Cancerul mamar : 9 metode de prevenire

Gigi Puica, DSP BN Comp. de Promovare a Sanatatii

Cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei, cu o incidență în România de 7.929 cazuri noi pe an și o mortalitate de 3.101 decese anual (Globocan 2008).
Prevenirea cancerului mamar începe cu propriile obiceiuri sănătoase – cum ar fi menținerea unei stări active, limitarea consumului de alcoolul și o dietă sănătoasă. Există posibilitatea ca o dietă sănătoasă, la care se adaugă exercițiul fizic periodic să contribuie cu adevărat la prevenirea cancerului mamar. Când vine vorba de prevenirea cancerului mamar, riscurile ce nu pot fi controlate, precum vârsta și încărcătura genetică, pot fi extrem de importante.
Evitați să devenți supraponderală; obezitatea crește riscul pentru cancer mamar după menopauză, perioada când incidența acestei afecțiuni este maximă.
1. Hrăniți-vă sănătos. Mâncati cât mai multe fructe, legume și cereale integrale și consumați cât mai putine băuturi carbogazoase, carbohidrați și grăsimi. Proteinele se pot obține din piept de pui și pește, renunțați la carnea de porc.
2. Faceți mișcare în fiecare zi. Studiile au arătat că efortul fizic reduce riscul de cancer mamar cu 10-30%.
3. Consumați alcool cu moderație sau deloc. Băuturile alcoolice cresc riscul pentru cancerul mamar.
4. Evitați „terapia de substituție hormonală”. Terapia hormonală la menopauză crește riscul bolii. Dacă totuși trebuie să luați hormoni pentru a „îmblânzi” simptomele menopauzei, evitați pe cât posibil medicamentele cu progesteron sau utilizați-le numai 3 ani.
5. Dacă luați medicamente blocante ale estrogenului și aveți peste 60 de ani, consultați medicul curant asupra posibilelor efecte adverse ale substanțelor tamoxifen și raloxifen.
6. Nu fumați. Fumatul îndelungat este asociat cu risc crescut al cancerului mamar.
7. Hrăniți-vă la sân copilul cât mai mult timp posibil. Mamele care își hrănesc bebelușul la sân cel puțin un an au un risc mult mai scăzut de a dezvolta cancer mamar mai târziu.
8. Participați la sondaje și campanii care implică prevenția cancerului mamar.
9. Faceți sport și susțineți, în acelasi timp, cercetarea pentru cancerul mamar. Exercițiul fizic este asociat cu risc scăzut al bolii.
Cancerul mamar este perfect curabil daca este tratat la timp! De aceea, este esențial să fii atentă la toate schimbările care apar la nivelul sânilor și să ții cont de câteva măsuri de prevenire foarte simple.
Alege să nu faci parte din statistici ! Alătură-te celei de-a treia ediții a campaniei despre cancerul de sân «Nu am făcut destul» și află cum să previi această afecțiune

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]