Breasla scriitorilor, la Zilele Marelui Târg al Oraşului

Poate că într-un viitor, mai apropiat sau mai îndepărtat, pe care îl croim fiecare cu talent şi inspiraţie, cu dimensiuni specifice, Bistriţa va avea şi un steag al breslei scriitorilor, ca mărturie şi atestare a unei activităţi de prestigiu, desfăşurată acum, aşa cum n-a fost vreodată.
Dacă ne amintim că în urmă cu doi-trei ani la Conexiuni se lansau nu mai puţin de 16 cărţi, deodată, într-o toamnă cu rod bogat, ne vine mai uşor să înţelegem de ce în Zilele Marelui Târg al Oraşului, aşa cum mari sunt târgurile de carte, s-au prezentat, ca-ntr-o cursă contra – cronometru, noile apariţii ale scriitorilor bistriţeni. Au citit pagini, au încântat cu idei şi stiluri noi şi vechi, au re- aprins lumina „slovei de foc” şi a „slovei făurite”, pe rând: Maria Olteanu, Iulia Paţiu, Victoria Fătu- Nalaţiu, Melania Cuc, Lucreţia Bucur, Natalia David, Niculae Vrăşmaş, Gheorghe Mizgan, Ioan- Liviu Mureşan, Alexandru Cristian Miloş. Din partea departamentelor de cultură ale cotidianelor „Mesagerul” şi „Răsunetul”, au fost prezenţi reprezentanţii Virgil Raţiu şi Menuţ Maximinian.
Împreună, gândurile exprimate au depăşit cu mult limitele unui eveniment, devenind veşnicie. Adunate într-un mănunchi de idei, cărţile pot fi oferite în dar literaturii de azi. Ca spicele din braţele zânelor sau din cununi aşezate pe creştet de învingător, simbolizând frumuseţe şi gingăşie, învingere şi luare de la capăt.
Toate se pot întâmpla şi realiza la saloanele „Casa cu Lei”, un loc nu doar ospitalier, ci şi un spaţiu-metaforă, pentru libertatea de expresie, de la pictură la literatură, de la poezie expusă la expoziţii de carte.
Societatea „Conexiuni” a sărbătorit Bistriţa, prin acest moment literar, arătând că scriitorii sunt un fragment important al vieţii din cetate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]