Bugetul judeţului a scos sute de bistriţeni în stradă

Peste 500 de persoane, de pe mai toate văile judeţului, au venit ieri la Bistriţa, alături de primarii din Opoziţie, pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de modul în care Consiliul Judeţean a repartizat sumele pentru cele 62 localităţi.

Alături de aleşii locali – primari, viceprimari, consilieri - au venit şi deputaţii Emil Radu Moldovan (PSD) şi Ioan Ţintean (PNL), dar şi majoritatea consilierilor judeţeni ai USL.

Înarmaţi cu pancarte, tălăngi, lumânări, o sirenă …”antiaeriană” sau mai bine zis „antiputere”, oamenii au strigat împotriva liderilor locali ai Partidului Democrat Liberal, mai toată înverşunarea mergând împotriva preşedintelui Consiliului Judeţean, Liviu Rusu. Acestuia i se impută modul discreţionar în care conduce Consiliul Judeţean, favorizarea localităţilor conduse de primari PDL, în detrimentul celor ale Opoziţiei.

„Nu am ieşit în stradă să ne vedem la televizor, doar de dragul protestului, ci pentru lipsa de bun simţ, aroganţa, nesimţirea acestui dictator, acestui ultim prim-secretar al judeţului – Liviu Rusu – şi a slugoilor politici care execută ordinele”, a spus din capul locului primarul Ştefan Sângeorzan, preşedintele filialei judeţene a Asociaţiei Comunelor din România. Primarul Feldrului a menţionat că administraţiile Opoziţiei nu vor avea bani pentru acordarea indemnizaţiilor însoţitorilor persoanelor cu handicap, pentru ajutoare de urgenţă, pentru iluminat public, decontarea navetei cadrelor didactice etc. Şi lipsa banilor pentru investiţii – electrificarea unor zone la Prundu Bârgăului, pentru decontarea unor lucrări executate – datoria istorică de 5 miliarde lei a Primăriei Coşbuc, dificultăţile localităţilor din zona de Câmpie care nu au „conifere” nici în Bistriţa-Năsăud, nici în Suceava sunt alte probleme invocate de primari.

De altfel, păsul USL a fost transmis atât prefectului Cristian Florian, cât şi preşedintelui Consiliului Judeţean, Liviu Rusu, care au primit delegaţiile de protestatari. La PDL, chiar dacă Ioan Oltean a transmis prin reprezentantul Jandarmeriei că va discuta cu primarii, nimeni nu a mai intrat.

Oricum, speranţele oamenilor se leagă de Instituţia Prefectului, mizându-se pe neacordarea avizului de legalitate pe hotărârea adoptată în şedinţa extraordinară, fără consultarea comisiilor de specialitate, dezbatere publică, prezentarea unor amendamente, aşa cum sunt cutumele democratice pe tema bugetului.

Memoriu:

MEMORIU

În numele cetăţenilor care locuiesc în unităţile administrativ-teritoriale pe care le conducem, profund nedreptăţite ca urmare a repartizării sumelor de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, ne exprimăm protestul faţă de modul cum preşedintele Liviu Rusu şi majoritatea PDL din Consiliul Judeţean înţelege să susţină dezvoltarea judeţului nostru.

Decizia politică arbitrară din sedinţa Consiliului Judeţean din data de 2 februarie 2012 pe lângă faptul că a vătămat un drept legitim al cetăţenilor aparţinând majorităţii unităţilor administrativ-teritoriale ale acestui judeş care şi-au ales primari de alta culoare politica decat cea aflata la putere, a statuat si un mod dictatorial de a lua decizii în cel mai important for al judeţului Bistriţa-Năsăud.

Considerăm că practica de a nu permite consilierilor judeţeni ai USL să susţină amendamente la acest proiect de buget, ignorarea primarilor care au participat la şedinţă şi care aveau tot dreptul să-şi susţină proiectele şi comunităţile reprezintă un abuz incalificabil şi o practică ce nu are nimic în comun cu dialogul şi democraţia.

Considerăm că oamenii din acest judeţ nu merită un asemenea tratament din partea celor aleşi să susţină comunităţile locale, credem că mare parte a cetăţenilor sunt discriminaţi şi pedepsiţi pentru că au avut şi au încredere în primari care nu sunt membri ai PDL.

Solicităm preşedintelui Liviu Rusu să revizuiască de urgenţă imensa nedreptate comisă împotriva judeţului său, prefectului Cristian Florian să nu dea avizul de legalitate pentru hotărârile adoptate în această şedinţă, întrucât consilierii judeţeni ai opoziţiei nu au avut dreptul să depună amendamente, bugetul nu s-a dezbătut pe comisii, nu s-a realizat dezbaterea publică reclamată de lege. În măsura în care se consideră responsabili pentru soarta acestui judeţ, ne gândim ca reprezentanţii PDL, în frunte cu preşedintele organizaţiei judeţene, Ioan Oltean, ar trebui să intervină şi să îşi întoarcă faţa spre oamenii care, în trecut, au avut încredere în ei.

Semnează,

În numele cetăţenilor pedepsiţi arbitrar de propria administraţie judeţeană,

Consilierii judeţeni USL

Primari şi viceprimari USL

Emil Radu Moldovan (PSD): Prin tăcere, giraţi aceste ilegalităţi de la CJ

Deputatul Emil Radu Moldovan l-a interpelat pe prefectul judeţului, Cristian Florian, pe tema respectării legalităţii în forul legislativ judeţean.

„De ce, domnule prefect, de trei ani, dumneavoastră şi tot aparatul Instituţiei Prefectului giraţi ilegalităţile crase ale Consiliului Judeţean? De ce, domnule prefect, de trei ani de zile, nu aţi luat act de activitatea Consiliului Judeţean, să-l dizolvaţi, pentru că, aşa cum prevede Legea 215, şedinţele ordinare nu au avut loc?

