Cardul european de sănătate, mai sigur ca asigurările private! Timp de o lună, CAS BN eliberează un certificat provizoriu cu aceeaşi valoare!

Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, ec. Camelia Ilişuan, a anunţat că tipărirea cardurilor de sănătate, care se face în baza unui contract între Imprimeria Naţională şi Ministerul Sănătăţii, va fi întreruptă pentru o perioadă scurtă de timp, însă asiguraţii vor primi un certificate provizoriu, în fapt un formular European, recunoscut la nivel internaţional.

„Din 12 decembrie, Imprimeria Naţională nu mai primeşte cereri, pentru a onora ce au în interiorul acestui contract. Undeva la jumătatea lunii ianuarie se va semna un nou contract, până atunci noi, casele de asigurări de sănătate, eliberăm certificatul provizoriu care înlocuieşte cardul european pentru cei care pleacă în străinătate şi au nevoi acum. Acest certificat are aceeaşi valoare ca şi cardul, vor fi primiţi moriunde dacă, Doamne fereşte, au nevoie de servicii medicale. În a doua jumătate a lunii ianuarie vom începe să transmitem către Imprimeria Naţională comenzile de carduri. Asiguraţii să nu intre în panică, acest certificat este recunoscut oriunde pe teritoriul UE”, a precizat Camelia Ilişuan.

         Directorul general al CAS B-N a menţionat că nu a primit reclamaţii din partea asiguraţilor cu privire la nerecunoaşterea cardului, asta şi pe fondul faptului că statul român nu are datorii faţă de unităţile spitaliceşti din spaţiul european. „Dimpotrivă, sunt în continuare persoane care pleacă fără cardul european şi primim de la spitalele unde ajung solicitări să le transmitem măcar un certificat provizoriu. Sigur că trimitem prin fax pentru ca oamenii să fie rezolvaţi. Am avut cereri şi din Italia, Austria, aproape din toate ţările. Oamenii pleacă şi nu se gândesc că li se întâmplă ceva. Unii îşi fac asigurări care nu sunt recunoscute pe acolo. (...) Se pot întâmpla accidente rutiere, accident vascular cerebral, afecţiuni cardiace, nu merg la spital că sunt răciţi şi au avut nevoie de spitalizare de una-două săptămâni. Cardul european este sigur. Asiguratorii privaţi sunt recunoscuţi de instituţiile sanitare dacă sunt în contract cu asiguratorul respectiv şi dacă acesta a fost şi bun platnic. Altminteri, spun „tu plăteşti aici şi te duci în ţară şi-ţi recuperezi banii”. În schimb, cardul european funcţionează”, a menţionat Camelia Ilişuan.

         Potrivit acesteia, la nivelul judeţului nostru au fost eliberate aproximativ 5000 carduri de sănătate,  din cei peste 200.000 de asiguraţi bistriţeni. Cei care doresc un astfel de card trebuie să facă o cerere la CAS B-N, însoţită de o copie după actul de identitate. Cardul se eliberează gratuit în aproximativ 10 zile şi are valabilitate de un an.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5