Care sunt principalele tipuri de vopsele și în ce context le poți utiliza la randament maxim

 Dacă ai ajuns la acest articol, cel mai probabil ai ceva de vopsit prin casă și nu știi ce tip de vopsea să alegi sau poate îți renovezi apartamentul și vrei să afli dacă poți schimba anumite elemente din punct de vedere estetic prin vopsire, astfel încât să oferi un suflu nou vechiului tău apartament. Indiferent de motiv, trebuie să știi că vopselele se împart în mai multe categorii și sunt clasificate în funcție de tipul de material pentru care sunt produse. Așa că, din start, ar trebui să excluzi varianta folosirii unui singur tip de vopsea pentru mai multe tipuri de suprafețe cu caracteristici diferite. 

 

Iată care sunt principalele tipuri de vopsele și în ce context le poți utiliza pentru a obține rezultate maxime!

    În primul rând, ar trebui să știi că vopselele se împart în două mari categorii în funcție de întrebuințarea lor: vopsele pentru pereți și vopsele pentru suprafețe adiacente.Având în vedere această clasificare există vopsele pentru pereți de mai multe feluri: 

  1. Vopsele adezive

Vopselele adezive se folosesc pentru tencuirea pereților de la interior și sunt indicate a nu se folosi în camere cu umiditate ridicată.

  1. Vopsele lavabile

Sunt printre cele mai comune tipuri de vopsele și sunt pe bază de apă. Aceste vopsele sunt utilizate la majoritatea tipurilor de pereți interiori și aproape sigur te-ai intalnit deja cu ele.

 Pe lângă aceste vopsele dedicate vopsirii pereților, mai avem o altă categorie de vopsele pentru suprafețe adiacente care necesită sau pot necesita un anumit grad de vopsire. 

  1. Vopsele MDF

Aceste vopsele dedicate suprafețelor de mobilier MDF (Medium density fibreboard sau un tip de lemn pal cu densitate mai mare) pot fi folosite cu rată mare de reușită și pentru vopsirea metalului, vopsirea ușilor din PVC sau a sticlei. De asemenea acest tip de vopsea inovatoare are un nivel bun de acoperire și pe suprafețe din plastic sau lemn clasic. Aici găsești vopsea MDF de la Feyro care este recunoscută pentru durabilitatea ei în timp și pentru rezistență la zgârieturi. 

  1. Vopsele email

Aceste vopsele sunt pe bază de ulei și se numesc așa datorită modului în care se usucă formând o coajă densă și destul de puternică. Din cauza mirosului extrem de puternic nu sunt foarte utilizate în designul interior, însă ele au avantajul de a fi compatibile cu aproape orice tip de suprafață și nu se îngălbenesc sau nu-și schimbă culoarea în timp sau în funcție de contactul cu fumul sau alte substanțe.

  1. Vopsele pentru suprafețe fierbinți

Dacă vrei să vopsești caloriferele din casă sau alte obiecte supuse temperaturilor ridicate ar fi indicat să folosești vopsele nitrocelulozice deoarece aceste vopsele au capacitatea unică de a rezista la temperaturi extrem ridicate. Pentru ca vopseaua să prindă este necesar șlefuirea suprafeței destinate vopsirii astfel încât aceasta să nu mai aibă urme de la vopseaua veche sau impurități.

   Așadar, există destul de multe tipuri de vopsele și este bine să ai câteva cunoștințe de bază în acest domeniu pentru a evita pe cât posibil să utilizezi vopsele în contexte în care nu s-ar potrivi. Citește etichetele sau descrierile produselor înainte să le achiziționezi și încearcă să respecți cu strictețe etapele de utilizare a fiecărui tip de pigment fie că este vorba despre vopsele de perete sau pentru suprafețe adiacente. 

 

sursa foto: pexels.com 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5