CADOU DE SFINTELE SĂRBĂTORI

Bucuria SFINTELOR SĂRBĂTORI ale CRĂCIUNULUI s-a împletit cu bucuria că un nou consătean de-al nostru, locuitor al ILVEI-MARI, a intrat în lumea nemuririi. E vorba de Viorica D.Cătuneanu, fiica lui badea Dănilă şi a lelii Rodovica Cătuna din Poiana Cătunenilor, care a făcut cadou limbii române şi consătenilor dumneaei volumul de poezii „DRUM COSIT”. Apărut la EDITURA „REMUS” din Cluj-Napoca, volumul cuprinde 71 de poezii selectate dintre poemele scrise în perioada 1967-2009. Debutând cu ani în urmă (1967) în revista „FAMILIA” din Oradea, acolo unde a debutat şi Mihai Eminescu, poeta s-a hotărât cu greutate să debuteze în volum, amânând mereu momentul. Poeziile au apărut în ziarele şi revistele din zonele pe unde au purtat-o paşii vieţii de dascăl: ziare sătmărene, maramureşene, revista „Dor de dor”(Călăraşi), precum şi în cele din judeţul nostru: „Ecoul”, „Răsunetul”, „Cuibul visurilor”. „Cuvântul de întâmpinare” prin care Viorica intră în Panteonul literelor româneşti este semnat de către domnul profesor Sever Ursa, el însuşi vlăstar al familiei Cătunenilor – atât de dragă dumnealui - el însuşi zămislitor de limbă şi rostire românească prin tot ce a făcut. Localnicii cunoscând Poiana Cătunenilor, oamenii şi istoria acestei localităţi, neamul „învingătorilor”, iar străinii citind Cuvântul de întâmpinare al domnului Ursa, bănuiau toţi că trebuie să vină cineva, să se nască între ei unul, care să-i exprime şi sufleteşte, prin cuvânt, să le exprime sufletul, simţămintele prin vorba scrisă.

Dumnezeu a hărăzit-o pe Viorica să împlinească acest fapt. Îmi aduc cu plăcere aminte de colega noastră Viorica (acum aflată la pensie), care de câte ori „cobora din Olimp”- aşa cum numea ea Poiana Căţunenilor (aflată la altitudinea de peste 1200 metri), aducea mereu vorba de poezie, de cărţile citite în ultimul timp. De data aceasta, păstrând proporţiile, prin volumul de versuri pe care vi-l semnalăm,Viorica se înscrie în „Olimpul” literelor româneşti, acolo unde o aşează poezia ei. Nu este o poezie sfântă, dar e o poezie plină de sfinţenie, în primul rând prin felul, prin căldura cu care sunt îmbrăţişaţi cei dragi, din jur: părinţii, bunicii, unchii, cătunenii toţi cu care se mândreşte în poeziile „Drum cosit”, „Bătrânii”, „Înserare cu bunici”, „Mama”. Versurile din poemele închinate naturii, adevărate pasteluri, „Bucolică”, „Primăvara” (când „Pădurii i-au crăpat sânii de cântecul cucului”), ”Satul”, ”Geneză”…, curg cu limpezimea izvoarelor, cu fuga căprioarelor.

Altă dimensiune a poeziei Vioricăi este cea erotică; „Dragostea mea/ Un câmp de trandafiri/ Unde vântul adie numai sânge/ Sub fiecare spin/ Creşte-o mângăiere” („Câmpul dragostei”). Alte poeme ale erosului sunt: ”Iubire sacră”, „Moara de vânt”, Îndemn”, „Gând şi iubire”, „Cafeaua dragostei”, „”Scrisoare către Vreme şi Iubire”. Poeta nu uită de valorile eterne ale spiritualităţii româneşti: Eminescu („Şi porni Luceafărul/ De se ridică înalt/ Pe cerul Moldovei/ Şi peste mai departe” – „Eminescu”), Nicolae Labiş („Într-o seară de secetă,/ Cineva a împuşcat zarea/ Şi-nserarea avea gust de sânge…” – „Lui Nicolae Labiş”), Liviu Rebreanu („Numai sufletul Anei/ Era ziua în care Ion/ S-ar fi putut odihni,…” – „Ion al pământului”), Ana lui Manole (poezia „În zidurile ţării”). Citind poeziile Vioricăi simţim o atmosferă de melancolie, de tristeţe, atmosferă ce i-a învăluit sufletul, iar ”însingurarea devine o stare de spirit aproape dominantă” (Sever Ursa). Poezia Vioricăi Cătuneanu, prin nota dominantă de melancolie şi blândeţe, prezintă o lume proprie, „îmbrăcată”în personalitatea sa. Dascălii şcolilor din Ilva-Mare sunt bucuroşi că s-au numărat printre colegii poetei. Pentru noi, Viorica a fost şi a rămas o fiinţă cu resurse de entuziasm şi energie nebănuite, pe care nimic nu o descurajează şi nu o întoarce din drumul ei. Mulţimea consătenilor şi a oaspeţilor şi invitaţilor prezentă în sala Căminului cultural din Ilva-Mare cu ocazia prezentării cărţii de către profesorul Ieronim Ureche (26 decembrie 2009), şi-a deschis calea inimii, primind-o cu aplauze pe poeta Viorica D.Cătuneanu, care a recitat din poemele dumneaei şi a încântat asistenţa colindînd la fluier.

Prof.Ieronim Ureche

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5