Breviar Astrist – septembrie 2015

1 septembrie ne prindea pe câțiva dintre astirștii năsăudeni în vizită la Mănăstirea Rohia, unde am putut admira amplasamentul îndrăzneț al Mănăstirii, biserica veche și biserica nouă, celebra bibliotecă, chilia monahului Steinhardt, dar mai ales proiectul Centrului Cultural Monahal „Nicolae Steinhardt”, cu paraclis, muzeu, editură, tipografie, săli de lectură, săli de conferințe, săli pentru lansări de carte, săli de expoziții și manifestări cultural-religioase. Corul „Laudațio” din Năsăud a cântat la Liturghia de dimineață din sfântul locaș și a prezentat un buchet de pricesne, fiind dirijat de profesorul arhidiacon Cornel Pop, iar părintele dr Geroge Celsie, organizator al excursiei, prieten bun cu starostele Mănăstirii, a oficiat în programul slujbei… Am fost însoțiți de familia primcoratorului Dorel Olteanu care s-a dovedit și de data aceasta generos cu sectorul gospodăresc al mănăstirii… Alături de membrii corului s-au bucurat și astriștii Mariana Dâmbu, Ioan Seni, Romulus Berceni și Valeria, Dumitru Buhai, Mihai Cucoș, Macedon Suciu și George Dohotar, fiind alături de preotul Celsie, astrist activ în cadrul orașului Năsăud.
Câțiva astriști năsăudeni (Ioan Seni, Vasile Cleja, Iacob Naroș, Mircea Prahase, Ana Vaida, Ana Bodrifeic, Ironim Marțian, Petrică Nemeș, Elena Stratulat,…) s-au bucurat cu sinceritate în cadrul celei de-a 51-a întâlnire a absolvenților liceelor năsăudene - Școlile Medii nr 1 și nr 2, fiind o întâlnire de suflet cu foștii colegi, astăzi în pragul a șapte decenii de viață, când fiecare poate să-și etaleze cu mândrie reușitele: o familie respectabilă, copii și nepoți care au reușit și se descurcă în viață, o stare de sănătate relativ bună, proiecte de scurtă sau lungă durată… Viitoarea întâlnire rămâne pentru prima sâmbătă din septembrie 2016. Dumnezeu să ne ajute…
Câțíva astirști năsăudeni (Floarea Pleș, Mircea Daroși, Ștefan Ghioc, Rodica Fercana, Raveca Vlașin, Ioan Seni) au onorat cenaclul „Artur Silvestri” în ultima joie din luna septembrie, fiind prezenți la Centrul Militar Cluj unde s-a desfășurat activitatea oficială a Ligii scriitorilor Cluj, festivitate la care au participat delegați din județ, din Maramureș, Alba, Mureș, Sălaj și Bistrița-Năsăud. Delegații s-au exprimat elogios privitor la valoarea volumului Răzbunarea gemenelor, autor Al Florin Țene, autor al celui de-al 73-lea volum propriu, la cei 73 de ani împliniți… Elogii au adus Iulian Patca, Antonia Bodea, Voichița Pălăncean Vereș, Floarea Pleș, Raveca Vlașin, Vasile Gădălin ș.m.a. Mult așteptată a fost Antologia literar-artistică Napoca-Nova, nr. 8/2015 (Pe șevalete, ruginiul toamnei) a coordonatorului Voichița Pălăncean-Vereș în care au apărut și astriștii năsăudeni: la POEZIE - Mircea Daroși (...În fiecare zi mă nasc și mor/Și iarăși fac pe lume pași,/Cu bucuria vieții îmi măsor/Drumul ce duce la urmași.„Bucurie”, p. 31), Rodica Fercana (Pe ruginiul toamnei,/Semănat-am bucurii de suflet,/Să încolțească semințele,/ Să le pun șirag iei/ Și să le port în mers încet,/ Desculță prin rouă, diminețile.// „Bucurii de suflet pe ruginiul toamnei”, p. 34), Ioana Lăpușneanu (...Din tot ce-am învățat, aparte/ Visat-am noaptea într-un somn,/ Examinând fila de carte,/ Că, doar prin trudă, ajungi domn... „Cum trece vremea?”, pag. 55), Valeri Toderici, Raveca Vlașin; la PROZĂ: Mircea Daroși (cu Seninul de Parva), Nadia Urian (cu aspecte cotidiene relevante...); la CRITICĂ LITERARĂ - Menuț Maximinian, care face o prezentare în extenso a Monografiei comunei Rodna, de peste 1000 de pagini, autor distinsul monograf și etnograf Liviu Păiuș - vicepreședinte al ASTREI Rodna și președinte al Secțiunii etnografice al Despărțăm. ASTRA Năsăud; La ESEU - Ioan Seni cu relatări despre sfertul de veac al ASTREI NĂSĂUDENE REDIVIVA (1990-2015).., Valeri Toderici (Telciu) și Raveca Vlașin (Mintiu), cu domiciliul în Dej… Au urmat și alți autori care au lansat cărți, transformând ședința cenaclului într-un valoros schimb de experiență între autori și regiuni cultural ardelenești, evidențiindu-se volumele de sertar care relatau realitatea și rezistența din timpul comunismului…
La promisiunea primarului Mircea Romocea și a directorului Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” Năsăud – Silviu Rus, de a oferi un spațiu adecvat sediului Despărțământului ASTRA Năsăud, în luna septembrie au demarat acțiuni serioase de pregătire a Galeriei academicienilor năsăudeni (la portretele academicienilor lucrează pictorul Marius Bodea; la fișele documentare pentru fiecare academician lucrează prof. Ioan Seni, iar pentru designul spațiului fac eforturi corespunzătoare directorul Silviu Rus și primarul Mircea Romocea). De reținut că acest sediu va găzdui atât Biblioteca cât și Arhiva ASTREI NĂSĂUDENE, iar spațiul oferit va sta zilnic la dispoziția publicului năsăudean, indifferent de vârstă, profesie sau preferințe cultural-artistice. Dorim ca în 2016, la împlinirea a 150 de ani de la înființarea Academiei Române să putem organiza în acest sediu, împreună cu Primăria și Casa de Cultură sesiunea de comunicări Academia Română și academicienii năsăudeni,cu prezența academicienilor și a autorităților care iubesc și respectă aura culturală a orașului Năsăud… Dumnezeu să ne ajute…

Prof. Ioan Seni, președinte al Desp. ASTRA Năsăud

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5