De ce, domnule prefect, fără niciun fel de politică sau de partid, nu luaţi act că acest Consiliu Judeţean funcţionează cu o majoritate ilegală. Vă spun că nu se termină viaţa cu Guvernarea Boc şi fiecare dintre ei vor răspunde în faţa legii pentru că au girat prin tăcere ilegalităţile care se produc în Consiliul Judeţean”, a spus parlamentarul PSD spre „ştiinţa” prefectului Florian. De altfel, Radu Moldovan a adus în atenţia şi nerespectarea prevederilor legale pe tema migraţiei politice, susţinută cândva cu multă ardoare de Ioan Oltean, Daniel Buda sau preşedintele CCR, Augustin Zegrean.

„Astăzi, avem o situaţie de fapt care a adus în disperare 70% din populaţia judeţului, gestionată de primarii USL. Îi rog pe funcţionarii publici ai Instituţiei Prefectului să se uite la lege, nici la Oltean, nici la Rusu, nici la PDL, nici la Boc, la lege”, a reiterat liderul PSD BN.

Dialoguri şi mai ales monologuri politice încordate în biroul lui Liviu Rusu

Ioan Ţintean, deputat PNL: ,,Mi se pare incorect cum aţi procedat în ceea ce priveşte modul de explicare al formei de repartizare a banilor pentru primarii USL, în general.(…) Nu aţi făcut nimic, numai vă lăudaţi cu panglici. Nu vă mai lăudaţi cu proiectele lui Gheorghe Marinescu. (…) Domnule preşedinte Liviu Rusu, am împărţit bugete de trei ani de zile şi jumătate. Nu a fost niciodată la mine, un primar să îmi spună că nu am fost corect la împărţire.

Operaţi cu criterii neclientare (…)Rugămintea mea e să echilibraţi bugetul. Nu avem pretenţia să fie fifty-fifty, dar ţineţi seama de doleanţele unor primari extrem de săraci.

Lăsaţi lucrurile să curgă firesc Dumneavoastră încercaţi să echilibraţi bugetul. Eu încerc să am un dialog cu dumneavoastră, omenesc.

Liviu Rusu, preşedinte CJ: Dacă vreţi să aveţi un dialog, încercaţi să aveţi un dialog prietenesc. Eu v-am fost prieten.

Dumitru Tomşa, primar comuna Urmeniş: Cum pot eu să supravieţuiesc, domnule preşedinte? Conturile îmi sunt blocate toate. Mi s-au luat toţi banii.

Liviu Rusu, preşedinte CJ: Aţi închis uşile anul trecut? Nu îi veţi închide nici anul acesta.

Liviu Rusu: Mai mult populism şi campanie electorală ca astăzi nu am văzut. Până acum, unde au fost deputaţii, primarii? Nu au călcat la mine în birou. Nu ştie nimeni mai bine decât mine toată aplecarea aceasta spre greutăţile judeţului, dar facem ce se poate. Nu a vorbit unul despre venituri proprii. De acolo îşi pot face campanie electorală, îşi pot face populism. Finanţele Publice din 190 de milioane au împărţit 187 de milioane şi 13 milioane am împărţit noi. Mare scandal mare dintr-o bucăţică foarte mică pe care o împărţim noi. Mai bine o împărţeau Finanţele şi nu erau atâtea discuţii.

O încercare de dialog

Reporter: Domnule preşedinte, bunul mers al proiectului de buget nu prevede ca acesta să fie discutat în comisii, să fie organizate dezbateri? Sunt câteva doleanţe enunţate de edili.

Liviu Rusu, preşedinte CJ: Le-am ascultat cu răbdare şi nici nu am replicat. Ca să mă întâlnesc cu ei, trebuie să vină pe la Consiliul judeţean.

În lege nu scrie că bugetul trebuie adoptat printr-o şedinţă ordinară. Se poate organiza orice fel de şedinţă.

La modul cum au vorbit distinşii colegi Daniel Suciu, Grigore Dorin Popescu, este un mod de abordare, de discuţie?

Reporter: Dialogul de azi se va concretiza în ceva?

Liviu Rusu: Eu îi aşteptam să vină la mine înainte de şedinţă, să lămurim, să vedem ce putem face. Cu acuze, cu pancarte, nu putem rezolva ceva. Lipseşte dialogul. A fost monolog şi astăzi.

Reporter: O nouă şedinţă? La ce să ne aşteptăm?

Liviu Rusu: Voi respecta legea.

Reporter: Aveţi să vă reproşaţi ceva vizavi de comportamentul de ieri?

Liviu Rusu: Nu îmi reproşez absolut nimic. La atitudini ostile eşti inspirat să răspunzi cu ostilitate, deşi bunul creştin şi bunul samaritean întoarce obrazul.

Am întors obrazul nu ştiu de câte ori, dar niciodată nu am ieşit în media să mă plâng, să mă scuz. Nu vreau să fac scandal şi scârbă în judeţ.

Iar eu sunt preşedinte aici, datorită celor care m-au votat. S-ar putea ca cei de afară care protestează să nu mă fi votat, dar chiar şi aşa sunt preşedintele tuturor. Dar nu pot face minuni, în condiţiile în care unii deputaţi, care au fost şi membri în Comisia de buget-finanţe au venit cu acest buget în judeţ, şi în special la suma care revine CJ de ajustare a proiectelor în teritoriu.

Ai puţin, puţin împarţi. Iar Gheorghe Marinescu, fostul preşedinte CJ, în 2007, a lăsat 15 comune fără nici un ban. Aţi auzit de vreun miting atunci? A venit cineva să protesteze? Nu.

Carmen Bulz

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5