Bistriţenii care locuiesc la case, încurajaţi să colecteze selectiv deşeurile

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovam, consideră că trebuie găsită o formulă de colectare selectivă a deşeurilor, în prezent, mai ales în zona de case, pentru ca în depozitul ecologic de la Tărpiu să nu mai ajungă 98% din cantitatea totală de deşeuri.

Putem stimula cetăţenii să colecteze separat şi benevol, şi am luat o decizie să-i stimulăm şi mai puţin benevol. I-am cerut operatorului ca oamenii  – e vorba doar despre zonele de case unde putem face lucrul acesta – când se duc să ia containerul, ridică capacul şi dacă văd la mixte plastic sau sticlă, să pună capacul înapoi şi să meargă mai departe”, a declarat preşedintele Moldovan.

Şeful administraţiei judeţene a explicat că România a primit sancţiuni de la Uniunea Europeană, de anul acesta 80 lei/tonă, de anul viitor 120 lei/tonă de deşeuri depozitată, asta după ce cerinţele colectării selective au fost transmise ţării noastre încă din 2003.

„În momentul de faţă, s-a dat o hotărâre a Consiliului Judeţean prin care consiliile locale decid dacă suportă ei sau duc la cetăţeni, că e autonomia locală. Am înţeles că e o dezbatere foarte mare – adică va fi, acum e o altă prioritate – să vedem cum se rezolvă această problemă. Uniunea Europeană ne-a tot dat termene, termene şi a zis punct, 80 lei/tonă.

În momentul de faţă, noi depunem 98% din deşeurile colectate în depozit, în ţările civilizate se depune cam 50% şi ţinta este ca partea reziduală, ultima, să fie de 20%, adică toate deşeurile reciclabile să se colecteze selectiv şi să se recicleze, pe urmă mai sunt deşeurile vegetale care se pot face compost, adică pământ”, a spus Radu Moldovan.

Preşedintele Consiliului Judeţean a adăugat că a avut discuţii cu partenerii din Polonia, care au precizat că 7 ani de zile a durat până lucrurile au început să funcţioneze normal. Radu Moldovan a mai spus că există un exemplu de bune practici, pe care autorităţile bistriţene vor să-l implementeze, dar  este nevoie de un nou operator, care să aibă toate utilajele necesare pentru golirea containerelor semiîngropate la nivelul oraşelor.

Actualului operator nu i se poate impune dotarea cu maşini cu braţe, pentru că are un contract temporar. Mai mult, containerele nu pot fi înlocuite, acestea fiind achiziţionate prin proiectul european, eventualele intervenţii fiind permise după 2020.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5