Cafeneaua europeană. Împreună pentru o comunitate ”verde” și competitivă

Comunicat de presă

În cadrul primei întâlniri din acest an destinată mass- media și comunicatorilor, Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud” a adus împreună jurnaliști din județul Bistrița-Năsăud pentru a discuta deschis despre nevoile locale de comunicare pe teme europene, modalitățile și activitățile prin care putem răspunde acestor nevoi, în special în domenii legate de economia verde, produse locale, sprijinirea tinerilor și adulților pentru a deveni persoane active în viața economică, socială și civică și a contribui la dezvoltarea durabilă a comunităților noastre.

                Începând cu anul 2021, Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud” și Filiala Județeană Bistrița-Năsăud a Asociației Comunelor din România au început desfășurarea  activităților proiectului EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud, pentru a ajuta locuitorii județului să înțeleagă mai bine cum pot profita de șansele oferite de Uniunea Europeană, în domenii variate, precum agricultură, tehnologii inovative, dezvoltarea competențelor de bază sau bune practici în antreprenoriat.

                După doi ani plini de activități în care am dus informațiile europene și discuțiile pe teme importante pentru cetățeni în comunitățile județului, din câmpurile de lavandă din Urmeniș, în inima cetății medievale a Rodnei și spectaculosul Castel Teleki din Posmuș, în anul 2023 activitatea continuă în forță, cu punctele de informare „Europa la firul ierbii”, prilejul perfect pentru ca cetățenii să transmit mesaje către instituțiile europene și să afle de la experții asociației cum pot să beneficieze de ceea ce oferă Uniunea Europeană.

                Partenerii asociației îi vor fi alături și în acest an, urmând să sprijine construirea „rafturilor de carte europene” în bibliotecile din județ, să aducem discuțiile civice în locuri speciale pentru județ, precum Parcul cu Peri Seculari de pe Dealul Cocoșului, cărările Via Transilvanica, Muzeul Bistrița, între zidurile medievale ce amintesc de importanta moștenire istorică a locurilor, în cafenele și în mijlocul celor mai importante festivaluri, în sălile de dezbateri ale Universității „Babeș-Bolyai” sau Palatului Administrativ. Desigur, persoanele și organizațiile interesate să afle mai multe despre Uniunea Europeană și activitatea noastră, pot găsi echipa Centrului la Casa Argintarului Bistrița de pe Str. Dornei, Nr.5 din Bistrița.

                Un alt proiect al Asociației „Produs în Bistrița-Năsăud”, prezentat în cadrul întâlnirii, este self-Learn, finanțat prin programul Erasmus+, Acțiunea cheie A2 – Cooperare între organizații și instituții. self-Learn vizează dezvoltarea competențelor de bază ale persoanelor din mediul rural, prin utilizarea instrumentelor digitale, în vederea îmbunătățirii parcursului personal și profesional. Asociația se va adresa, în primul rând, actualilor/ viitorilor mici producători și meșteșugari, sprijinindu-i în dezvoltarea competențelor pentru o mai bună înțelegere a mediului economic și adaptare la cerințele actuale ale pieței și din viața de zi cu zi.

Cursul realizat în cadrul proiectului va fi, de fapt, o aplicație interactivă pentru telefoanele mobile prin care participanții vor putea să-și îmbunătățească 3 competențe de bază: comunicare, raționament matematic și competențe digitale, proiectul fiind apreciat drept unul inovativ prin utilizarea metodelor de formare a adulților ce utilizează tehnologiile moderne, dar la îndemâna tuturor.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5