Prima zi de şcoală nu se uită vreodată!

“Bobocii” din Livezile, aplaudaţi la scenă deschisă

La sat, începuturile de an şcolar sunt parcă altfel. Ne-am obişnuit să ne uităm la şcoală doar prin investiţiilor – de unde vine apa, unde ne spălăm, unde este grupul sanitar, unde sunt puse lemnele pentru încălzire.
Dar am uitat de centrul acestui univers – copiii – şi de cei care gravitează în jurul lor, dascălii. Şi, fără să supărăm pe cineva, cred că “la ţară” e ceva mai mult respect pentru educaţie şi educatori, pentru preot, pentru doctor, pentru cel care a umblat “prin şcoli”. E acea “măsură a lucrurilor”, bine înţeleasă.
Aşa am simţit eu, în prima zi de şcoală, la Livezile, şi sunt sigură că aşa a fost în toate şcolile din cătunele şi satele bistriţene.

Pentru a da o tentă festivă deschiderii anului şcolar, autorităţile locale şi conducerea Scolii Gimnaziale din Livezile au decis ca evenimentul să se desfăşoare la căminul cultural.
Probabil, nimeni nu se aştepta la momentul final, când toţi “bobocii”, greu de despărţit de mâna mamei, au urcat pe scenă alături de învăţătoarea lor şi au fost aplaudaţi. E un moment unic în viaţă, pe care sigur că nu îl vor uita nici ei, nici părinţii, nici bunicii, nici tânăra lor dăscăliţă.

***

Ca orice început bun, primele cuvinte de învăţătură au venit de la preotul satului, Stelian Parascan, care le-a vorbit copiilor despre “lucrurile bune” şi bine făcute, spre mândria părinţilor şi a profesorilor lor.
Apoi a venit rândul ministrului delegat Doina Pană să le împărtăşească elevilor, profesorilor şi părinţilor câteva din gândurile sale.
“Este una dintre cele mai emoţionante zile din an, poate pentru că emoţiile sunt trăite de foarte mulţi dintre noi, în acelaşi timp, copii, părinţi, profesori. (…) Lumea s eva schimba, ce reveni la normalitate. Adevăratele valori sunt cele care presupun şcoală, studiu, instruire. Gândiţi-vă să obţineţi rezultate bune, spre bucuria părinţilor voştri.
Dragi părinţi, vă recomnad să nu pierdeţi legătura cu şcoala, pentru că adevărata educaţie nu s epoate face decât împreună. Nu lăsaţi totul numai pe umerii profesorilor, împreună cu aceştia rezultatele sigur vor fi mai bune.
Dragi colegi, şcoala este ca o familie, nu doar pentru că profesorii s eîntâlnesc an de an împreună, ci pentru generaţiile care vin şi trec. Nu sunteţi o categorie privilegiată, recompense nu este pe măsura muncii dumneavoastră, dar vor veni şi vremurile când va fi aşa”, le-a spus deputatul Doina Pană celor prezenţi.
Prof. Ana Capotă, directorul Şcolii Gimnaziale din Livezile, a ţinut să menţioneze că mulţi dintre absolvenţii de anul trecut şi-au obţinut locul în “colegiile naţionale din Bistriţa”, dar a atras atenţia asupra importanţei rezultatelor de la Evaluarea Naţională, începând cu acest an şcolar. Directorul instituţiei şcolare le-a cerut părinţilor să vină la şcoală ori de câte ori simt nevoia, pentru că de fiecare dată vor găsi o mână întinsă pentru colaborare. Aceasta le-a mulţumit autorităţilor locale şi primarului Traian Simionca pentru sprijinul acordat învăţământului livezean, menţionând că “investind în educaţie, primăria investeşte în viitorul comunei”.

***
Primarul Traian Simionca a menţionat că şi în acest an va fi alături de şcoală, de profesori, de elevi şi părinţi.
“Am ţinut ca deschiderea să fie la Cămunul Cultural, pentru că în acest loc ne adunăm şi la bine şi la greu. Prima zi de şcoală nu se uită niciodată, chiar dacă eşti în clasa a VIII-a. Cu siguranţă, de mâine vă veţi povesti ce aţi făcut în vacanţă, e bine că acum ne revedem, iar copiii ne sunt sănătoşi.
Vă voi sta la dispoziţie, ca de fiecare dată, alături de conducerea şcolii, pentru a avea o viaţă mai bună la şcoală”, a precizat edilul livezean, menţionând investiţiile care au putut fi realizate în beneficial şcolarilor.
Primarul Simionca a ţinut să menţioneze că şi în acest an, copiii cu performanţe şcolare vor fi recompensaţi cu o excursie din parte Primăriei Livezile, iar pentru elevii cu rezultate bune la învăţătură, dar care provin din familii ci venituri modeste, ar putea fi inclus un sistem de “burse sociale”.
În ceea ce-I priveşte pe profesori, cu o restanţă financiară de două luni în decontarea navetei, Primăria Livezile va face eforturi să-şi onoreze cadrele didactice, speranţele legându-se, ca mai peste tot în judeţ, d eo rectificare bugetară.

Comentarii

17/09/13 14:27

Iata cum Afacerea ta cu Ciuperci devine profitabila in doar 170 de zile si iti aduce la o micro-ferma de 100 mp amenajata pe 3 nivele, 80-100 kg ciuperci/mp/an, la 7-8 lei/kg obtii un profit de 23.000euro pe an. Pentru mai multe detalii vizitati: www.cultivareaciupercilor.ro

17/09/13 14:29

Cum poti castiga 3000 de euro lunar crescand prepelite intr-un spatiu de numai 20mp? Iata cum Afacerea ta cu Prepelite devine profitabila in doar 60 de zile si iti aduce 1100 lei,la fiecare 125 lei investiti in productie. Detalii pe: www.crestereaprepelitelor.ro

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]