Bitcoin vs Ethereum: Diferențe si utilitate

Bitcoin vs Ethereum: Diferențe si utilitate

Bitcoin și Ethereum sunt primele și cele mai cunoscute monede din lumea crypto, Bitcoin fiind prima criptomonedă apărută (2009), iar Etherum a doua (2015). Chiar dacă pare că acestea fac parte din același spectru interconectat în blockchain, acestea sunt foarte diferite una față de cealaltă, având totodată utilități separate.

Utilitatea celor două monede

Bitcoin - Utilitatea monedei Bitcoin este similară cu cea a aurului, o marfă care împărtășește caracteristici cu criptomoneda. Tehnologia de bază a Bitcoin, numită blockchain, este testată și folosită ca sistem de plată. Unul dintre cele mai eficiente cazuri de utilizare este în remitențele transfrontaliere pentru a crește viteza și a reduce costurile. Unele țări, precum El Salvador, pariază că tehnologia Bitcoin va evolua suficient pentru a deveni un mediu pentru tranzacțiile zilnice. Prețul Bitcoin a debutat în 2022 chiar sub 50.000 USD, iar sâmbătă a scăzut sub 41.000 USD. În ciuda volatilității, mulți experți susțin că urmează o creștere majoră pentru cursul Bitcoin, acesta ajungând să depășească pragul de 100.000 de dolari, deși cu opinii diferite cu privire la momentul exact la care se va întâmpla.

Etherum - Ethereum este cea mai mare și mai bine stabilită platformă software descentralizată, deschisă. Ethereum permite implementarea contractelor inteligente și a aplicațiilor descentralizate (dApps) să fie construite și rulate fără nicio perioadă de nefuncționare, fraudă, control sau interferență din partea unei terțe părți. Pretul monedei Ethereum este volatil, la fel ca în cazul altor criptomonede, iar în prezent valorează 3,150.7 USD.

Care este principala diferență de aplicare între Bitcoin și Ethereum?

Bitcoin este conceput în primul rând pentru a fi o alternativă la monedele tradiționale și, prin urmare, un mijloc de schimb și stocare de valoare. Ethereum este un blockchain programabil care își găsește aplicație în numeroase domenii, inclusiv DeFi, contracte inteligente și NFT.

Alte diferențe dintre Bitcoin și Ethereum

  • Scalabiliate - O tranzacție cu Ether este confirmată în secunde, comparativ cu minutele pentru Bitcoin și algoritmii pe care rulează: SHA-256 pentru Bitcoin și Ethash pentru Ethereum. Atât Bitcoin, cât și Ethereum folosesc în prezent un protocol de consens numit proof of work (PoW), care permite nodurilor rețelelor respective să cadă de acord asupra stării tuturor informațiilor înregistrate pe blockchain-urile lor și să prevină anumite tipuri de atacuri economice asupra rețelelor.
  • Bitcoin este o monedă, Ethereum este un token - În timp ce Bitcoin a fost creat ca o alternativă la monedele naționale și a devenit un mijloc de schimb și un depozit de valoare, Ethereum a fost conceput ca o platformă pentru a facilita contracte și aplicații imuabile, programatice prin propria monedă. BTC și ETH sunt ambele monede digitale, dar scopul principal al Ethereum nu este să se stabilească ca un sistem monetar alternativ, ci mai degrabă să faciliteze și să monetizeze funcționarea contractului inteligent Ethereum și a platformei dApp.
  • Stocuri - Bitcoin are o aprovizionare finită - plafonată la 21 milioane BTC, iar la Ethereum este infinit momentan.
  • Debitul tranzacției- 7 tranzacții per secundă la Bitcoin vs 30 tranzacții per secundă la Ethereum.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5