Bistriţenii şi „Neuma”

Publicaţia „Neuma”, la scurt timp de la apariţia primului număr, a reuşit să primească girul Uniunii Scriitorilor din România datorită colectivului serios care a adus în faţa cititorilor materiale de calitate, directorul Andreea Hedeş reuşind să facă din această publicaţie un adevărat fenomen cultural despre care se vorbeşte de bine în cele mai importante reviste literare ale ţării.
Cel mai recent număr, 7-8/2018, aduce, prin editorialul Andreei Hedeş „O privire senină”, în care se vorbeşte despre rolul pe care scriitorii ar trebui să-l aibă în societate, subliniindu-se faptul că ar trebui să primeze valoarea, nu comercialul şi că ar trebui să judecăm cartea, nu autorul. „Într-o lume întoarsă pe dos, în care multe sunt aşezate strâmb şi false, s-au închipuite evaluări ocupă prim planul, valorile adevărate şi creatorii de valori sunt cunoscuţi şi apreciaţi într-un cerc tot mai restrâns, tot mai elitist”. Cât adevăr se spune în acest material, vorbindu-se despre modul în care unii, făcând gălăgie, reuşesc să atragă privirile cititorilor, iar alţii care în acest timp stau şi-şi scriu cărţile, ajung oarecum pe locul doi.
Invitaţi speciali ai acestui număr sunt criticii Gheorghe Grigurcu, de această dată în calitate de poet şi şi Răzvan Voncu, în calitate de romancier. Mircea Mutu vorbeşte despre reperele culturale transilvane, iar Radu Gheorghe se confesează într-un amplu interviu lui Horia Gârbea.
La rubrica „Noutăţi editoriale” remarcăm apariţia volumului „Celei mai frumoase”, ce cuprinde şapte ani de recenzii literare ale Andreei Hedeş, precum şi cărţile dedicate proiectului William Shakespeare al lui Horia Gârbea. La capitolul „Eveniment” ne întâlnim cu un dosar dedicat lui Gabriel Chifu. Ioan Holban scrie despre Adi Cristi, iar Radu Ilarion Munteanu despre câteva cărţi apărute la Editura Neuma.
Interesantă ancheta „Amintiri din copilărie”, la care răspund, printre alţii, Irina Petraş, Gellu Dorian, Liviu Ioan Stoiciu, Lucian Vasiliu. Constantin Cubleşan, Radu Sergiu Ruba, Ion Cocora sunt şi ei prezenţi în acest număr.
Printre recenziile din Neuma amintim şi pe cea dedicată Dicţionarului „Scriitori din Bistriţa-Năsăud”, semnat de Andrei Moldovan, despre care Nicoleta Milea spune că este „ofranda pe care Andrei Moldovan o aduce culturii la un veac de la Unirea românilor într-un stat unitar... Contemporani cu scriitorii acestei constelaţii literare, Andrei Moldovan s-a angajat la o muncă sisifică, împlinită cu succes şi pe care, cu siguranţă, istoria literară o va înregistra ca un moment important în evoluţia ei”.
Bistriţenii fac parte din echipa revistei Neuma, Andrei Moldovan – redactorul şef scriind, în acest număr la rubrica „Cartea de critică”, despre romanul „Cronicile de la Snagov” a lui Dan Cristea, iar Vasile Vidican despre Ana Bladiana.
Menuţ Maximinian este present cu nu mai puţin de 3 materiale. La ancheta "Amintiri din copilărie" realizată de Horia Gârbea vorbeşte despre satul natal: "La Diug fiecare ştie de unde vine şi încotro se îndreaptã. Respectul faţã de şcoalã,faţã de cei cu carte e şi acum nestins. Ai copii mulţi, dar pe cei mai sprinteni la minte îi dai mai departe. Chiar dacã viaţa îl poartã prin lume, diuganul revine, îşi face mãcar casã de odihnã şi de bãtrâneţe. Nu uitã. Oriunde ar fi în lume,îşi ia ţara dupã el. Consider că resursele cele mai frumoase din cărţile mele sunt în copilărie. De acolo mi-am extras toate tematicile. M-am înstrăinat de sat, dar esenţa trăirilor mele acolo încă îmi dă subiecte fie ele în literatură, fie în etnologie sau jurnalism. E o poveste inepuizabilă, ca apa vie a Văii Ţibleşului!"
În 3 pagini de reportaj scrie despre FestLit Cluj sub semnul Centenarului Marii Uniri - festivalul ajuns la cea de a 5-a ediţie,ce a reunit în inima Transilvaniei reprezentanţi ai celor 20 de filiale ale Uniunii Scriitorilor. La "Cartea de etnologie" scrie în 2 pagini despre volumul „Aceea era puterea colacilor: Sărbători trăite, sărbători povestite în localităţile din judeţul Bacău”, Editura Casa Cărţii de Ştiinţă.
Şi tot despre Neuma este vorba şi în “Caiete silvane “ de septembrie, de această dată despre editură, Menuţ Maximinian are eseul “Şapte poeţi, la Neuma”: “Editura clujeană Neuma s-a axat, încă de la început, pe promovarea poeziei contemporane, lucru vizibil şi prin cele mai recente apariţii. Editorul Andrea Hedeş, la rândul ei poet, dar şi critic literar, propune, prin proiectele pe care le are, lărgirea sferei de cunoaştere a poeţilor noştri, astfel încât oglinda vieţii literare actuale capătă noi contururi.
În Colecţia Arca au apărut, în acelaşi timp, nu mai puţin de şapte titluri ale unor poeţi mai mult sau mai puţin cunoscuţi...Suntem convinşi că, pe viitor, Neuma-editura şi Neuma-revista vor avea multe cuvinte de spus pe piaţa literară a ţării”.
Aşadar, Neuma, editura şi revista, şi prin intermediul lor, bistriţenii, au vizibilitate în literatura română.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5