Campanie de colectare a uleiului alimentar uzat, la Bistriţa. Vezi unde sunt amplasate containerele

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, în colaborare cu  Primăria Municipiului Bistrița și SC Alpin Recycling SRL – Satu Mare, a demarat o campanie de colectare a uleiului uzat alimentar de la populația din municipiul Bistrița prin amenajarea a două puncte de colectare a uleiurilor și grăsimilor vegetale uzate. Acestea sunt amplasate în Piaţa Decebal și Piața Independenței Nord, unde sunt  două containere tip IBC de capacitate 1100 litri, cetățenii având posibilitatea de a preda, cu titlu gratuit, uleiul folosit în propriile gospodării.

Fiecare container este dotat cu pâlnie, astfel încât cetățenii vor putea goli uşor flacoanele cu ulei în containere. Ambalajele în care este adus uleiul alimentar uzat, respectiv flacoanele de plastic sau PET-urile, pot fi depozitate după golire in containerul special destinat colectării lor aflat lângă containerul pentru ulei uzat alimentar.

„Scopul acestei campanii este de a încuraja cetățenii Bistriței să colecteze o cantitate cât mai mare de ulei alimentar uzat generat în gospodăria proprie, astfel încât acesta să ajungă cât mai puţin în mediul înconjurător. Având în vedere faptul că uleiul alimentar rezidual rezultat din procesarea, prăjirea sau prepararea alimentelor,  reprezintă 12% din poluanții prezenți în apă și sol, este necesar ca atât cantităţile de ulei uzat generate în restaurante, cantine şi alte localuri destinate preparării produselor pentru consumul alimentar, cât şi cel rezultat din gospodăriile proprii, să ajungă în unităţi autorizate destinate valorificării acestuia.

Considerat reziduu toxic, uleiul alimentar uzat este reglementat la nivel legislativ prin norme speciale care obligă atât utilizatorii economici de ulei, cât și persoanele fizice, să colecteze separat uleiul rezidual și să-l predea agenților economici care se ocupă de reciclarea acestui tip de deșeu, aceștia având obligativitatea eliberării, in conformitate cu legislația în vigoare, a documentelor oficiale aferente procesului de colectare şi reciclare a acestui tip de deşeu”, menţionează directorul executiv al APM BN, Sever Ioan Roman.

Informaţii suplimentare pot fi obţinute la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, str. Parcului, nr. 20, tel. 0263224064, Serviciu Calitatea Factorilor de Mediu.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5