Cărţile au o nouă casă la Biblioteca Judeţeană. Radu Moldovan: Pentru mine este o sărbătoare de suflet

Curtea Bibliotecii Judeţene a fost plină la inaugurarea noii clădiri. Ploaia a fost un semn de bogăţie, după cum spune preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, tot pe ploaie fiind inaugurat, în urmă cu aproape patru ani, noul sediul al Bibliotecii, cu binecuvântarea Mitropolitului Andrei.
Biblioteca s-a îmbogăţit cu sala de lectură „Liviu Rebreanu”, o mediatecă, depozite, dar şi o sală de conferinţe purtând numele lingvisului Gavril Scridon.
Alături de directorul Bibliotecii, Ioan Pintea, a fost staff-ul judeţului şi al municipiului, precum şi scriitori şi cititori. Ridicată în timp record, de doar un an, clădirea este una ultramodernă, managerul Ioan Pintea fiind convins că printre muncitori, nevăzuţi, au fost şi îngerii care au binecuvântat lucrările.
„După ce am preluat conducerea Consiliului Judeţean, prima vizită a fost la fostul sediu al Bibliotecii Judeţene, în care cartea era în condiţii improprii acoperită cu folie în depozite. Actualul sediu era o clădire goală a Consiliului Judeţean, păzită de patru gardieni, în care era depozitată o singură „carte” a unui ilustru conducător. Cu ajutorul consilierilor judeţeni, indiferent de culoarea politică, am reuşit să atribuim această clădire de patrimoniu Bibliotecii Judeţene. Astăzi, inaugurăm corpul B, o investiţie de aproximativ 750.000 lei, fiind pentru mine o sărbătoare de suflet, deoarece astfel avem toate condiţiile unei instituţii culturale ultramoderne. În cei patru ani, toate cele trei importante instituţii culturale ale judeţului au avut investiţii majore, la finalul acestui mandat având casă nouă. Reabilitarea actualului Centru Judeţean pentru Cultură, dar şi inaugurarea Centrului Cultural „Dacia”, care sperăm că va fi până la finele lunii mai, investiţie de peste un milion de euro (sală de spectacole, cinematograf 3D, sală multifuncţională, sediul Ansamblului profesionist „Dor Românesc”, cafenea pentru acţiuni culturale), Complexul Muzeal - care-şi va schimba faţa printr-o investiţie de 1,5 milioane euro fonduri norvegiene (din 1970 aici nu au mai fost făcute lucrări), duc la un total de aproximativ 4 milioane euro investiţi în instituţiile noastre culturale. Avem norocul de a avea la conducerea acestor instituţii trei dintre cei mai buni manageri culturali din România”, a declarat preşedintele CJ, Radu Moldovan.
Prezent la eveniment, primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, a felicitat administraţia judeţeană pentru modul în care se implică în segmentul cultural, dar şi pentru faptul că investeşte şi în Bistriţa: „Acum patru ani, Biblioteca Judeţeană arăta ca în urmă cu 50 de ani. Tinerilor nu le mai plac condiţiile de atunci, pentru a frecventa Biblioteca fiind nevoie nu de săli înghesuite, prăfuite şi întunecate, ci de săli precum cele inaugurate astăzi, Biblioteca Judeţeană transformându-se într-un adevărat centru cultural, adresându-se astfel noilor generaţii. Este pentru prima dată de când există judeţul nostru, după Revoluţie, când Consiliul Judeţean pune accent şi pe Bistriţa. Să nu uităm că 30% din populaţia judeţului e în Bistriţa. Consiliul Judeţean a făcut lucruri pe care aşteptăm de 50 de ani să se realizeze, este important ca tinerii să cunoască cultura noastră şi să fie mândri de ea”.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, în a cărui coordonare se află instituţiile culturale judeţene, a precizat: „Bogăţia culturală a judeţului Bistriţa-Năsăud este la loc de cinste, creşte. Cultura nu mai este Cenuşăreasa judeţului. Mă bucur că preşedintele Radu Moldovan a înţeles că este foarte important să păstrăm sufletul neamului din care facem parte”. Printre cei prezenţi la eveniment s-au aflat părintele protopop Alexandru Vidican, preoţii Ştefan Borodi, Nicolae Feier şi Iuliu Morariu, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură – Gavril Ţărmure şi a Complexului Muzeal – Alexandru Gavrilaş, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă – Mircea Gelu Buta, inspectorul şcolar general Camelia Tabără, preşedintele Societăţii Scriitorilor Bistriţeni – Andrei Moldovan, Vasile George Dâncu-Editura Şcoala Ardeleană, preşedintele Astra Năsăud – Ioan Seni, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor – Alexandru Câţcăuan, Olimpiu Nuşfelean, Aurel Podaru, Icu Crăciun, Iacob Naroş, Liviu Păiuş, Macavei Al. Macavei, Mircea Daroşi, Zorin Diaconescu, Niculae Vrăsmaş, Eugenia Zăgrean, Maria Olteanu, Victoria Fătu Nalaţiu, Jeniţa Naidin, consilieri judeţeni.
Cu acest prilej, a fost lansat şi albumul „Locuri şi monumente literare din judeţul Bistriţa-Năsăud”, conţinând imagini cu scriitorii ce au aparţinut acestor meleaguri. Concluzia a tras-o cel mai tânăr cititor al Bibliotecii Judeţene, Horea Petrean, declarat „Cititorul anului”, la 9 ani fiind unul dintre cei mai activi cititori din judeţul nostru, care are şi un blog pe care prezintă cărţi şi un cont pe youtube: „Îmi place mult noua clădire, în mod special mediateca, pentru că mari scriitori ascultau muzică în momentele în care creau. Invit toţi tinerii să treacă pragul Bibliotecii şi să intre în lumea frumoasă a cărţilor".

