Cartea tradiţiilor bistriţene, lansată la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei a găzduit vineri lansarea unui volum care acoperă la modul sintetic întreaga Cultură tradițională imaterială românească din Bistrița-Năsăud, ca parte dintr-o serie de trei volume. Seria a fost deschisă cu un prim volum dedicat ariei tematice a obiceiurilor ciclului individual şi familial: naşterea, nunta, înmormântarea (aşa-numitele rituri de trecere). Ulterior, în volumul al doilea vor fi concentrate obiceiurile ciclului social şi calendaristic, iar volumul al treilea va fi dedicat literaturii populare asoicate în mod tradiţional folclorului sau culturii imateriale.
Cartea „Cultura tradițională imaterială românească din Bistrița-Năsăud”, volumul I – „Riturile de trecere” de Vasile V. Filip și Menuț Maximinian a fost publicată la Editura Eikon. Volumul cuprinde şi imagini reprezentative din timpul cercetării, precum şi un CD. „Cartea aceasta are un specific, nu e o carte de autor. În Cluj am conştientizat dragostea mea pentru acasă şi dragostea mea pentru rădăcini. Această carte a încercat să împace ceea ce este cu ceea ce a fost. Nu este o carte din cărţi. Noi, ieşind pe teren am încercat să vedem ceea ce este şi din diferenţe au rezultat semnificaţiile. Nu poţi să vezi lucrurile doar de la masă sau doar din cărţi, ci trebuie să ai şi alţi piloni de judecată”, a precizat Vasile V. Filip, coautor al volumului.
“Astăzi pentru noi este o sărbătoare. Vreau să aduc un omagiu oamenilor care ne-au ajutat să existe această carte. Este vorba despre ţăranii din judeţul Bistriţa-Năsăud, care ne-au primit cu braţele deschise şi care abia aşteptau să ni se destăinuie. Pe om trebuie mai întâi să îl cunoşti din povestea vieţii lui, apoi să povestească ce se întâmplă astăzi la televizor şi abia apoi să îi intri în suflet, în amintiri. Dacă această cercetare nu ar fi început, peste zece ani nu s-ar fi putut realiza din cauza vârstei înaintate a oamenilor cu care am stat de vorbă”, a precizat Menuț Maximinian, unul dintre autorii cărţii.
Evenimentul a fost organizat sub egida Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi a Editurii Eikon Cluj-Napoca, în cadrul acestuia făcând comentarii aplicate: Conf. dr. Alina Branda (Universitatea „Babeş-Bolyai”), Prof. dr. Ioan Cuceu (director Institutul Arhiva de Folclor), Prof.dr. Vasile Sebastian Dâncu (Universitatea Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai”), poetul Ion Mureşan, Cosmina Timoce-Mocanu (Institutul „Arhiva de Folclor” a Academiei Române Cluj-Napoca), Cosmin Verde, precum şi Tudor Sălăgean – directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei felicitând instituţiile judeţului pentru demararea proiectului de la care ar trebui să ia exemplul şi alte judeţe, vorbind despre calitatea lucrării cu care se pot mândri nu doar autorii ci şi Asociaţia de Ştiinţe Etnologice din care cei doi fac parte, dar şi despre condiţiile grafice deosebite datorate Editurii Eikon.
În discursul său Alexandru Pugna (vicepreşedinte, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud) a avorbit despre frumuseţea tradiţiilor de pe meleagurile bistriţene şi despre rolul important pe care îl are volumul lansat în recuperarea pentru generaţiile viitoare a acestora. Gavril Ţărmure (directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud) a avut un discurs despre rolul datinilor în identitatea noastră, felicitând autorii, CJC punând accent pe continuarea proiectului astfel încât după finalizarea celor 3 volume să avem un aspect concret al profilului etnocultural al judeţului, fiind prima serie etnologică aplicată de pe aceste meleaguri.
Lansarea de carte a fost urmată de un recital de muzică tradiţională, cu invitaţi, şi ei, de excepţie: Lenuţa şi Teodora Purja, Nucu Pandrea, precum şi celebrul Taraf din Sîngeorz-Băi.
Au fost prezenţi Tiberiu Groza-directorul Centrului Creaţiei Cluj, etnolog Aurel Bodiu, etnomuzicolog Gelu Furdui, col. Vasile Tutula, prof. dr. Zamfir Dejeu ( Academia de Muzică Cluj), scriitorii Alexandru Vlad şi Vasile Gogea, artiştii Mariana Morcan, Ovidiu Purdea Someş şi Grigore Sâmboan, ş.a.
Moderatorul evenimentului a fost Vasile George Dâncu, directorul Editurii Eikon.
Cartea urmează a fi lansată în perioada imediat următoare şi la Muzeul Ţăranului Român în Bucureşti.

Sursa: Transilvania Reporter

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5