Ca în pădure!

Revoluţia din decembrie ’89, sau ce-o fi fost atunci, a demarat, printre altele, şi lupta pentru proprietate, cea imobiliară transformându-se într-o adevărată revoluţie: terenuri agricole, silvice, acareturi, castele, biserici, străzi, şosele, stâlpi de înaltă tensiune, closete publice etc., care au degenerat în adevărate războaie între cetăţeni şi stat, între culte, ba chiar şi între cupluri. Chiar şi statul a intrat în această luptă pentru a-şi păstra partea sa de proprietate istorică.

Dar să intrăm în… pădure. Până în anul 1991 statul a fost unic proprietar de păduri. Suprafaţa pădurilor aflate pe teritoriul cadastral al comunei Teaca este de 2700 de hectare în administrarea Ocolului Silvic Lechinţa fiind 2440 ha, iar 260 ha în cea a Ocolului Silvic din Reghin, jud. Mureş. În urma demersurilor Primăriei Teaca, acestei comune i-a fost retrocedată o suprafaţă de 1680 ha, din care 1420 ha de la Ocolul Silvic Lechinţa, iar diferenţa de 260 ha de la Ocolul Silvic Reghin. Din morive necunoscute încă, suprafaţa de 260 ha gestionată de Ocolul Silvic Reghin a fost cerută şi obţinută de la Primăria Lunca, jud. Mureş, deşi se afla pe teritoriul cadastral al comunei Teaca! S-au emis două titluri de proprietate: T.P. 8196/09.09.2006 pentru suprafaţa de 41,73 ha pe teritoriul cadastral al comunei Lunca, deşi suprafaţa se identifică în tarlaua 53 top.Pd.1276 pe teritoriul cadastral al comunei Teaca, tarla în care s-a pus în posesie comuna Lunca cu o suprafaţă de 10 ha T.P. 11097/01.02.2007 pentru suprafaţa de 217,70 ha care se află pe teritoriul cadastral atât al comunei Teaca – 139,5 ha, cât şi pe cel al comunei Lunca – 78,2 ha, identificarea făcută în cadastrul agricol în Titul de proprietate de mai sus fiind total greşită. Spre exemplu: suprafaţa de 51,1 ha este identificată în tarlaua 11 parcela Pd.586, deşi real se află în tarlaua 65 parcela Pd.1492. La fel, vecinii – Vest Romsilva Reghin, în realitate în teren se află Ocolul Silvic Lechinţa.

Prin ilegalităţile de mai sus, Primăria Teaca a fost văduvită de 120 ha de pădure care se află pe teritoriul său cadastral, pădure de cea mai bună calitate, primind în schimb 120 ha de tufe şi bălării pe teritoriul cadastral al comunei Lunca – Mureş! Cum s-a putut produce o asemenea eroare care sfidează legea? Conducerea actuală a comunei Teaca cunoaşte aceste ilegalităţi produse în anul 2007 şi este conştientă că aceste greşeli, comise cu voie sau delăsare, sau incompetenţă profesională, trebuie corectate fără întârziere, pentru că cele 120 ha de pădure de cea mai bună calitate se vor transforma în tufe, deja observându-se exploatarea masivă de masă lemnoasă de către cei de la Primăria Lunca – Mureş, care parcă simt că îi va ajunge braţul lung al legii în această afacere necurată pentru care cineva va trebui să răspundă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5