Cartea portului popular, lansată la Cluj. Urmează Bistriţa

Lansarea cărţii „Portul popular românesc şi maghiar din judeţul Cluj. Interferenţe culturale” de Aurel Bodiu şi Maria Golban a avut loc într-un cadru de sărbătoare. Cititorii vor găsi informaţii referitoare la zonarea etnografică a judeţului, la istoricul şi specificul portului popular românesc şi maghiar din arealul clujean, la asemănările şi deosebirile pe care le au piesele de port din acest spaţiu, precum şi fotografii care evidenţiază aceste aspect inserate de cei doi specialişti în etnologie.
Manifestarea realizată de Editura Eikon a avut loc la Librăria Book Corner din Cluj în prezenţa prof. univ. dr. Ioan Bocşa, prof. Mugurel Scutăreanu, editor Vasile George Dâncu.
“Pentru că trăim într-un spaţiu cu mai multe etnii, ne-am gândit că ar fi foarte bine ca într-un singur volum să găsim aspecte atât despre costumul popular românesc cât şi despre cel maghiar, pentru că există interferenţe, există împrumuturi reciproce”, a spus etnologul Maria Golban, adăugând că printre beneficiarii acestei cărţi ar trebui să fie şi interpreţii de muzică populară din generaţia tânără, nefamiliarizaţi cu porturile populare din zona pe care o reprezintă: “E important să ştie cum era portul tradiţional în vatra străbunilor, să îl prezinte şi să îl ducă mai departe”, a mai spus Maria Golban.
“În portul popular românesc este un relief specific acestei zone a Clujului şi a Transilvaniei de Vest în care costumele şi felul de a se îmbrăca al oamenilor este asemănător. Nu numai al nostru ci şi al unor popoare precum slovacii, cehii, ucrainienii, a căror costume seamănă cu ale noastre. E vorba de acel costum cu poale albe, prezent în zona Huedinului, sau sumanul românesc asemănător cu cel maghiar”, a precizat etnologul Aurel Bodiu. Printre invitaţi s-au regăsit colegi de cântec, amintind aici pe bistriţeanul Cristian Pomohaci, Marilena Zegrean Istici, Ioan Dordoi, Ovidiu Purdea Someş etc.
Urmează lansarea volumului destinat portului popular din Bistriţa-Năsăud, eveniment ce va avea loc săptămâna viitoare, cel mai probabil la muzeul tradiţional în aer liber din Complexul Muzeal Bistriţa. Volumul este încununarea muncii de teren pe care c ei doi specialişti au făcut-o timp de un an în Bistriţa-Năsăud, prima carte despre costumul popular din judeţul nostru.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5