Bugetul municipiului Bistriţa a fost adoptat

Neînţelegeri între consilierii PDL şi primarul Ovidiu Creţu

Consiliul Local a adoptat cu o majoritate de 13 voturi, cel mai mare buget din istoria municipalităţii post-decembriste, cifrat la 217, 63 milioane de lei, primarul Ovidiu Creţu afirmând că banii vor fi folosiţi pentru dezvoltarea standardelor de viaţă ale bistriţenilor. Creţu a declarat că acest buget răspunde nevoilor oraşului în conformitate cu strategia de dezvoltare.

,,Vreau să vă mulţumesc pentru efortul de a verifica, de a amenda, şi apoi de a susţine un proiect de hotărâre de importanţă capitală, nu numai pentru acest an, ci şi pentru anul viitor, pentru că bugetul anului 2011 deschide orizonturi de dezvoltare a municipiului pentru mai mulţi ani”, a spus edilul Ovidiu Creţu la finalul şedinţei extraordinare.

Neînţelegeri între consilierii PDL şi primar

De cealaltă parte, consilierii locali PDL spun despre proiectul de buget al municipalităţii pentru acest an că ,,nu ţine seama de necesităţile reale” ale oraşului, aducând ca şi argument faptul că Executivul nu înţelege să ţină cont de câteva chestiuni legate de transparenţă, receptivitate şi soluţionare a problemelor oraşului.

În replică, primarul Ovidiu Creţu le-a reproşat consilierilor PDL lipsa de interes pe care au manifestat-o în analiza propunerilor pe marginea proiectului de buget.

,,Îmi pare rău că grupul de consilieri PDL nu a venit mai din timp, atunci când am început să analizăm proiectul de buget cu nişte propuneri, pentru că am fi primit cel puţin nişte explicaţii rezonabile, referitor la malul Bistriţei sau la pasajul subteran de la Gară sau la bazinul de înot, obiective care fie nu sunt prinse în alte obiective, aşa cum este pasajul de la Gară, iar pentru bazinul de înot, nu avem locaţie, şi încercăm să clarificăm o locaţie pe strada Lalelor şi apoi să venim cu un proiect şi cu ceea ce trebuie, iar celelalte referitoare la canalizare sunt obiective care şi dacă ar exista la ora actuală, de pildă canalizarea la Slătiniţa, nu ar reuşi să se folosească decât 3% dintre cetăţenii care locuiesc acolo.

Cred că putem să încercăm să facem această dezvoltare pe fonduri europene, pentru că ne-am obişnuit odată cu celebrul împrumut luat din 2007, plătim de cel puţin trei ori, preţul actual pentru realizarea obiectivelor de investiţii”, a spus Ovidiu Creţu.

Consilierul municipal PDL Gheorghe Tuţă a precizat totodată că proiecţia acestui buget nu reprezintă voinţa cetăţenilor, şi a ţinut-o toată şedinţa dintr-o propunere într-o altă propunere, ba modificare de anexă, ba modificare de capitol, argumentând că toate amendamentele sale respectă procedura de şedinţă.

Dacă pe tot parcursul şedinţei, primarul Creţu l-a ascultat cu un calm desăvârşit pe democrat-liberalul Gheorghe Tuţă, notând atent toate modificările enunţate de acesta, răspunzându-i mai apoi...în finalul întrunirii, primarul i-a recomandat consilierului PDL să consulte Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Local.

,,In conformitate cu regulamentul pe care însuşi dumneavoastră le-aţi votat, propunerile se fac cel mai târziu în comisii, şi nu în şedinţa de plen. Uitaţi-vă la regulamentul pe care dumneavoastră l-aţi votat cu butonul din faţa dumneavoastră. Nu eu am stabilit respectiva regulă, ci dumneavoastră!”, a încheiat primarul Bistriţei.

Bugetul general pe acest an va fi de 217.633.000 de lei, în creştere cu 10% faţă de bugetul general din anul 2010.

Bugetul local are valoarea de 170.237.000 de lei, o creştere cu 11,2% faţă de bugetul anului 2010. Bugetul instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi din subvenţii (Centrul Cultural Municipal şi Direcţia de Servicii Publice) este de 39.225.000 de lei, în creştere cu 22,4% faţă de bugetul anului precedent.

Veniturile totale în 2011 sunt de 178.682.000 de lei, o creştere de 7,7% faţă de anul trecut. La capitolul cheltuieli,proiectul de buget prevede suma de 198.000.000 de lei, înregistrându-se o creştere de 22,1% faţă de anul trecut.

Unul dintre motivele invocate de reprezentanţii municipalităţii în ceea ce priveşte acest buget, mult mai mare decât cel de anul trecut, ţine de faptul că vor trebui continuate investiţiile mari începute în anii anteriori, dar în aceeaşi măsură va trebui asigurată şi partea de cofinanţare pentru derularea proiectelor europene ce vor intra în implementare în cursul acestui an.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5