Bistriţenii ce ne salvează când nimic altceva nu mai funcționează

De curând, a avut loc Adunarea Generală a Radioclubului Municipal CSM Bistrița. Este un eveniment anual, care trece, din păcate, aproape neobservat nefiind unul dintre momentele care focalizează atenția mass-media. Radioamator este orice membru al unei comunități de persoane care împărtășesc un hobby comun, acela de a comunica liber prin intermediul undelor radio, utilizând echipamente de emisie-recepție. Diferența față de ceilalți utilizatori de comunicații radio este faptul că activitatea se desfășoară fără o remunerare, în afara cadrului profesional. Radioamatorii dobândesc această calitate prin susținerea unor examene prin care li se verifică nivelul de cunoștințe specifice, primind apoi un indicativ. În România, aceste examene sunt organizate de ANCOM – Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.
Puțini știu, însă, că radioamatorismul este atât disciplină sportivă cât și, prin polivalența sa, una dintre activitățile care aduc cele mai multe satisfacții milioanelor de pasionați din întreaga lume. Poate și mai puțini dintre noi știu că radioamatorii pot avea un rol extrem de important în societatea civilă, intervenind în situații de urgență, ajutând efectiv agențiile guvernamentale și civile prin constituirea și operarea unor rețele de telecomunicații radio de amatori, instituite, la nevoie, atât la nivel local cât și național. Acest lucru este posibil deoarece echipamentele pe care le utilizează radioamatorii pot funcționa în regim de urgență, independent de rețelele naționale energetice sau de cele de telecomunicații. Când nimic altceva nu mai funcționează, radioamatorii sunt mereu la datorie

Membrii radioclubului din Bistrița nu fac excepție. Pasionați de hobby-ul lor și încredințați de rolul deosebit pe care îl pot juca în societatea civilă, radioamatorii bistrițeni constituie o comunitate fascinantă, cu foarte multe de oferit societății civile atât în planul activităților competiționale, sportive, cât și sub aspect educativ-vocațional, al formării profesionale și chiar al integrării sociale.
Beneficiind de sprijinul CSM Bistrița, club care împlinește anul acesta trei decenii de activitate neîntreruptă, radioamatorii bistrițeni au avut același obiectiv, de la înființarea sa din 1986 și până în prezent: atingerea marii performanțe sportive prin parcurgerea tuturor pașilor necesari, selecție, inițiere și participare în competiții naționale și internaționale. Dar competițiile sportive în care sunt angrenați radioamatorii au propriile particularități. Dacă un atlet se întrece cu secundele pentru depășirea performanțelor, un radioamator încearcă, în condițiile unei propagării radio capricioase, să realizeze cât mai multe contacte radio cu cât mai mulți corespondenți aflați uneori la antipozi. Există competiții de radioamatorism care combină o condiție fizică impecabilă cu cunoștințele tehnice. De exemplu, concursurile de orientare radio sau de radiogoniometrie, așa-numitele „vânători de vulpi” în care concurenții trebuie să găsească în cel mai scurt timp, într-un cadru natural extrem de solicitant, un emițător radio ascuns undeva în peisaj – „vulpea”.
Dar activitățile competiționale reprezintă doar o fațetă a acestui caleidoscop numit radioamatorism. La fel de important este potențialul educațional latent purtat de fiecare activitate reunită sub umbrela radioamatorismului. Telecomunicațiile radio, tehnologiile și domeniile științifice asociate reprezintă un univers extrem de vast. Domeniul undelor scurte, studiile despre propagarea radio, sondarea atmosferică cu ajutorul undelor radio și aplicațiile meteorologice derivate, telegrafia, comunicațiile digitale, transmiterea pachetelor de date, comunicațiile wireless, radioastronomia și comunicațiile prin sateliți – toate sunt activități în care radioamatorii se implică activ.
Agenda întâlniri radioamatorilor bistrițeni de anul acesta a fost bogată, dar vedeta a fost fără îndoială prezentarea dosarului ARISS. Programul ARISS este creat și coordonat de un consorțiu internațional din care fac parte NASA, Agenția Spațială Europeană ESA, Rosaviakosmos din Rusia, Agenția Spațială Canadiană și JAXA, Agenția de Explorare Spațială din Japonia. ARISS oferă elevilor din toată lumea posibilitatea de a intra în dialog cu astronauții de pe Stația Spațială Internațională prin intermediul undelor radio, stimulând interesul lor pentru știință, tehnologie, inginerie, matematică și radioastronomie. Radioclubul Municipal CSM Bistrița a pregătit un proiect pentru realizarea unui contact radio între membrii stației spațiale internaționale (SSI) și elevii unei instituții de învățământ din Bistrița. Dosarul proiectului ARISS va fi înaintat către ARISS în primăvara acestui an sperând ca Bistrița să fie inclusă pe lista contactelor SSI programate pentru anul 2017.
Un moment deosebit l-a constituit alocuțiunea lui Florin Predescu, indicativ YO9CNU, singurul radioamator din România posesor al unui premiu IASME. Dl Predescu a fost inițiatorul programului YOTA – Youngsters On The Air. Din cauza unui complex nefericit de împrejurări și în absența unei susțineri coerente și puternice din partea autorităților de resort din România, acest program a fost însușit și aproape distrus în esența sa de diverse organizații europene care l-au redus la o simplă tabără de radioamatorism. În unele țări radioamatorismul a fost inclus în programa învățământului primar și gimnazial considerându-se că este o ocupație cu un potențial vocațional considerabil. S-a dovedit că introducerea radioamatorismului în programa școlară a ajutat la atingerea obiectivelor de învățământ și formare profesională printr-o mai bună aliniere cu obiectivele curriculare.
În țări precum Germania, Statele Unite, Marea Britanie radioamatorismul este considerat un vehicul al integrării sociale, trecând peste barierele lingvistice, politice, culturale, geografice și cele datorate handicapurilor fizice. Explicația constă în faptul că radioamatorismul consideră experimentarea și activitățile într-o comunitate fundația pentru aprofundarea noțiunilor studiate. Experimentarea în radioamatorism exercită o influență motivațională și stimulează dezvoltarea profesională în informatică, electronică, comunicații radio și TV, matematică și cercetarea fundamentală. Însă, probabil cel mai important, radioamatorismul ne face mai buni fiindcă îmbogățește viața miilor de oameni care îl practică, fiind o cale inedită de a-ți face prieteni și de a te bucura de viața pe care o trăiești din plin.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5