Propuneri de modificare a Codului muncii

Botiş propune prelungirea contractului de muncă pe durata determinată

Modificarea Codului muncii prin flexibilizarea pieţei muncii, eliminarea acordului sindicatelor pentru normele de muncă, reintroducerea convenţiei civile, introducerea clară a statutului de autoangajare în legislaţia muncii, renunţarea la contractul de muncă la nivel naţional şi încheierea unor contracte de munca la nivel regional şi sectorial, modificarea programului de lucru în condiţii de criza, condiţionarea acordării indemnizaţiei de şomaj - acestea sunt câteva dintre propunerile vicepreşedintelui Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială, deputatul PD-L, Ioan Nelu Botiş.

În setul de propuneri pe care Botiş îl va propune Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială a Camerei Deputaţilor, referitor la anumite texte de acte normative ce reglementează raporturile de dreptul muncii, protecţiei sociale şi relaţiilor colective de muncă, este o modificare legată de încheierea şi prelungirea contractului individual de muncă pe durată determinată.

„Din pricina situaţiilor în schimbare de pe pieţele naţionale şi internaţionale, angajatorii solicită o viteză mare de reacţie şi flexibilitate în relaţia cu resursa umană implicată în activităţile proprii. Din acest motiv, posibilitatea de a avea flexibilitate în prelungirea ori în încheierea de contracte pe durată determinată pentru misiuni de lucru de durata scurtă sau medie, este deosebit de importantă pentru angajatorul care livrează pe comanda dar şi pentru angajatul său. Fluctuaţia , permanentă a comenzilor, într-o piaţă unde dictează cererea şi oferta, induce la rândul ei, o oscilaţie permanentă a resursei umane, lucru ce ne determină să propunem o modificare a Codului muncii la capitolul privind încheierea şi prelungirea contractului individual de muncă pe durată determinată”, ne-a spus deputatul PD-L Ioan Nelu Botiş.

În forma actuală contractul individual de muncă pe durată determinată poate fi prelungit şi după expirarea termenului iniţial, cu acordul scris al părţilor, dar numai înăuntrul termenului de cel mult 24 de luni şi, de cel mult doua ori consecutiv. Modificarea propusă este ca prelungirea contractului să se poată realiza de trei ori consecutiv. De asemenea, Botiş propune ca între aceleaşi părţi să se poată încheia succesiv 6 contracte individuale de muncă pe durată determinată, şi nu 3 câte se prevăd la această dată.

O altă propune este ca la încetarea celui de-al şaselea contract individual de muncă pe durată determinată ( şi nu la al treilea – forma actuală ) sau la expirarea termenului de 24 de luni, dacă pe postul respectiv va fi angajat un salariat, acesta să fie angajat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5