Când este indicat și care sunt riscurile unui stimulator cardiac

Stimulatorul cardiac, cunoscut și sub denumirea de pacemaker, este un dispozitiv electronic, de dimensiuni mici, care se implantează sub piele, în zona superioară a toracelui. Rolul său este de a ajuta inima să bată într-un ritm normal.[2] Când este necesară implantarea unui stimulator cardiac, precum și ce riscuri presupune o astfel de intervenție vei afla din rândurile de mai jos. 

Indicații pentru implantarea unui stimulator cardiac 

Cel mai adesea, implantarea unui astfel de dispozitiv este necesară atunci când, din diverse cauze, inima bate prea încet (bradicardie), ceea ce afectează alimentarea cu oxigen a creierului și a altor organe și poate duce la apariția unor simptome precum: 

  • Amețeli; 

  • Oboseală; 

  • Stări de leșin; 

  • Dificultăți de respirație. 

În unele cazuri, stimulatorul cardiac poate fi utilizat și pentru a preveni sau a trata bătăile inimii prea rapide (tahicardie) sau neregulate. Stimulatoarele cardiace mai pot fi folosite pentru a ajuta camerele inimii să bată sincronizat dacă inima nu pompează suficient sânge în corp. Acest lucru se poate întâmpla atunci când suferi de insuficiență cardiacă.[2][3]

Iată câteva motive pentru care ar putea fi nevoie să te interesezi care este prețul unui stimulator cardiac

  • Boala de nod sinusal; 

  • Bloc atrioventricular (AV) dobândit; 

  • Bloc bifascicular cronic; 

  • Sincopa neurocardiogenă și sindromul sinusului carotidian hipersensibil;

  • Cardiomiopatie hipertrofică;

  • Stimularea pentru detectarea și terminarea tahicardiei; 

  • Insuficiență cardiacă sistolică severă

  • Boli cardiace congenitale.[1]

Stimulatoarele cardiace funcționează numai atunci când este nevoie. Dacă ritmul cardiac încetinește prea mult, acest dispozitiv transmite inimii semnale electrice pentru a corecta bătăile. Același lucru se întâmplă și când inima bate prea repede.[2]

Care sunt riscurile implantării unui stimulator cardiac 

Ca oricare altă procedură medicală, și cea de implantare a unui pacemaker presupune anumite riscuri. Unul dintre acestea se referă la formarea cheagurilor de sânge în unul dintre vasele de sânge din partea laterală a corpului în care a fost montat stimulatorul cardiac. Acest lucru poate provoca umflarea brațului afectat, dar de obicei nu este considerată o problemă gravă. 

Un alt risc despre care medicul tău îți va vorbi cu siguranță constă în dezvoltarea unei infecții, de obicei în primele 12 luni de la montarea dispozitivului. Simptomele care apar în astfel de cazuri includ febra ridicată, durerea, umflarea și înroșirea zonei în care a fost implantat stimulatorul cardiac. De obicei, tratamentul presupune administrarea de antibiotice și intervenții chirurgicale pentru înlocuirea pacemakerului. Dacă nu se intervine la timp, există riscul ca infecția să se răspândească la plămâni (pneumonie), mucoasa inimii (endocardită) sau în sânge (sepsis). Dacă ai pacemaker și observi simptome precum cele menționate mai sus, contactează-ți imediat medicul.  

Mai există, de asemenea, riscul ca plămânul să fie perforat în timpul procedurii, permițând aerului să pătrundă în cavitatea pleurală (spațiul dintre plămâni și peretele toracic). Această problemă este cunoscută sub denumirea de pneumotorax.   

Ca în cazul oricărui dispozitiv electronic, există și posibilitatea ca stimulatorul cardiac să nu mai funcționeze corect. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive și poate provoca simptome precum amețeala, sughițul, leșinul, tahicardia sau bradicardia. 

O altă posibilă complicație este sindromul Twiddler, care apare atunci când generatorul de puls este scos din poziția sa normală ca urmare a manipulării excesive de către pacient.[4]

Stimulatorul cardiac ajută la reglarea ritmului cardiac și poate contribui semnificativ la îmbunătățirea calității vieții unei persoane.[2] Procedura de implantare a unui astfel de dispozitiv durează doar câteva ore, iar perioada de spitalizare este scurtă, multe persoane putând părăsi spitalul în aceeași zi. Totuși, ca orice altă procedură medicală, și aceasta presupune anumite riscuri pe care este bine să le cunoști. Dacă urmează să treci printr-o astfel de intervenție, medicul tău te poate ajuta să înțelegi la ce poți aștepta pe parcursul și după efectuarea acesteia, dar și care sunt semnele de alarmă pe care nu ar trebui să le ignori. 

 

Bibliografie: 

  1. Dalia, Tarun, and Bashar S Amr. „Pacemaker Indications” Nih.gov, StatPearls Publishing, 22 Aug. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507823/. Accessed 30 Dec. 2022.

  2. „Heart Pacemaker: MedlinePlus Medical Encyclopedia” Medlineplus.gov, 2012, medlineplus.gov/ency/article/007369.htm. Accessed 30 Dec. 2022.

  3. „Pacemakers. Who Needs Them” NHLBI, NIH, 24 Mar. 2022, www.nhlbi.nih.gov/health/pacemakers/who-needs. Accessed 30 Dec. 2022.

  4. „Risks - Pacemaker implantation” 2022, www.nhs.uk/conditions/pacemaker-implantation/risks/. Accessed 30 Dec. 2022.

 

 

Sursa foto: Freepik https://img.freepik.com/free-photo/doctor-pointing-pacemaker-x-ray_23-2148285723.jpg?w=740&t=st=1672385642~exp=1672386242~hmac=dc4e0772854ef2c40a55dac7e459f05f791afada695cb6558b75a250d1adafa4

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5