea Panteonului Bistriţei de la Biserica „Coroana”, inclusiv asupra preoţilor şi a credincioşilor prezenţi, urmând binecuvântarea credincioşilor prin stropirea cu aghiazmă şi sărutarea Sfintei Cruci pentru a aduce sănătate, pace, linişte în case şi în sufletele celor prezenţi.
Fiecare şi-a dorit să rupă o crenguţă de busuioc din struţul preotului pentru a-i purta noroc, spor în casă şi la fete să le dea Dumnezeu un mire bun, tradiţii care se perpetuează şi au corespondent în realitate.
Aghiazma Mare are proprietatea dată de Dumnezeu de a nu se strica niciodată şi este folosită în tot timpul anului la nevoie şi necaz, înlăturarea răului etc. prin stropire, iar băutul ei îl apără pe credincios de boli, necazuri etc.
Apele fiind sfinţite în această perioadă, nu se spală rufele şi nici nu se aruncă gunoaie în apă.
După servirea prescurei am văzut bistriţeni fericiţi că au participat la dumnezeiasca şi înălţătoarea slujbă de Bobotează şi de sfinţire a apei – Aghiazma Mare, oficiată de cei patru duhovnici cu har dumnezeiesc şi că şi-au luat leacul pentru trup şi suflet – aghiazma.

test2

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]