BPOC, a treia cauză de mortalitate la bărbaţii români

Ţara noastră se situează pe locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC) la bărbaţi, după Ungaria şi Irlanda.

„În România, sunt înregistraţi peste 500.000 de bolnavi, dintre care aproximativ 100.000 sunt în stadii avansate ale bolii", potrivit prof. univ. dr. Bogdan Miron, preşedintele Comisiei de Pneumologie, Alergologie şi Imunologie Clinică.În primele şase luni ale anului 2009, BPOC a generat 30.973 de internări, însumând un număr de peste 380.000 de zile de internare.„Bronhopneumopatia obstructivă cronică este singura maladie ale cărei incidenţă şi mortalitate se află în creştere la nivel mondial", spune prof. dr. Bogdan Miron.

În prezent, această boală este a cincea cauză de mortalitate în lume, dar specialiştii apreciază că va ajunge pe locul al treilea până în anul 2020. La nivel mondial sunt peste 210 milioane de bolnavi, iar în fiecare oră, 250 de persoane decedează din această cauză, se arată în statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.Această boală pulmonară se caracterizează prin obstrucţia bronhiilor şi prin deteriorarea ţesutului pulmonar. Respiraţia dificilă, cu gâfâire, reducerea capacităţii de rezistenţă la exerciţiu fizic, tusea cu expectoraţie sunt principalele simptome ale bolii. În 80 la sută din cazuri, fumatul este la originea apariţiei BPOC. Boala poate sa apara si prin inhalarea fumului produs de diversi combustibili folositi la gatit si incalzirea locuintelor, mai ales in tarile subdezvoltate. In lipsa unui tratament adecvat, pacientii nu vor putea sa desfasoare activitati fizice obisnuite, cum ar fi urcatul scarilor, cumparaturi si chiar spalatul si imbracatul de dimineata. Pana la 50% dintre pacienti raman nedepistati, in ciuda faptului ca prezinta importante simptome datorate BPOC. BPOC determina consecinte negative importante si pe plan economic. Costurile bolii sunt foarte mari, 40-65% dintre aceste costuri datorandu-se spitalizarilor pentru formele severe de boala. In mod evident, costurile acestei afectiuni scad daca este depistata si tratata mai devreme.Cum tocmai a fost recent si Ziua internationala fara fumat, credem ca este de prisos sa mai spunem cit sunt cele doua de legate una de alta.Pentru marii fumatori, pentru fumatorii “normali” si pentru nefumatori un singur sfat:pentru primele doua categorii,LASATI IMEDIAT FUMATUL,iar pentru ultima,FUGITI DE EL ca stiti voi de cine!

Puica Gheorghe

DSP BN comp. de promovare a sanatatii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5