Camelia Ilişuan (preşedinte CAS BN): Sper ca medicii de familie să semneze contractul

Doar trei din cele 15 revendicări ale medicilor de familie nu au fost soluţionate la nivel central, însă există riscul ca aceştia să nu semneze actele adiţionale şi ulterior contractul cadru pentru perioada următoare. Tarifele per serviciu şi o creştere a valorii punctului per asigurat sunt doleanţele pentru care nu s-a găsit înţelegere, în 30 iunie urmând să aibă loc o discuţie a asociaţiilor profesionale a medicilor de familie pe această temă.

         „S-a mediatizat ăn toată ţara acest conflict cu medicii de familie. Dumnealor au avut mai multe cerinţe pe care le-au transmis atât CNAS, cât şi CAS BN. Au avut vreo 15 puncte de reclamat la norme, cam 12 au fost rezolvate, unul dintre ele fiind extins pentru toţi furnizorii, şi este vorba de raportarea sistemului informatic atunci când acesta nu funcţionează sau când medicul sau furnizorul nu are acoperire la internet. Până acum, raportarea trebuia făcută în 72 ore, iar începând cu 1 iulie este de trei zile lucrătoare. Au mai avut şi alte doleanţe, dar nu s-au rezolvat două, în totalitate, şi de aceea susţin că nu vor semna contractele. Este vorba de tariful/ serviciu şi valoarea punctului pentru pacienţii înscrişi pe liste. S-a acordat o creştere, dar nu sunt mulţumiţi pentru că vor fi nevoiţi să crească salariile personalului medical angajat la cabinet, în conformitate cu salariile celor din sistemul public şi atunci susţin că veniturile obţinute de la Casă nu sunt acoperitoare pentru aceste majorări”, a precizat directorul general al CAS BN, în cadrul unei conferinţe de presă.

         O altă doleanţă vizează dreptul de a încasa un tarif/consultaţie pentru consultaţiile ce depăşesc media celor 21 de cazuri maxime /zi decontate de CAS BN. În fapt, nedicii de familie solicită să poată solicita bani doar pentru consutaţie, însă reţeta sau biletul de trimitere să fie decontate de Casă nu aşa cum se întâmplă în prezent. Potrivit Cameliei Ilişuan, în prezent aceşti bani  se încasează ilegal de către  medicii de familie pentru consultaţia peste programări, însă nu există sesizări scrise pentru a putea lua măsuri.

         „Noi am avut mai multe discuţii în această lună cu reprezentanţii medicilor din judeţ. Dumnelor au spus că mâine (n.n.- 30 iunie) vor avea o şedinţă la nivel naţional şi vor stabili ce au de făcut mai departe. Noi le-am spus că actele adiţionale sunt pregătite pentru luna iulie, să vină să le semneze. Pentru actul adiţional nu cred că vor fi probleme, deşi sunt noile condiţii de contract. Nu ştiu ce vor face cu contractul. Eu sper, totuşi, să semneze contractele, pentru că altminteri vor exista nişte momente dificile pentru asiguraţi”, a mai spus preşedintele – director general al CAS BN.

         Potrivit acesteia,  dacă un medic nu va semna contractul, asiguratul se va putea adresa unui alt medic, transferându-se pe listele lui, pentru bilete de trimitere, reţete compensate etc.  „Întotdeauna au fost unii care au semnat. Asiguratul se poate transfera pe lista unui medic care a semnat contractul. Dacă nu există niciun medic care a semnat contractul, atunci va trebui să se adreseze Serviciului de urgenţă. Va fi o nenorocire pe Serviciul de urgenţă, care va elibera şi reţete, şi bielte de trimitere, şi investigaţii etc. Sper să nu se ajungă până acolo, sper că mâine vor înţelege că fondurile sunt limitate şi nu poţi face nişte creşteri ale punctului, ale tarifului, pe banii pe care nu-i ai. Sunt multe servicii care trebuie finanţate. Îi înţeleg şi pe ei”, a precizat Camelia Ilişuan, sperând că nu se va ajunge în impas.

La nivel judeţean sunt 141 medici de familie, însă cheltuielile pe care aceştia le au cu personalul medical angajat, chirii, contabili etc. variază de la un cabinet la altul, de la sat la oraş, de la un număr de asiguraţi de 1500, până la 3000 etc. Una peste alta, şi prin noul Cod Fiscal, cabinetele individuale au fost impozitate suplimentar. Altfel, în prezent fiecare medic de familie încasează 1,91 lei/pacient/lună, indiferent dacă acesta beneficiază sau nu de consultaţie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5