Cartea pe roţi a Ligii Scriitorilor din Năsăud

Muzeul Grăniceresc din Năsăud a găzduit un eveniment deosebit, organizat de Liga Scriitorilor din România, filiala Năsăud. În prima parte a programului, preşedintele Ligii, prof. Ioan Mititean a prezentat un raport privind activitatea scriitorilor năsăudeni pe anul 2015, precum şi proiectele de activitate pentru anul 2016.

Liga Scriitorilor din România, filiala Năsăud, are o vechime de doi ani şi jumătate şi a desfăşurat o intensă şi bogată activitate culturală. Caravana „Cartea pe roţi”a poposit în multe localităţi, Cluj, Alba-Iulia, Oradea, Dej, Bistriţa, Braşov, Iaşi, Năsăud, Rebrişoara, Nepos, Poiana Ilvei, Maieru, Cristeşti Ciceu, Chiuza, Telciu, Valea Telcişorului, Fiad. Această caravană a luminii spiritului a adus multă preocupare şi bucurie pe unde a trecut şi poposit. Liga Scriitorilor năsăudeni a participat, de asemenea, la Târgul de carte de la Cluj, unde a fost susţinută de scriitorii Ligii din Cluj, prof. univ. Teodor Tanco şi colonelul Patca. Împreună cu ASTRA năsăudeană, condusă de preşedintele ei prof. Ioan Seni, Liga Scriitorilor năsăudeni se implică, în mod remarcabl, în propagarea actului de cultură printre români, devenind astfel, o necesitate pentru noi toţi. Au fost multe expoziţii cu cărţile Ligii. „Să sărbătorim fiecare carte ca pe o mireasă”, spunea preşedintele Ioan Mititean. „Să apărem în media cu cărţile noastre, fiecare carte este un început spre bine”, a continuat profesorul Mititean. Liga are în vedere, în viitorul imediat, naşterea unui cenaclu literar cu participare diversă, a tuturor care au dragoste de literatură. Se preconizează a se scrie o Antologie a scriitorilor Ligii.

În partea a doua a programului s-au desfăşurat lucrările sub egida „Scriitorul zilei”, acum în lumina reflectoarelor au fost soţii Valeria şi Romulus Berceri, cu cărţile „Suntem mândri cu anii tinereţii noastre” şi „Laudatio”. În prima, autorii dezbat aspecte ale vieţii economico-sociale din zilele noastre şi aduc aspre acuzaţii pentru cei care distrug locurile de muncă, păduile, economia şi speranţa noastră. Prof. dr. col. Vasile Tutulea a prezentat cartea, cu un amplu comentariu şi am reţinut indignarea sa pentru devastările materiale şi spirituale la care asistăm prea pasivi. La rândul său dl. Berceni spune că atunci „educaţia se făcea în şcoală, iar şcoala a fost declarată prioritate naţională,” iar „istoria trebuie asumată”. „Laudatio” prezintă corul parohiei ortodoxe nr.2 din Năsăud, preot dr. Gh. Celsie. Dl. Ioan Seni a prezentat această carte. A mai fost prezentată şi salutată revista „Ecologistul” care a împlinit 20 de ani de existenţă. S-au exprimat mulţumiri faţă de Primăria şi Consiliul Local Năsăud.

Săptămâna trecută Liga a prezentat la Cercul Militar din Bistriţa, prin scriitorii Ligii, Ioan Cordovan şi Vasile Măgeruşean, „Monografia regimentului 221 mecanizat Bistriţa".

Au fost 50 de persoane, lume bună, iubitoare de literatură. Au luat cuvântul mulţi, profesori, medici, doctori în ştiinţe, universitari, militari, jurişti, ingineri, jurnlişti-colega Olga Lucuţa- toţi fiind scriitori mai mult sau încă puţin cunoscuţi. De la Uniunea Scriitorilor din România, Liga a fost salutată de scriitoul Cornel Cotuţiu. Au mai vorbit, Mihai Cucoş, Ştefan Ghieac,Floarea Pleş, Lucreţia Mititean, Liviu Păiuş, împreună am reprezentat Rodna, Mircea Daroşi-remarcabil statutul său de profesor-Nadia Urian, Ioan Cordovan, Vasile Măgeruşan, Rodica Fercana, prof. dr. Viorel Hodiş, de la Cluj, care ne-a spus, „Limba română este un organism care se naşte, se dezvoltă, ajunge la apogeu şi este vulnerabilă la anumite conexiuni.”

De-acum Liga Scriitorilor din România, filiala Năsăud, are 22 de membri. La mai mare! În încheiere, îmi dau târcoale cuvintele profesorului Ioan Seni, „Poate că acceptăm mai greu bătrâneţea. Găsim noi motive de a scrie.” Domnule Seni, bătrâneţea vine când o chemi. Dacă acceptăm noi motive pentru a scrie, atunci, cu siguranţă, acceptăm şi noi motive pentru a trăi. Tineri.

Comentarii

12/12/15 13:26
Elisabeta Luşca...

FELICITĂRI!

13/12/15 17:28
r fercana

minunate ganduri despre activitatea scriitorilor nasaudeni.ne bucuram de bunele impresii.sa ne intalnim si in anul care vine,cu sanatate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5