În curând, la Şanţ, se va inaugura

Căminul de Bătrâni a Fundaţiei „Montana Şhalom”

Domnul Emil Iugan, împreună cu familia, este binecunoscut în toată această parte de nord-est a ţării (şi nu numai) ca fiind acela care a pus temelia la societăţile Montana şi Miss-Grup, unele dintre cele mai renumite şi productive societăţi din zonă.

De asemenea, mulţi au simţit şi beneficiat de înţelegere, de o mână întinsă din partea domnului Iugan atunci când a fost nevoie, tot mulţi fiind aceia care i-au spus „mulţumesc” pentru ajutor şi bunăvoinţă.

Mai puţini ştiu că dumnealui urmează să inaugureze un Cămin de bătrâni în comuna Şanţ, cu o capacitate de 70 de paturi, o construcţie foarte frumoasă, într-o zonă de un pitoresc aparte, construcţie de o valoare imensă: aproximativ 2 milioane de euro, bani „scoşi” din propriul buzunar.

L-am căutat, impresionată de bunătatea, generozitatea şi modestia dumnealui. Iată ce am aflat de la domnul Emil Iugan.

„În urmă cu ani am înfiinţat fundaţia umanitară „Montana Şhalom”. Tot atunci am început construcţia acestei clădiri care este structurată pe patru niveluri: demisol – care adăposteşte magazii, spălătoria, centrala termică, un apartament administrativ; parterul – cu bucătăria, sala de mese, clubul, biroul administratorului şi două saloane pentru persoane în vârstă care se deplasează mai greu; etajul I – un cabinet medical, un cabinet stomatologic şi saloane cu câte două paturi echipate cu băi, dulapuri, noptiere, balcon; mansarda – dormitoare, fie pentru bătrâni, fie rezervă pentru personalul de deservire.

Construcţia, în valoare de circa două milioane de euro, am ridicat-o cu forţele noastre, fără fonduri europene, sau de la stat. Este făcută cu scop umanitar, având la bază motivaţia creştină.

Printr-o fundaţie din Elveţia, familia Paollo Castelani şi alţi oameni de bine, au adus numeroase ajutoare (peste 100 de TIR-uri) cu obiecte de uz casnic, lenjerie, îmbrăcăminte etc., pe care le-am depozitat aici, de unde le-am distribuit în sudul ţării, în Moldova, în Bihor, unde a fost nevoie, pentru persoane nevoiaşe. Văzând că unii (sau numeroase persoane) nu apreciază îndeajuns aceste ajutoare, ne-am hotărât să construim căminul pentru persoane fără niciun ajutor. Este dotat cu tot ceea ce este nevoie (lenjerie, veselă etc.) după norme româneşti, dar în concordanţă cu cele europene, având o capacitate de 70 de paturi.

Dar, fiind un domeniu foarte strict reglementat de stat, s-a ajuns la o înţelegere cu Consiliul Judeţean pentru construirea unui parteneriat între noi (fundaţia „Montana Şhalom”), Consiliul Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud şi Consiliul Local al comunei Şanţ. Am găsit înţelegere şi deschidere la domnul Liviu Rusu, preşedintele CJ şi la doamna Margit Moldovan, director la DGASPC, care s-au deplasat să vadă locaţia, stabilind împreună funcţionalitatea în aşa fel încât să fim şi „pe lege” şi să oferim asistenţă conform normelor europene.

Aici vor fi asistaţi bătrâni care nu suferă de boli psihice sau molipsitoare şi care se pot deplasa, cu nevoi speciale sociale, fără posibilitate de întreţinere, Consiliul Judeţean, prin bugetul de stat, va repartiza fondurile necesare pentru salariile personalului şi pentru cheltuielile curente. Fundaţia „Montana Şhalom” va asigura obiectivul fără chirie, fără plată, va asigura încălzirea, apa, energia, cheltuielile de întreţinere şi o parte din alimente. Acestea se vor cultiva pe terenul agricol (1 hectar de pământ), noi beneficiind de utilaje cu care să se cultive legume, zarzavaturi, cartofi etc. Din donaţiile partenerului din Elveţia vom aduce aici alimente neperisabile: zahăr, ulei, orez, paste făinoase, conserve etc. Consiliul Local Şanţ va contribui cu o sumă modestă anual, din bugetul local, la bugetul căminului.

În felul acesta, credem noi, împreună cu Consiliul Judeţean şi DGASPC (Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului) vom putea asigura servicii de asistenţă cu costuri mai mici decât în cel de stat.

Aduc mulţumiri şi prin intermediul ziarului „Răsunetul”, Consiliului Judeţean – prin preşedintele Liviu Rusu, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – doamnei Margit Moldovan, din partea cărora am beneficiat de tot sprijinul şi intenţiile foarte bune, rămânând impresionat de implicarea lor în a rezolva problema, venind cu „umbrela legii”. Specific faptul că nu am făcut investiţia pentru imagine sau publicitate, ci strict umană şi creştină.

Bătrânii doritori să vină la „Casa de bătrâni” Şanţ se vor adresa consiliilor locale din localitatea de care aparţin, care le va întocmi un dosar, iar prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a Consiliului Judeţean se vor face repartizările, fiind selectaţi acei bătrâni cu probleme sociale grele. Vom funcţiona sub tutela lor pentru că sunt specializaţi în domeniu, ei vor asigura toate problemele de asistenţă până când ne vom putea descurca singuri. Tot ei ne vor asigura personalul de specialitate, chiar în aceste zile având întâlniri pentru a stabili numărul de personal, specialişti etc. Pornim cu un număr mai restrâns, urmând ca pe parcurs să ne „înmulţim”. Specific că fiecare cameră este dotată cu două paturi, televizor, frigider, dulap, noptiere, balcon cu o vedere superbă.

Mai avem un proiect cu o capelă, morgă, alte dependinţe pentru servicii complete în caz de deces al unor bătrâni din cămin”, a spus Omul cu inimă mare, Emil Iugan.

Mai adaug eu că acest cămin, dotat cu toate cele necesare, este gata şi îşi aşteaptă „locatarii” de peste un an de zile.

Comentarii

24/02/10 20:23
Dr. Silas Darius

Sint medic de familie in Anies, unde spre norocul meu isi are sediul si firma MIS grup, patronata de D-nul Iugan. Spun spre norocul meu, pentru ca ori de cite ori am solicitat ajutorul acestei firme si D-nului Iugan nu am fost niciodata refuzat, mai mult, am fost chiar impresionat de promptitudinea cu care acestea s-au rezolvat. Este cu adevarat un OM deosebit, de o rara modestie si cu o bunatate fara margini.Este pentru mine un bun prilej sa-i mai urez odata multa sanatate si viata lunga!

01/06/12 08:05
comaniciu rodica

Doresc datele dumneavoastra de contact Multumesc

01/06/12 08:06
comaniciu rodica

doresc datele dumneavoastra de contact Multumesc

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5