Care este rolul uleiului de motor și cum îl verifici?

La nivelul motorului unei mașini există o multitudine de piese care contribuie la mișcarea și deplasarea acesteia. În același timp, pericolul care apare la nivelul motorului este generat de frecarea pieselor, proces care degajă o cantitate mare de căldură. Căldura accentuează uzura la nivelul pieselor, iar din acest motiv este necesară folosirea unui ulei de motor de calitate. Află ce este uleiul de motor, care este rolul acestuia, dar și cum să verifici uleiul, pentru a fi sigur că mașina ta funcționează ca la carte.

Ce este uleiul de motor?

Fiind conducător auto, este imposibil să nu fi auzit măcar o dată de schimbarea uleiului de motor și a filtrelor. Uleiul de motor este un lubrifiant folosit pentru ungerea pieselor, astfel încât gradul de frecare la nivelul acestora să fie redus. Atunci când scade frecarea, scade și cantitatea de căldură degajată, iar gradul de uzură la nivelul motorului și al componentelor scade destul de mult.

Așadar, rolul uleiului de motor este acela de a proteja componentele și mai mult decât atât, de a le spori durata de viață. De asemenea, uleiul de motor joacă un rol foarte important și în ceea ce privește protecția împotriva coroziunii, fiind cunoscut faptul că piesele motorului ruginesc cu ușurință atunci când acestea nu sunt întreținute în mod corespunzător.

Un alt rol al uleiului de motor este acela că poate curăța de praf și de impurități, putând fi folosit astfel ca un ”filtru”.El va reține particulele, astfel încât acestea să nu afecteze funcționarea motorului. 

Cum se verifică uleiul de motor?

Pentru a verifica nivelul uleiului de motor, tot ceea ce trebuie să faci este să urmezi pașii necesari și să te asiguri că aceștia sunt respectați întocmai. Pentru început va fi nevoie să ai la îndemână joja, pe care o poți recunoaște cu ușurință, deoarece ea este colorată. În mod uzual, aceasta este de culoare galbenă, tocmai pentru a permite citirea corectă. Înainte de a o introduce în ulei, va trebui să te asiguri că aceasta este curată, pentru a nu influența în niciun fel citirea nivelului de ulei existent în motor. 

Asigură-te că ai parcat mașina pe o zonă plană, fără denivelări care să influențeze măsurarea. Dacă una dintre roți este destabilizată, citirea rezultatului va fi deficitară, iar tu nu vei avea date corecte despre nivelul de ulei al mașinii tale.

Următorul pas este să deschizi capota și să o fixezi cu ajutorul tijei acesteia. Va trebui să ai vizibilitate deplină, la fel și spațiu de mișcare, deoarece vorbim despre o măsurătoare importantă, care influențează buna funcționare a mașinii. 

După ce ai stabilizat capota, poți introduce joja de ulei în compartiment, pentru a măsura nivelul uleiului. Dacă vezi că urmele de ulei sunt la nivelul inferior al jojei, acest lucru înseamnă că este nevoie de o completare cu ulei. După citire, șterge joja și pune-o la locul ei, lângă motor, pentru a o folosi și altă dată, curată.

Pentru a face completarea, va trebui să te echipezi cu o pâlnie și cu un ulei de motor de calitate, pe care să îl torni în compartimentul dedicat.

Verificarea uleiului de motor este o procedură simplă, dar totuși deosebit de importantă pentru mașina ta. Asigură-te că nivelul de ulei este întotdeauna potrivit pentru a-ți proteja motorul mașinii și implicit mașina ca ansamblu.

Dacă vei considera că ai nevoie de ajutor pentru realizarea acestei verificări poți cere ajutorul specialiștilor dintr-un service, iar în acest fel vei fi sigur că determinarea este una corectă și exactă. 

 

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/2K_-PG95qlI

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5