Comentarii

26/04/16 14:30
vizitator

Biblioteca Judeteana „George Coşbuc” are acum doua nume. Dupa construirea unei anexe inghesuita in fata intrarii in cladirea veche, aceasta a fost inaugurata si a primit numele "Liviu Rebreanu", astfel incat biblioteca poarta acum doua nume.
Clădirea în care funcţionează acum Biblioteca Judeţeană a aparţinut Băncii Naţionale a României. Inca de pe vremea cand la conducerea CJ, se afla Gheorghe Marinescu (PSD), acesta dorea să facă în această clădire construită la 1890, un muzeu de artă religioasă. “Am primit această clădire de la BNR datorită intervenţiei ÎPS Bartolomeu Anania care a susţinut ideea înfiinţării acestui muzeu. Spaţiile sunt generoase şi tocmai de aceea vom propune şi altor culte să expună obiecte din colecţiile lor”, a declarat, la vremea aceea, fostul preşedinte al CJ, Gheorghe Marinescu.
Următorul preşedinte al CJ, Liviu Rusu, a reabilitat clădirea, care a fost pregatita astfel pentru a putea sa gazduiasca acest muzeu si nu pentru bibliotecă. Actualul şef al CJ a decis însă să mute acolo biblioteca judeteana cu toate ca se stia ca spatiul este insuficient si nu mai corespunde cerinţelor actuale. Iata ca acum s-a ajuns la o improvizatie de a se inghesui inca un corp de cladire in curtea bibliotecii, fara a realiza o legatura functionala a intregului ansamblu. Macar putea fi realizata o pasarela la nivelul etajului care sa faca legatura intre cele doua corpuri de cladire, asa cum exista la Biblioteca Centrala Universitara din Cluj. Iata insa ca dupa binecunoscutul proverb romanesc „doi incarca, doi descarca”, orasul Bistrita a ramas si fara un muzeu de arta religioasa care putea fi unic in zona, dar si fara o biblioteca publica de nivelul secolului XXI.

27/04/16 01:55

De ce nu spune Moldovan cine a modernizat cladirea de pe Odobescu? se teme?

27/04/16 01:57

Mă refer la clădirea veche pe care doar au preluat-o si a fost realizată în mandatul trecut.

27/04/16 13:39
Vizitator

La imaginea cu numarul 26 apare o tabla cu inscriptia "Sala de conferinţă Gavril Scridon".
In primul rand, in romaneste corect este "Sala de conferinţe" , chiar daca in engleza se spune "Conference room" sau "Conference hall".
In al doilea rand, de obicei se dau nume sau numere atunci cand in cladire exista mai multe sali de acelasi fel.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5